Αφοσιωµένη στη ∆ικαιοσύνη, άνθρωπος που προχωράει τις υποθέσεις µέχρι τέλους, στόχος των συµφερόντων στο παρελθόν, αλλά και παραλίγο θύµα ενός περίεργου τροχαίου το 2004 είναι η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η αντεισαγγελέας Εφετών, η οποία επελέγη µε συντριπτική πλειοψηφία (10-1 ψήφοι) από το 11µελές συµβούλιο του Αρείου Πάγου, φαίνεται να είναι «έτοιµη από καιρό» να αναλάβει αυτή τη θέση, αφού τη δεκαετία του 2000 χειρίστηκε σχεδόν όλες τις δικογραφίες που εκκρεµούν σήµερα στην Εισαγγελία της οποίας θα προΐσταται πλέον.

Τα εξοπλιστικά, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ακόµα και το µεγάλο σκάνδαλο του ξεπλύµατος «βρώµικου» χρήµατος µέσω ύποπτων καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού πέρασαν από το γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη. Εκείνη χειρίστηκε όλες τις υποθέσεις αθόρυβα, αλλά αποτελεσµατικά, χωρίς να διαφηµίζει το έργο της, µε πείσµα και αποφασιστικότητα, αφού δεν δίστασε να τα βάλει µε προβεβληµένους επιχειρηµατίες, εκδότες και πολιτικά ισχυρούς.

Ποιος µπορεί να ξεχάσει την εντολή της για σύλληψη ενός από τους πιο γνωστούς εκδότες, του Λεωνίδα Μπόµπολα, λόγω των διαφορών που εµφάνιζε στις δηλώσεις του στην Εφορία από τις καταθέσεις του στη «λίστα Λαγκάρντ»;

Η προσαγωγή του κυρίου Μπόµπολα από την Οικονοµική Αστυνοµία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών το 2015 ακουγόταν σαν έργο από άλλη χώρα, όπου άνθρωποι πολύ κοντά στην πολιτική εξουσία, όπως, για παράδειγµα, ο επικεφαλής της Bayern Μονάχου, παρά τις στενές σχέσεις του µε την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, οδηγήθηκαν στη φυλακή λόγω φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτής της «πολιτικής» της κυρίας Τουλουπάκη ήταν και η έκδοση του εντάλµατος σύλληψης σε βάρος ενός από τους µεγαλύτερους επιχειρηµατίες της Ελβετίας, του Αγγελου Μεταξά, για φοροδιαφυγή, όταν εκείνος δεν ήταν συνεπής στη ρύθµιση που είχε κάνει µε τις ελληνικές φορολογικές Αρχές.

Η κορυφαία της πράξη ως εισαγγελικής λειτουργού ήταν τον Σεπτέµβριο του 2015. Παραµονές εκλογών, ενάντια στο ρεύµα των ηµερών, καθώς η δικαστική διερεύνηση της «λίστας Λαγκάρντ» περνούσε ακόµα µία περίοδο απραξίας, πήρε µέρος στην αποστολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο Παρίσι για την περίφηµη κατάθεση Φαλτσιανί.

Εκτός από τους κυρίους Ντζούρα και Καλούδη, τη συνόδευσε και ο προϊστάµενός της, Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος της συµπαραστάθηκε όλη αυτή την περίοδο στις προσπάθειές της να ξεριζώσει τη φοροδιαφυγή. Το ραντεβού µε τον Ερβέ Φαλτσιανί κλείστηκε από δηµοσιογράφο µέσω Skype και η αγωνία όλων τότε ήταν αν η υπόσχεση του «πατέρα» της «λίστας Λαγκάρντ» θα τηρούνταν και εκείνος θα εµφανιζόταν στο όµορφο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι. Πράγµατι, ο Ερβέ Φαλτσιανί πήγε και από την πρώτη στιγµή οι εισαγγελείς και αυτός βρήκαν έναν πολύ καλό τρόπο συνεννόησης για να έρθουν οι αποκαλύψεις που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώµη.

