Ο  εντοπισµός όπλων στον µιναρέ του τεµένους στην Ξάνθη φαίνεται ότι δεν είναι ένα γεγονός αποκοµµένο από τη συνολική πολιτική του Ερντογάν περί δηµιουργίας κατασκοπευτικών, κυρίως, θυλάκων σε όλη την Ευρώπη. Αυτό εκτιµούν διπλωµατικές πηγές, αξιολογώντας και τις πληροφορίες που έρχονται από το εξωτερικό.

Υπενθυµίζουν, δε, ανεξαρτήτως της ευθύνης ή όχι του ιµάµη –κάτι που θα διερευνηθεί από τις δικαστικές Αρχές–, ότι, πρόσφατα, γερµανικά µέσα ενηµέρωσης ανέφεραν ότι ιµάµηδες της µουσουλµανικής οργάνωσης «DITIB» φέρονται αναµεµειγµένοι σε δίκτυο παρακολούθησης Τούρκων πολιτών που ζουν στη Γερµανία. Συντονισµένη έρευνα τριών γερµανικών µέσων ενηµέρωσης, της εφηµερίδας «Süddeutsche Zeitung» και των τηλεοπτικών σταθµών WDR και NDR, απεκάλυψε ένα δίκτυο που έχει αναλάβει να «φακελώσει» τους Τούρκους που δεν είναι αρεστοί στην Αγκυρα και ιδιαίτ ρα τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η γείτων θεωρεί υπεύθυνο για την αποτυχηµένη απόπειρα πραξικοπήµατος τον περασµένο Ιούλιο.

Πράγµατι, είναι εντυπωσιακή η διείσδυση του Τ. Ερντογάν στην Ευρώπη µέσω διαφόρων τουρκικών λόµπι και µεγάλου δικτύου πληροφοριοδοτών, που δρουν κυρίως στη Γερµανία. Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το Βερολίνο, η τουρκική κυβέρνη ση βασίζεται σε διάφορα λόµπι στη Γερµανία, όπως στους ιµάµη δες της οργάνωσης «DITIΒ», τη UETD (Ενωση Τουρκοευρωπαίων ∆ηµοκρατών), καθώς και σε έναν τουρκοϊσλαµικό οργανισµό ιδιαίτερα ριζοσπαστικό, τη «Milli Gorus», που αποτελεί µια εκδοχή των Αιγύπτιων «Αδελφών Μουσουλµάνων».

Με άλλα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να κάνει εξαγωγή της πολιτικής πόλωσης που υπάρχει µέσα στη χώρα του. Στη Γερµανία έχουν αναπτυχθεί υπόγεια δίκτυα του νέου τουρκικού καθεστώτος, τα οποία χρησιµοποιούν όλα τα µέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να προωθήσουν τις θέσεις του Τ. Ερντογάν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και κυρίως στο Βερολίνο, δεδοµένου ότι στη Γερµανία ζουν 2,7 εκατοµµύρια Τούρκοι ή άτοµα τουρκικής καταγωγής (µεταξύ των οποίων 800.000 Κούρδοι). Αυτά τα δίκτυα αποτελούν την εµπροσθοφυλακή του λόµπι υπέρ του Τούρκου προέδρου.

Πριν από την ψήφιση στην Μπούντεσταγκ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρµενίων, η Αγκυρα είχε ασκήσει κάθε είδους πίεση προς τους Γερµανούς βουλευτές που κατάγονταν από Τούρκους µετανάστες στη Γερµανία. Η πολιτική της Αγκυρας αποσκοπεί: α) Στην υπονόµευση της πολιτικής της ενσωµάτωσης των τουρκικής καταγωγής µεταναστών και β) στη διαίρεση της γερµανοτουρκικής κοινότητας. Η ψήφιση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρµενίων αποτέλεσε την ευκαιρία να εντοπιστούν καλύτερα τα δίκτυα του Τ. Ερντογάν στη Γερµανία, αλλά και οι οργανισµοί που στόχο έχουν να ασκούν πίεση στη γερµανική κυβέρνηση.

