«Ο πιο ενδιαφέρων άνθρωπος του κόσµου». «Ο Θουκυδίδης της εποχής µας». «Οποιος έχει αµφιβολίες για το τι διακυβεύεται στην Ευρώπη σήµερα να διαβάσει Βαρουφάκη». Αυτά είναι µόνο µερικά από τα διθυραµβικά σχόλια που έχει αποσπάσει το νέο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη από διεθνείς κριτικούς.

Το «Adults in the Room» κυκλοφόρησε πρόσφατα και αποτελεί το µέσο του πρώην υπουργού Οικονοµικών, που σηµάδεψε τη διαπραγµάτευση του 2015, αφενός για να αποκαλύψει τη «διαφθορά», όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει, εντός των ευρωπαϊκών θεσµών, αφετέρου, όπως τον κατηγορούν οι άσπονδοι φίλοι του, για να εξιλεωθεί για το αποτέλεσµα της υπουργικής θητείας του. Ο υπουργός-ροκ σταρ, όπως αρεσκόταν να τον αποκαλούν τα ξένα ΜΜΕ στη διάρκεια των 162 ηµερών που παρέµεινε στην κυβέρνηση, περιγράφει αναλυτικά όσα έζησε πολύ πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 µέχρι και µετά το κρίσιµο δηµοψήφισµα και την ψήφιση του τρίτου Μνηµονίου.

Στις 550 σελίδες του βιβλίου του, όµως, βρίσκει κανείς αµέτρητα ενδιαφέροντα παρασκήνια, που δεν έχουν δει το φως της δηµοσιότητας. Στην αρχή, ο Γιάνης Βαρουφάκης θυµάται την πρώτη του συνάντηση µε τον Αλέξη Τσίπρα, το 2011. Ο Νίκος Παππάς ήταν ο διαµεσολαβητής του τετ-α-τετ, που έλαβε χώρα σε ένα ξενοδοχείο στου Ψυρή. Ο «νεαρός πρίγκιπας», όπως αποκαλεί τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ο συγγραφέας, ήθελε την άποψή του για το Grexit, το οποίο στην ίδια συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης είχε χαρακτηρίσει κακή στρατηγική. Ο τελευταίος παραδέχεται ότι τότε δεν εντυπωσιάστηκε από τον «ανώριµο» πολιτικό, τον οποίο µάλιστα είχε συµβουλέψει να µάθει αγγλικά. Παραδέχεται, πάντως, ότι στη δεύτερη συνάντησή τους, λίγους µήνες µετά, ήταν «µεταµορφωµένος» προς το καλύτερο. Οι σχέσεις ανάµεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο λέγεται ότι δεν είναι ιδανικές τους τελευταίους µήνες.

Οι ρίζες, ωστόσο, αυτής της αντιπαράθεσης φαίνεται ότι τοποθετούνται χρονικά στον Ιανουάριο του 2015, µία ηµέρα πριν ορκιστεί η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα-Καµµένου. Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, λοιπόν, γράφει ότι, παρόλο που προεκλογικά ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα να έχει µαζί του τον Ευ. Τσακαλώτο στη διαπραγµάτευση, την παραµονή της ορκωµοσίας της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. πληροφορήθηκε ότι έµεινε εκτός κυβέρνησης, προκειµένου να πάρει υπουργείο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Το τηλεφώνηµα του Γιάνη Βαρουφάκη στον πρωθυπουργό αποκάλυψε πως ο Ευ. Τσακαλώτος εξοργίστηκε µε την απόφαση, µε αποτέλεσµα οι δυο τους να τσακωθούν και να ανταλλάξουν βρισιές. «Του πρότεινα να µπει υφυπουργός για φορολογικά θέµατα και αρνήθηκε οργισµένος, λέγοντας ότι δεν είναι το αντικείµενό του. Με έβρισε και τον έβρισα κι εγώ. Μου µίλησε άσχηµα, Γιάνη. Ασ’ τον (σ.σ. Η φράση που αναφέρεται στο βιβλίο είναι «sod him»)! Ασ’ τον να µαραζώσει για λίγο ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος», είπε στον έκπληκτο Γ. Βαρουφάκη ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας πως ήθελε τον Π. Λαφαζάνη στην κυβέρνηση για να µην κάνει εσωκοµµατική αντιπολίτευση. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, όµως, επέµεινε πως χρειαζόταν τον Ευ. Τσακαλώτο για να γίνει η διαπραγµάτευση. Ετσι, λίγες ώρες πριν από την ορκωµοσία, «δηµιουργήθηκε» η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών για ∆ιεθνείς Οικονοµικές Σχέσεις, την οποία πήρε «ο καλός µου φίλος ο Ευκλείδης».

