«Πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει ο θυµόσοφος ελληνικός λαός και στην περίπτωση των κοµµατικών νεολαιών τας... τέχνας βρήκε η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, στον δρόµο προς το πρώτο της συνέδριο τον Απρίλιο.

Τα νιάτα της Κουµουνδούρου αποφάσισαν να εκµεταλλευτούν την αµφίδροµη σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάµεσα στο κόµµα και την κυβέρνηση, µε τις αθρόες προσλήψεις «ηµετέρων» στον κρατικό µηχανισµό και στα υπουργικά γραφεία.

Συγκεκριµένα, στο Κείµενο Θέσεων και Προτάσεων που έχει δηµοσιευθεί στον επίσηµο ιστότοπο της Νεολαίας για το συνέδριο, κατατίθεται στο προσχέδιο καταστατικού ένας άκρως ευρηµατικός τρόπος για την άµεση και εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση της Νεολαίας.

Ειδικότερα, στην παράγραφο δ του Αρθρου 18 αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η συνδροµή όλων των µελών της Οργάνωσης που κατέχουν δηµόσιο αξίωµα (αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές), είναι επιστηµονικοί συνεργάτες ή µετακλητοί ή κατέχουν αµειβόµενη θέση στην κυβέρνηση ή τον κρατικό µηχανισµό καθορίζεται από το Κεντρικό Συµβούλιο».

Παράλληλα, στο Αρθρο 19, παράγραφο 1, που αναφέρεται στα οικονοµικά της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, τονίζεται ότι «οι οικονοµικοί πόροι της πολιτικής οργάνωσης είναι:

Οι συνδροµές που ορίζονται από το Κ.Σ. και οι ενισχύσεις των µελών της, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εισφορές βουλευτών, ευρωβουλευτών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και όσων έχουν επαγγελµατική σχέση µε το κόµµα ή κατέχουν έµµισθη θέση ή δηµόσιο πολιτικό αξίωµα σε κυβέρνηση, που επίσης ορίζονται από το Κ.Σ., και, τέλος, οι οικονοµικές εξορµήσεις και δραστηριότητες της Οργάνωσης». Μέρος, δηλαδή, των χρηµάτων του ∆ηµοσίου, τα οποία εκταµιεύονται για τους µισθούς των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από τη Νεολαία του κόµµατος και έχουν βολευτεί στον κρατικό µηχανισµό, θα καταλήγει στο ταµείο της ίδιας της Νεολαίας, βάσει της παραπάνω πρόβλεψης.

Με λίγα λόγια, «ΣΥΡΙΖΑ διορίζει, ∆ηµόσιο κερνάει, Νεολαία πίνει», αφού σε πολλές περιπτώσεις τα χρήµατα τελικά θα φτάνουν στα ταµεία της Νεολαίας. Για αυτή τη δέσµευση µάλιστα δεν φαίνεται να υπάρχει «παραθυράκι», αφού στο ίδιο κείµενο η Νεολαία αναφέρει ότι «το Κ.Σ. οφείλει να είναι ενήµερο για το πόσα και ποια µέλη της Οργάνωσης απασχολούνται ως επιστηµονικοί συνεργάτες ή µετακλητοί υπάλληλοι και ειδικοί συνεργάτες στη Βουλή», αλλά και ότι το ίδιο όργανο µπορεί να βγάζει στη φόρα ποιοι είναι τυπικοί στις εισφορές του µισθού τους προς τη Νεολαία. Κι όλες αυτές οι απαιτήσεις αξίζει να αναφέρουµε ότι αφορούν χρήµατα των Ελλήνων φορολογουµένων.

ΣΕ ΘΕΣΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ.

Παρ’ όλο που οι παραπάνω αποφάσεις θα αφορούν τα µέλη που θα εκλεγούν στα κεντρικά όργανα της Νεολαίας που θα προκύψουν από τις διεργασίες του συνεδρίου, το κόµµα του Αλέξη Τσίπρα έχει δείξει µεγάλη… αδυναµία στην πρόσληψη προσώπων από τη Νεολαία σε καίριες θέσεις στο οργανόγραµµα της κυβέρνησης, κάτι που στο µέλλον θα µπορούσε να εξασφαλίσει µηνιαία ροή άφθονου κρατικού χρήµατος προς τα ταµεία της.

