Αντί για τα ψηφοδέλτια και τα κοστούμια της Βουλής, επιλέγουν την μπάλα και τα αθλητικά σορτσάκια. Πέντε νέοι που προέρχονται από οικογένειες με πολιτικό παρόν ή παρελθόν δείχνουν να μην υποκύπτουν στη γοητεία της πολιτικής, αλλά, αντιθέτως, προτιμούν κάτι που απαιτεί λιγότερη πίεση, άγχος και χρήματα, την ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Ο Λευτέρης Κουρουμπλής, ο Μιχάλης Φλαμπουράρης Ρετσίνας, ο Ανδρέας Ιωάννης Ανδριανόπουλος, ο Παναγιώτης Ρέππας και η Πωλίνα Πατραμά νη είναι οι τέσσερις πολιτικοί γόνοι και η μία «νύφη» που διαγράφουν πορεία στα ομαδικά σπορ και όχι προς το παρόν στον πολι τικό στίβο.

Μιχάλης Φλαμπουράρης Ρετσίνας

Το πάθος του για το ποδόσφαιρο δεν κρύβει ο Μιχάλης Φλαμπουράρης Ρετσίνας, γιος της συζύγου του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος μέχρι σήμερα αγωνίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο με τη φανέλα του «Προσφυγικού Δικτύου» στην Αττική. Οι σπουδές του τον οδήγησαν στην Αγγλία και στο κορυφαίο London School of Economics, από το οποίο αποφοίτησε το 2008 με Master στο «Ρίσκο και τον Στοχασμό».

Συνέχισε να μένει στην αγγλική πρωτεύουσα ως εργαζόμενος πια σε εταιρεία που ασχολούνταν με εμπορικές συναλλαγές, ειδι κευόμενος σε συμβόλαια με μελλοντική ισχύ, προτού επιστρέψει στην Ελλάδα το 2015, για να αναλάβει τα ηνία της κατασκευαστικής επιχείρησης «Διάτμηση» του Αλέκου Φλαμπουράρη, μετά την εκλογή του τελευταίου στην κυβέρνηση. Τα χρόνια που έζησε στην «πατρίδα» του ποδοσφαίρου, ο Μιχάλης Ρετσίνας βίωσε μια μοναδική εμπειρία, καθώς αγωνίστηκε με τις φανέλες κορυφαίων αγγλικών συλλόγων, όπως της Λίβερπουλ, της Γουέστ Χαμ και της Αστον Βίλα, στο πλαίσιο του Football Aid. Πρόκειται για φιλανθρωπικό τουρνουά, στο οποίο οπαδοί δίνουν αγώνες με τις εμφανίσεις γνωστών ομάδων της Αγγλίας στα γήπεδα της κάθε μίας από αυτές.

Την τελευταία διετία, ο Μιχάλης Φλαμπουράρης αγωνίζεται ως πλάγιος μπακ ή χαφ στο «Δίκτυο», το οποίο, παρόλο που βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, έχει έντονη κοινωνική δράση. Από τον Ιανουάριο έχει μετονομαστεί σε «Προσφυγικό Δίκτυο» και έχει εντάξει στο ρόστερ του νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Αθήνα. Την πρωτοβουλία έχει στηρίξει και ο ίδιος ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος παρακολουθεί αγώνες της ομάδας και έχει βραβεύσει τους παίκτες. Κατά τη δι άρκεια των αθλητικών του δραστηριοτήτων έχει βρεθεί δίπλα σε δύο «θρύλους» των ελ ληνικών γηπέδων, τον Βασίλη Χατζηπαναγή και τον Γιώργο Κούδα, στο πλαίσιο φιλικού αγώνα στη Θεσσαλονίκη, στον οποίο αγωνίστηκε με συμπαίκτες τους Θοδωρή Ζαγοράκη και Δημήτρη Μάρδα μεταξύ άλλων.