Ο κ. Φαλτσιανί κατέθετε επί 8 ώρες στην κυρία Τουλουπάκη, που ήταν η ψυχή του ταξιδιού, και αποκάλυψε ότι επτά διαχειριστές, εµπλεκόµενοι και στα σκάνδαλα των εξοπλιστικών και της Siemens, κινούσαν τις µεγαλύτερες καταθέσεις της λίστας.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ

Η δεύτερη µεγάλη υπόθεση που χειρίστηκε η κ. Τουλουπάκη ήταν σίγουρα αυτή της φοροδιαφυγής και της διερεύνησης ευθυνών σε βάρος πρώην µεγαλοστελέχους της ελβετικής τράπεζας UBS. Μαζί µε τους συναδέλφους της έφτασε έως την Ουάσινγκτον και πήρε κατάθεση από προστατευόµενο µάρτυρα, ο οποίος αποκάλυψε τη µέθοδο µε την οποία κρύβονταν τα «µαύρα».

Στις 4 Ιουλίου του 2016, η κ. Τουλουπάκη εισέβαλε σε σπίτι πρώην στελέχους της UBS στην Αθήνα, του κυρίου Χρήστου Σκλαβούνη, στελέχους της Νέας ∆ηµοκρατίας και πρώην επικεφαλής του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας, που τοποθετήθηκε το 2013 από την κυβέρνηση Σαµαρά, ψάχνοντας στοιχεία για τους φοροφυγάδες. Η Κρητικιά εισαγγελέας είναι ο άνθρωπος που εκπροσωπεί την Ελλάδα και στη Eurojust. Στη µνήµη όλων των Ευρωπαίων εισαγγελέων έχει µείνει το πώς, µαζί µε τον συνάδελφό της Χρήστο Ντζούρα, ύψωσε το ανάστηµά της στους Γερµανούς εισαγγελείς, όταν της ζήτησαν να αναλάβουν την υπόθεση της Volkswagen και να αφαιρεθεί από την ελληνική Εισαγγελία.

Η κυρία Τουλουπάκη τούς είπε ότι οι Ελληνες εισαγγελείς «στο παρελθόν είχαµε πολύ κακή εµπειρία από την υπόθεση της Siemens, όπου τα κακουργήµατα µετατράπηκαν σε πληµµελήµατα». Ακολούθησε πανδαιµόνιο στη Χάγη, αφού πολλοί συνάδελφοί της, κυρίως από την πολυπληθή αµερικανική αντιπροσωπία, συµφώνησαν µε τη θέση αυτή και της συµπαραστάθηκαν ευθέως και µε πολύ θερµά λόγια. Πριν από λίγες ηµέρες, η κυρία Τουλουπάκη επισκέφτηκε επίσης τη Χάγη για τα Panama Papers και έδωσε έξι ονόµατα σε τετ-α-τετ συνάντηση µε την εισαγγελέα του Παναµά, µεταξύ των οποίων συµβούλου υψηλόβαθµου πολιτικού προσώπου στη χώρα µας. Και εκείνη, όµως, παρέδωσε στη συνάδελφό της του Παναµά εντυπωσιακά ευρήµατα από άλλες έρευνες της ελληνικής ∆ικαιοσύνης που την ενδιέφεραν ιδιαίτερα.

Παραλίγο θύµα περίεργου τροχαίου το 2004

ΤΟ ΣΟΒΑΡΟ τροχαίο που είχε η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς µία ηµέρα πριν αρχίσουν οι Ολυµπιακοί Αγώνες στη χώρα µας το 2004 συνδέεται από πολλούς µε την έρευνα που έκανε για το αν είναι νόµιµες οι µετρήσεις τηλεθέασης της AGB. Η αλήθεια είναι ότι φαίνεται πως όσοι γνωρίζουν την εξέλιξη των ερευνών εκείνης της περιόδου δεν το πιστεύουν.