Ο κατάλογος των προσώπων που στελεχώνουν κυβέρνηση, υπουργικά γραφεία και θέσεις-κλειδιά είναι µεγάλος και, αν η διάταξη για την εισφορά ίσχυε σήµερα, η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θα µπορούσε να περηφανεύεται ότι είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη, µε κρατικό µάλιστα χρήµα. Από τη Νεολαία προέρχονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου.

Ο κατάλογος µεγαλώνει όταν στην εξίσωση µπουν και οι συνεργάτες υπουργών, όπως η Ηρώ Ζαβογιάννη, διευθύντρια του Γιάννη ∆ραγασάκη, ο Γιάννης Μπάρκας, αδελφός του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα, που διορίσθηκε στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνιας Αντωνοπούλου, η Μάνια Καββαθά (µέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ), που είναι διευθύντρια του υπουργικού γραφείου της Ε. Αχτσιόγλου, η Χρ. Πάντου (µέλος του Κ.Σ. και αυτή), που ήταν µέχρι πρότινος σύµβουλος του αν. υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, και η Βασιλική Τσεφαλά (επίσης µέλος του Κ.Σ.), που ήταν σύµβουλος του υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μπαλάφα.

Εντονη κριτική στην κυβερνητική πολιτική

Τα φώτα της δηµοσιότητας στράφηκαν περισσότερο στο ερωτηµατολόγιο της Νεολαίας, προκαλώντας αντιδράσεις από τη Νέα ∆ηµοκρατία και τα υπόλοιπα κόµµατα της αντιπολίτευσης. Στα κείµενα ωστόσο που τίθενται προς διαβούλευση για το συνέδριο γίνεται αναφορά σε µία σειρά από ζητήµατα, στα οποία ασκείται έντονη κριτική στην κυβέρνηση. Παράλληλα, γίνεται ακόµα µία επανάληψη θέσεων που εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο βρισκόταν κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή και πριν γίνει κυβέρνηση. Ανάµεσα σε αυτές η αποποινικοποίησης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και ο αφοπλισµός των αστυνοµικών δυνάµεων στις διαδηλώσεις, καθώς και η αποµάκρυνση των ΜΑΤ από αυτές.

Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ θίγει και µια σειρά από πολιτικά ζητήµατα της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα-Καµµένου, τα οποία προσπαθούν να ξεχάσουν στο Μέγαρο Μαξίµου, «αδειάζοντας» πλήρως τα πεπραγµένα της. Ξεκινώντας από τη διάσηµη «περήφανη διαπραγµάτευση» του πρώτου εξαµήνου του ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, στην οποία χρεώνει την αποτυχία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, την οποία ακολούθησε «µια ολισθηρή περίοδος εξάντλησης των ταµείων του κράτους χάριν των δόσεων προς τους δανειστές» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η απαξίωση για τους χειρισµούς της κυβέρνησης επεκτείνεται όχι µόνο στη διαχείριση του αποτελέσµατος του δηµοψηφίσµατος, αλλά και στην εσωτερική πολιτική, αφού, όπως αναφέρουν δηκτικά, «η κυβέρνηση έχει καίρια ευθύνη για τη µη υλοποίηση πτυχών του προγράµµατός της (βλ. εργασιακά, εκπαιδευτική µεταρρύθµιση κ.ά.)», εννοώντας προφανώς το Πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης.

Την ώρα µάλιστα που ο Αλ. Τσίπρας δείχνει να λοξοκοιτάει προς την πλευρά του Βασίλη Λεβέντη, η Νεολαία του κόµµατος τον απαξιώνει µε εµφατικό τρόπο, αποκαλώντας τον «γραφική φιγούρα» και την Ενωση Κεντρώων δείγµα της «απαξίωσης της πολιτικής διαδικασίας».