Ανδρέας Ιωάννης-Ανδριανόπουλος

Πορεία στις σπουδές και τον αθλητισμό στην Αγγλία χτίζει ακόμα ένας γόνος με βαρύ επίθετο στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Πρόκειται για τον Ανδρέα Ιωάννη Ανδριανόπουλο, γιο του πρώην υπουργού, βουλευτή και δημάρχου Πειραιά, Ανδρέα Ανδριανόπουλου, και εγγονό του Γιάννη Ανδριανόπουλου, ενός εκ των ιστορικών ιδρυτών του Ολυμπιακού. Ο 19χρονος αποφοίτησε από το αγγλόφωνο σχολείο St. Catherine’s στην Αθήνα και επέλεξε να πάρει το Διεθνές Απολυτήριο (IB) με προορισμό το Πανεπιστήμιο του York, σπουδάζοντας Διεθνείς Σχέσεις, Οικονομία και Πολιτική. Ο Πειραιώτης κόλλησε από μικρός το «μικρόβιο» του ποδοσφαίρου και γράφτηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας.

Μάλιστα, μόλις εγκαταστάθηκε στο York, η ομάδα της πόλης, που φέτος αγωνίζεται στην 5η κατηγορία της Αγγλίας, του προσέφερε επαγγελματικό συμβόλαιο. Για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του αγγλικού συλλόγου, ο Ανδρέας Ιωάννης Ανδριανόπουλος ακολούθησε εντατικές προπονήσεις υπό τις οδηγίες του έμπειρου προπονητή τερματοφυλάκων του Ολυμπιακού Αλέκου Ράντου.

Το ποδόσφαιρο όμως δεν είναι το μοναδικό άθλημα με το οποίο ασχολείται ο 19χρονος, καθώς πρόσφατα τον κέρδισε και το αμερικανικό ποδόσφαιρο, με τον ίδιο να δοκιμάζει τις δυνατότητές του στην ομάδα του Πανεπιστημίου του York. Ένας από αυτούς είναι και ο Ανδρέας Ιωάννης Ανδριανόπουλος, που αγωνίζεται ως cornerback στους York Centurions, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τη θέση του τερματοφύλακα στην ποδοσφαιρική ομάδα.

Λευτέρης Κουρουμπλής

Αγάπη για το ποδόσφαιρο έχει ο γιος του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή, Λευτέρης. Από τα παιδικά του χρόνια, ο νεαρός διατροφολόγος περνούσε αρκετό χρόνο στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αγωνιζόμενος με τα γάντια του τερματοφύλακα. Τα τελευταία χρόνια, κατά την παραμονή του στην Κρήτη, όπου σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ στη Σητεία, ο Λευτέρης Κουρουμπλής έπαιζε ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά, υπερασπιζόμενος τα δοκάρια της Σκοπής, ομάδας που αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της μεγαλονήσου.

Επαφή με την μπάλα έχει όμως και εκτός γρασιδιού, αφού με τους φίλους του παίζει και beach soccer, χωρίς να εγκαταλείπει και εκεί το αγαπημένο πόστο του τερματοφύλακα. Εκτός από παίκτης, ο 26χρονος είναι πρώτα από όλα φίλαθλος του ποδοσφαίρου, παρακολουθώντας τους μεγάλους αγώνες από την τηλεόραση ή και από κο ντά, όποτε έχει την ευκαιρία.

Το 2015 μάλιστα βρέθηκε δύο φορές στο Μόναχο, για να παρακολουθήσει αγώνες της  Μπάγερν στο Champions League, ενώ πέρυσι κάθισε στις εξέδρες του ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ένα άλλο, πιο «extreme» χόμπι του είναι η ορειβασία, την οποία απόλαυσε ιδιαίτερα κατά την παραμονή του στην Κρήτη, σκαρφαλώνοντας στην κορυφή του χιονισμένου Ψηλορείτη για να κατασκηνώσει με τους φίλους του. Άλλο πάθος του είναι η μουσική.

Ευρέως γνωστός έγινε ωστόσο πριν από δύο χρόνια, όταν πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου συνοδεύοντας τον πατέρα του και βοηθώντας τον να βάλει την υπογραφή του στο βιβλίο κατά την ορκωμοσία της κυβέρνησης. Έχει κληρονομήσει πάντως μια έφεση στον συνδικαλισμό, καθώς τα χρόνια των σπουδών του στη Σητεία εξελέγη πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των φοιτητών. 

Παναγιώτης Ρέππας

Ο γιος του πρώην υπουργού και επί σειράν ετών κυβερνητικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Ρέππα, διαπρέπει στον αθλητισμό και συγκεκριμένα στο μπάσκετ.