Και αυτό διότι το ατύχηµα συνέβη πριν υποβάλει τον πρώτο φάκελο για τα εξοπλιστικά στη Βουλή, µε επίκεντρο όσα συνέβαιναν επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου. Το χαµηλό προφίλ της κυρίας Τουλουπάκη έχει εµποδίσει τη δηµοσιοποίηση αυτού του γεγονότος. Επιπλέον, εκείνη, µαζί µε τον επικεφαλής της Οικονοµικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου, είναι η πρώτη που κατέθεσε το 2004 στη Βουλή τον φάκελο για την προµήθεια των ραντάρ TPQ-37. Την παραµονή της έναρξης των Ολυµπιακών Αγώνων στη χώρα µας η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών και αθλητική εισαγγελέας οδηγούσε µόνη της ένα αυτοκίνητο Atos σε ερηµικό δρόµο στην περιοχή της Βραυρώνας.

Τότε αποκλείστηκε από ένα αυτοκίνητο πίσω της και συγκρούστηκε µετωπικά µε άλλο αυτοκίνητο µάρκας Lancia, το οποίο οδηγούσε υπάλληλος της ΕΥΠ κατά δήλωσή του. Αίσθηση προκαλεί, βεβαίως, το γεγονός ότι το ατύχηµα, που παραλίγο να στοιχίσει στην εισαγγελέα τη ζωή της, δεν διερευνήθηκε ποτέ από την Ελληνική Αστυνοµία, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι το συνέδεσαν µε την έρευνα για την AGB. Λόγω του ατυχήµατος, η έρευνα για τις τηλεθεάσεις καθυστέρησε, όπως και η κατάθεση του φακέλου των εξοπλιστικών στη Βουλή. Το 2006, όµως, το πόρισµά της, το οποίο κατέθεσε στον τότε προϊστάµενό της, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, ήταν καταπέλτης, αφού αποκάλυπτε µεθόδους καταµέτρησης της δηµοφιλίας των τηλεοπτικών προγραµµάτων οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν σε όσα ορίζει ο νόµος και όσα υπαγόρευε η διαφηµιστική αγορά.

Η «συνάντησή» της µε τον ∆. Παπαγγελόπουλο

Η «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη µε τον σηµερινό αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο, φαίνεται ότι διαρκεί τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Εκείνος την ενθάρρυνε στις έρευνές της ως προϊστάµενος, ενώ το 2015 είναι κοινό µυστικό ότι µε τη δική του κάλυψη ταξίδεψε στο Παρίσι για την κατάθεση Φαλτσιανί, παρά τις απειλές των ανωτέρων της ακόµα και για πειθαρχικά σε βάρος της και του τότε προϊσταµένου της, Ηλία Ζαγοραίου. Η κυρία Τουλουπάκη είναι εκείνη, άλλωστε, που πρώτη άσκησε διώξεις στο σκάνδαλο της Siemens, στην υπόθεση των πρώτων ψηφιακών του ΟΤΕ.

Εχει γεννηθεί στην Αθήνα, αλλά έχει µεγαλώσει στα Χανιά, όπου ζουν σήµερα οι γονείς της. Ο πατέρας της διετέλεσε πρόεδρος των ΚΤΕΛ Χανίων-Ρεθύµνης και ο αδερφός της είναι γνωστός και πολύ καλός χειρουργός. Η κ. Τουλουπάκη θεωρείται ότι ανήκει στη νέα γενιά των αδέκαστων εισαγγελέων, έχει εξαιρετική νοµική κατάρτιση και µιλάει αγγλικά και γερµανικά. Μπήκε τέταρτη στη Σχολή ∆ικαστών το 1998 και από το 1999 άρχισε να ασκεί καθήκοντα εισαγγελικού παρέδρου στην Αθήνα. Το 2008 προήχθη σε εισαγγελέα Πρωτοδικών και τον περασµένο Φεβρουάριο σε αντεισαγγελέα Εφετών. Είναι γνωστό ότι έχει διατελέσει εισαγγελέας κατά του Ρατσισµού, παράλληλα όµως έχει και καλλιτεχνικές αναζητήσεις.