Στις 17 Απριλίου του 2015, στην Ουάσινγκτον, ο Γιάνης Βαρουφάκης συνάντησε τον Μάριο Ντράγκι στο δεύτερο και τελευταίο τετα-τετ τους µετά τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, το οποίο ολοκληρώθηκε σε πολύ βαρύ κλίµα και χωρίς δηλώσεις. Τη συνάντηση ακολούθησαν διαρροές από την πλευρά της ΕΚΤ που έκαναν λόγο για δυσαρέσκεια του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης, λόγω της στοχοποίησής του από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία προσωποποιούνταν στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ηταν τότε που η κλεψύδρα της υπερήφανης διαπραγµάτευσης είχε αρχίσει να αδειάζει και η ελληνική κυβέρνηση έπαιρνε το µονοπάτι που οδήγησε στο δηµοψήφισµα, το κλείσιµο των τραπεζών και την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων. Η κόντρα των δύο ανδρών µπορεί να µην εκδηλώθηκε ποτέ ανοιχτά, αλλά, όπως φαίνεται, δεν τελείωσε το 2015.

Το κλείσιµο των τραπεζών µε απόφαση της ΕΚΤ αποτέλεσε αφορµή, δύο χρόνια µετά, ο Γιάνης Βαρουφάκης να εκκινήσει µια ολόκληρη καµπάνια εναντίον του Μάριο Ντράγκι µε τον τίτλο «Τι φοβάστε, κύριε Ντράγκι;». Μέσω του κινήµατος που έχει ιδρύσει εδώ και ενάµιση χρόνο, του DiEM 25, o πρώην υπουργός Οικονοµικών προσπαθεί να συλλέξει υπογραφές από τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να αναγκάσει τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δηµοσιοποιήσει τη νοµική γνωµάτευση που ζήτησε ο ίδιος από ιδιωτικό νοµικό γραφείο τον Ιούλιο του 2015, αµέσως µετά το «πάγωµα» της επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο οδήγησε τελικά και στο κλείσιµο των τραπεζών και στην επιβολή capital controls – που, αν και πιο χαλαρά, ισχύουν µέχρι σήµερα.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ

Αυτό που ισχυρίζεται ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ότι η απόφαση του Μάριο Ντράγκι το καλοκαίρι του 2015 δεν είχε απόλυτη νοµική κάλυψη, αφού ο ίδιος, σύµφωνα µε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών, ο οποίος επικαλείται πηγές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρέκαµψε τις νοµικές υπηρεσίες της τράπεζας, ζητώντας σχετική νοµική γνωµάτευση από ιδιωτικό νοµικό γραφείο, η οποία καλύπτεται από πέπλο µυστηρίου. Αυτό γιατί ο κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε να δώσει στη δηµοσιότητα τη σχετική γνωµοδότηση, επικαλούµενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εµπιστευτικότητα της γνωµάτευσης του εν λόγω ιδιωτικού νοµικού γραφείου.

Ο πρώην υπουργός ξεκίνησε την καµπάνια αυτή βασιζόµενος στη γνωµοδότηση του καθηγητή Fischer-Lescano, µε βάση την οποία η ΕΚΤ δεν διαθέτει νοµικά επιχειρήµατα για να αρνηθεί τη δηµοσιοποίηση των γνωµοδοτήσεων.

Ο πρώην υπουργός έχει πάρει πάνω του το επικοινωνιακό κοµµάτι της εκστρατείας που έχει τίτλο «The Greek Files», γράφοντας άρθρα και δηµοσιεύοντας βίντεο στο Facebook, µε την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω να προσοµοιάζει σε µια κόντρα Βαρουφάκη-Ντράγκι.

Σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία θα ολοκληρωθεί µετά την εκδήλωση του DiEM25 στη Ρώµη, την 25η Μαρτίου, αφού θα έχει πραγµατοποιηθεί πρώτα µια συνέντευξη µαζί µε τον ευρωβουλευτή Fabio De Masi της ευρωπαϊκής Αριστεράς, στις 8 Μαρτίου, συµµετέχουν δύο καθηγητές που έχουν βρεθεί στη δίνη του κυκλώνα για όσα εκτυλίχθηκαν το 2015: Ο Τζέιµς Γκάλµπρεϊθ του «Plan X» για την επιστροφή στη δραχµή και ο Τζέφρι Σακς, γνωστός και ως καθηγητής της «συνταγής του σοκ», οι οποίοι συµµετείχαν στην ευρεία οµάδα των συµβούλων του Γ. Βαρουφάκη.

Συνδροµή έως και 500 ευρώ για τα µέλη του κόµµατος

Στις τάξεις του ελληνικού DiEM25, εκτός από τις δραστηριότητες που γίνονται και τις οµιλίες και τις συζητήσεις σε διάφορες πόλεις, έχει αναπτυχθεί µια µεγάλη συζήτηση που δείχνει ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί σαν σύγχρονο κόµµα. Μέλη του κινήµατος έχουν θέσει το ζήτηµα των τρόπων χρηµατοδότησης του ελληνικού τµήµατός του, προτείνοντας κάτι το οποίο συνηθίζεται εδώ και πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά κόµµατα, την εισφορά από τα µέλη. Η συζήτηση, µάλιστα, έχει αποκτήσει και δηµόσιο χαρακτήρα, αφού στη σελίδα του DiEM25 Αθήνας στο facebook έχει δηµιουργηθεί ψηφοφορία για τα µέλη αναφορικά µε το ποσό της χρηµατοδότησης για τα έξοδα που αφορούν το πανελλαδικό συντονιστικό. Εκεί, µάλιστα, οι επιλογές είναι τρεις: µία 500 ευρώ, µία 300 και άλλη µία ανοιχτή, στην οποία ο καθένας προσφέρει όποιο ποσό θέλει.

Η τελευταία επιλογή είναι και αυτή που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους, αφού µπορεί να υπάρχει όρεξη και πρόθεση για συµµετοχή στο κίνηµα, αλλά κανένας δεν µπορεί να προσπεράσει τις δεδοµένες οικονοµικές δυσκολίες που υπάρχουν. Εκτός, όµως, από την Αθήνα, ιδιαίτερα δραστήριος πυρήνας αποδεικνύεται εκείνος της Αίγινας, αφού µετά το καλοκαίρι και την οµιλία του πρώην υπουργού στην παραλία του νησιού διοργάνωσε πρόσφατα, στις αρχές Φεβρουαρίου, ακόµα µία εκδήλωση, στην οποία έδωσε το «παρών» ο πρώην υπουργός, µιλώντας, όπως πάντα, για όλα τα ανοιχτά θέµατα, από την αξιολόγηση µέχρι και τη δραχµή.

Η αναφορά του, δε, στο ζήτηµα του νοµίσµατος θα µπορούσε να δηµιουργήσει αρκετές παρερµηνείες, αφού, όπως είπε, θα πρέπει να µιλάµε για αυτό, από τη στιγµή που είναι ένα εργαλείο.