Ο λόγος για τον 17χρονο Παναγιώτη Ρέππα, που παράλληλα με τη φοίτησή του στο σχολείο τα τελευταία χρόνια έχει αφοσιωθεί στο μπάσκετ. Ξεκίνησε την πορεία του στα παρκέ από τις ακαδημίες του Αμαρουσίου, ως μέλος της ομάδας U16 το 2013, ενώ το 2015 μεταπήδησε στην U18, με την οποία κατέκτησε την 3η θέση στα πλέιοφ της Αττικής.

Στο τέλος της σεζόν άλλαξε ομάδα, επιλέγοντας τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, με τον οποίο διακρίθηκε πέρυσι ως αρχηγός και πρώτος σκόρερ της U18 ομάδας, φορώντας μάλιστα και τη φανέλα της ομάδας ανδρών, χάρη στην πολύ καλή απόδοσή του με τους «μικρούς».

Όσοι έχουν παρακολουθήσει τον Παναγιώτη Ρέππα στο παρκέ μιλούν για έναν ταλαντούχο και ευέλικτο παίκτη. Είναι γρήγορος με την μπάλα στα χέρια και δεξιοτέχνης στις ντρίμπλες, κάνοντας μάλιστα προσποιήσεις για να προσπερνά τους αντιπάλους του και να εκθέτει τις αντίπαλες άμυνες. Αν και προτιμά να αγωνίζεται ως δυάρι, σε πολλούς αγώνες κυρίως με τη φα νέλα του Ιωνικού χρησιμοποιείται ως playmaker, ο παίκτης της ομάδας που οργανώνει τις επιθέσεις.

Εξίσου καλός είναι και στην άμυνα όμως, εκμεταλλευόμενος το ύψος (1,93 μ.) και τον όγκο του, για να κλέβει την μπάλα και να δημιουργεί προϋποθέσεις για γρήγορη αντεπίθεση. Παρά την αγάπη του για το άθλημα, ωστόσο, φέτος ρίχνει το βάρος στα βιβλία και όχι στα παρκέ, καθώς σε λίγες εβδομάδες διαγωνίζεται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ είναι νωρίς ακόμα για να σκεφτεί εάν θα ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. 

Πωλίνα Πατραμάνη

Στην κατηγορία όσων ανήκουν σε πολιτικές οικογένειες, αλλά δεν ακολουθούν τον δρόμο της πολιτικής συγκαταλέγεται μια «νύφη», η Πωλίνα Πατραμάνη, σύντροφος του γιου του Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκου, η οποία είναι βολεϊμπολίστρια. Η 30χρονη από την Κρήτη, που έκλεψε την καρδιά του γιου του πρώην πρωθυπουργού, παίζει από μικρή βόλεϊ και σήμερα αποτελεί βασικό στέλεχος των «Αμαζόνων», ομάδας στην Α2. Μάλιστα, στις αρχές του μήνα ολοκληρώθηκαν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της για φέτος και, παρόλο που η ομάδα της δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την άνοδο, η ίδια και οι συμπαίκτριές της δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την καλή προσπάθεια που κατέβαλαν όλη τη σεζόν.

Πριν ενταχθεί στις «Αμαζόνες», η Πωλίνα Πατραμάνη είχε αγωνιστεί στις ομάδες Χερρονάσιος, ΓΑΣΜ Μεσσάρας και Νίκη Αμ ρουσίου, ενώ εξίσου καλή είναι και στο beach volley, παίζοντας με φίλες της όποτε της δοθεί η ευκαιρία. Όταν δεν φορά τη στολή των «Αμαζόνων», η 30χρονη ασχολείται με τα φυτικά προϊόντα, έχοντας δημιουργήσει μια σειρά χειροποίητων οργανικών καλλυντικών με την ονομασία «Melilotus». Το όνομα προέρχεται από τον μελίλωτο, που συγκαταλέγεται στα χαρακτηριστικά φαρμακευτικά φυτά της πατρίδας της, της Κρήτης.

Ανάλογη είναι η επαγγελματική δραστηριότητα του Αντρίκου Παπανδρέου, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε βρεθεί στη Νορβηγία, ενώ παλαιότερα είχε ασχοληθεί με τον βελονισμό και τις παραδοσιακές κινεζικές θεραπείες. Αμφότεροι προς το παρόν κρατούν κλειστή την πόρτα της πολιτικής καριέρας.