Στη χιονισµένη Γενεύη, λίγες ώρες πριν ολοκληρωθεί η διάσκεψη για την Κύπρο, όλες οι συζητήσεις έχουν φθάσει στο πιο κρίσιµο σηµείο.

Οι αποστολές των εµπλεκόµενων πλευρών παίρνουν για ακόµη µία φορά τον γνώριµο δρόµο προς την κεντρική αίθουσα του Γραφείου των Ηνωµένων Εθνών, όπου εδώ και ηµέρες γίνονται όλες οι διαπραγµατεύσεις για τη λύση του κυπριακού ζητήµατος. Ανάµεσα στα µέλη της ελληνικής αποστολής -εκτός φυσικά από τον επικεφαλής, υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον αναπληρωτή υπουργό, αρµόδιο για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γιώργο Κατρούγκαλο, και τον διπλωµατικό σύµβουλο του πρωθυπουργού, Βαγγέλη Καλπαδάκηβρίσκεται µια γνωστή φυσιογνωµία.

Σε όσους γνωρίζουν την ελληνική πολιτική σκηνή τούς θύµιζε τον στενό συνεργάτη του Ελληνα πρωθυπουργού, ∆ηµήτρη Τζανακόπουλο.

Οι πολύ καλά γνωρίζοντες, όµως, αµέσως κατάλαβαν πως ο συµµετέχων στην αποστολή είναι ο αδελφός του κυβερνητικού εκπροσώπου, Αντώνης Τζανακόπουλος.

Εχοντας πάρει µέρος στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όσον αφορά κυρίως τα ζητήµατα σχετικά µε το Brexit, ο Αντώνης Τζανακόπουλος υπολογίζεται ως ένας από τους πολύτιµους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ετσι και αυτή τη φορά, η παρουσία του στις συζητήσεις για τη λύση του κυπριακού ζητήµατος θεωρήθηκε από το Μέγαρο Μαξίµου σχεδόν απαραίτητη. Και αυτό γιατί, πέρα από το γεγονός ότι λειτουργεί ως άτυπος σύµβουλος του Μεγάρου Μαξίµου, ήταν ερευνητής στο Γραφείο του ΟΗΕ στη Γενεύη, υπό την αιγίδα του οποίου πραγµατοποιούνται οι συζητήσεις από το 2004 µέχρι και σήµερα.

Γνωρίζοντας ουσιαστικά εκ των έσω τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ, τα σηµαντικά «κλειδιά» ή τις ασήµαντες «λεπτοµέρειες», εκτιµήθηκε ότι δεν θα µπορούσε να λείπει από τη σύνθεση της ελληνικής πλευράς.

Στη δεύτερη σειρά του τραπεζιού των διαπραγµατεύσεων -ακριβώς πίσω από τους δύο Ελληνες υπουργούς, Νίκο Κοτζιά και Γιώργο Κατρούγκαλο-, συντροφιά µε τον πλέον έµπιστο άνθρωπο του Ελληνα πρωθυπουργού για την εξωτερική πολιτική της χώρας και διευθυντή του διπλωµατικού του γραφείου, Βαγγέλη Καλπαδάκη, ο Αντώνης Τζανακόπουλος βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσιµης συνάντησης στη Γενεύη, προσφέροντας νοµικές συµβουλές στον κ. Καλπαδάκη. Οι δύο άνδρες καθ’ όλη τη διάρκεια της διάσκεψης συνοµιλούσαν συχνά, ενώ κρατούσαν σηµειώσεις σχετικά µε τις παρεµβάσεις αντιπροσώπων των άλλων χωρών, επιβεβαιώνοντας µάλιστα πως υπάρχει ιδανική συνεργασία µεταξύ τους, αφού, πέρα από τη γνωριµία χρόνων που έχουν, αποτελούν και προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Φυσικά, η παραµονή του Αντώνη Τζανακόπουλου στον ΟΗΕ είναι µόνο ένα µικρό κοµµάτι της πλούσιας ακαδηµαϊκής και ερευνητικής του εµπειρίας. Οι σπουδές Νοµικής σε Αθήνα, Νέα Υόρκη και Οξφόρδη, το ερευνητικό έργο του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη, αλλά και θέσεις όπως του αναπληρωτή καθηγητή ∆ηµοσίου και ∆ιεθνούς ∆ικαίου στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης και του λέκτορα ∆ιεθνούς ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο της Γλασκώβης και στο University College του Λονδίνου συµπληρώνουν το οµολογουµένως πλούσιο βιογραφικό του και ιδιαίτερα για την ηλικία του. Αρκετά πριν µπει στην πέµπτη δεκαετία της ζωής του, έχει αναλάβει αρκετές υποθέσεις ενώπιον διεθνών και ελληνικών δικαστηρίων, µεταξύ άλλων του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου, των ευρωπαϊκών δικαστηρίων και του Ανώτατου ∆ικαστηρίου της Αγγλίας και της Ουαλίας, ενώ η έρευνά του δίνει έµφαση στο ∆ίκαιο Ευθύνης του Κράτους και των διεθνών οργανισµών, στο ∆ίκαιο των ∆ιεθνών ∆ικαστηρίων και σε αυτό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.