Ετσι, περισσότερες από 577 οργανώσεις, τουρκικές ή υπέρ των Τούρκων, είχαν διαµαρτυρη θεί για την ψήφιση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρµενίων. Μεταξύ των κύριων «βραχιόνων» του Τούρκου προέδρου είναι η Ένωση Τουρκοευρωπαίων ∆ηµοκρατών, που ιδρύθηκε το 2005 ενώπιον του Τ. Ερντογάν, της οποίας τα µέλη είναι πολύ δραστήρια στα µέσα κοινωνικής δικτύω σης, επιτιθέµενα σε όσους ασκούν κριτική στις πολιτικές του Τούρκου προέδρου. Η Ενωση αυτή ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί 7.000.000 Ευρωπαίους τουρκικής καταγωγής, εκ των οποίων τα τρία εκατοµµύρια βρίσκονται στη Γερµανία. Η πιο ριζοσπαστική τουρκοϊσλαµική οργάνωση είναι η «Milli Gorus». Είναι πολύ οργανωµένη και αποτελεσµατική, έχει χιλιάδες µέλη στην Ευρώπη και ένα από αυτά είναι και ο ίδιος ο Τ. Ερντογάν. Τέλος, πολύ πρόσφατα, και µε αφορµή τη νέα σύγκρουση µε τους Κούρδους, ο Τ. Ερντογάν προσέγγισε την υπερεθνικιστική οργάνωση των «Γκρίζων Λύκων», που έχει εγκατασταθεί και στην Ευρώπη και κατά περίπτωση συνεργάζεται και µε τους Γερµανούς νεοναζί!

Μεγάλη επιρροή και στη Γαλλία

 Η Γαλλία έχει εξελιχθεί σε χώρα µέσω της οποίας ο Τ. Ερ ντογάν επιδιώκει να ασκήσει την επιρροή του στην Ευρώπη. Οι απεσταλµένοι του λειτουρ γούν τόσο στα υψηλά κλιµά κια της γαλλικής πολιτικής όσο και υπογείως. Τον περασµένο Νοέµβριο, ένα ιδιαίτερου κύ ρους γαλλικό ινστιτούτο ερευνών προσεγγίστηκε από οµάδα δηµοσίων σχέσεων της Αγκυ ρας, µε αντικειµενικό σκοπό την ανάθεση στους ερευνητές του της αποκατάστασης της ει κόνας της τουρκικής πολιτικής.

∆ηλαδή της εικόνας κυρίως του Τ. Ερντογάν. Από τη στιγ µή της ανάληψης της εξουσίας από εκείνον, οι πράκτορές του παρεµβαίνουν απευθείας στη Γαλλία. Με µια τουρκική κοινότητα 600.000 ατόµων, η Γαλ λία αποτελεί προνοµιακό έδαφος για τον Τούρκο πρόεδρο. Οι λοµπίστες του δραστηριο ποιούνται σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο διπλωµατικό όσο και σε υπόγειες δραστηριότητες. Οπως αναφέρει το περιοδικό «Μarianne», η διείσδυση της Αγκυρας δεν γίνεται µόνο από το ευπρεπές Ινστιτούτο του Βοσπόρου, ένα think tank που ιδρύθηκε πρόσφατα για να προωθήσει την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτός ο οργανισµός, όπου συζητά η πλειονότητα των πνευµατικών ανθρώ πων της Γαλλίας και του πολι τικού της κόσµου, από τη ∆εξιά έως την Αριστερά, δεν αποτε λεί παρά την κορυφή του πα γόβουνου.

Εδώ και µερικά χρόνια, ένα πρόσωπο που έχει αναρριχηθεί στην κορυφή της ιεραρχίας του Γαλλικού Συµβουλίου της µου σουλµανικής κουλτούρας είναι άµεσα συνδεδεµένο µε το πε ριβάλλον του Ερντογάν µέσω της συζύγου του, Εµινέ Ερντο γάν. Είναι ο Αχµέτ Ογκράς, που µισθοδοτείται από την τουρκι κή κυβέρνηση και ειδικότερα από την «Ντιγιανέτ», τον οργανισµό της Τουρκίας που ασχο λείται µε τα θρησκευτικά ζητήµατα.