Η «έκρηξη»

Στο βιβλίο του ο Γ. Βαρουφάκης αφηγείται πώς κάποια πρόσωπα έδρασαν ως «κακοί» που προσπαθούσαν να υπονοµεύσουν την κυβέρνηση. Ενας από αυτούς τους ανθρώπους αναφέρεται ότι ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, παρόλο που οι δύο άνδρες ήταν καλοί φίλοι στο παρελθόν. Μάλιστα, ο Γ. Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι το βράδυ των εκλογών του 2009 οι δυο τους ήταν µαζί σε φιλικό σπίτι, ισχυριζόµενος πως ήταν οι µόνοι που δεν είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, «µάλλον επειδή ξέραµε τι περιείχε, όπως συµβαίνει όταν δεν τρως λουκάνικα». Σύµφωνα µε τον συγγραφέα, ο φίλος του στη συνέχεια µεταλλάχθηκε σε «άνθρωπο της τρόικας», κυρίως µετά τον διορισµό του στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτός είχε προκαλέσει την «έκρηξη» του Αλέξη Τσίπρα σε συνάντηση που είχαν µε τους Νίκο Παππά και Γιάννη ∆ραγασάκη το 2014. «Η πρώτη απόφασή µου ως πρωθυπουργού θα είναι να απαιτήσω την παραίτηση Στουρνάρα από την ΤτΕ. Θα τον βγάλω από εκεί µε τις κλωτσιές αν χρειαστεί!», ήταν τα λόγια του σηµερινού πρωθυπουργού σύµφωνα µε το βιβλίο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης αφιερώνει και λίγες παραγράφους στον Αντώνη Σαµαρά.

Οπως αποκαλύπτει, ο πρώην αρχηγός της Ν.∆. τού είχε τηλεφωνήσει το 2011 µόλις τον είχε ακούσει να µιλάει στην ΕΡΤ για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. «Κύριε Βαρουφάκη, δεν έχουµε γνωριστεί, αλλά, µόλις σας είδα στην ΕΡΤ, ένιωσα την επιθυµία να σας τηλεφωνήσω. ∆εν θυµάµαι από πότε έχω να δω κάτι στην τηλεόραση που να µε αγγίξει τόσο πολύ! Σας ευχαριστώ για τη στάση σας», του είχε πει στο τηλέφωνο. Τέσσερα χρόνια µετά, σύµφωνα µε το βιβλίο, ο Πολ Τόµσεν εκµυστηρευόταν στον πρώην υπουργό Οικονοµικών ότι οι δανειστές είχαν χάσει την υποµονή τους µε την κυβέρνηση Σαµαρά. «Ελεγε στους Γερµανούς αυτό που ήθελαν να ακούσουν, αλλά δεν έκανε τίποτα άλλο. Πήρε τα λεφτά και, µε τις εκλογές στον ορίζοντα, έκανε φοροελαφρύνσεις και άλλες χάρες για τους δικούς του. ∆εν έκανε σχεδόν τίποτα από όσα είχε δεσµευτεί», έλεγε το στέλεχος του ∆ΝΤ.

«Το ξόρκι της Μέρκελ και ο άνθρωπος των τραπεζιτών»

Περιγράφοντας τις κρίσιµες τελευταίες εβδοµάδες της διαπραγµάτευσης του 2015, ο Γ. Βαρουφάκης εκτιµά πως ο Αλέξης Τσίπρας, που συνήθιζε να καπνίζει πούρα στις συναντήσεις τους, είχε επηρεαστεί τόσο πολύ ψυχολογικά, που δεν µπορούσε να ηγηθεί επαρκώς της οµάδας, περιγράφοντας ότι είχε πέσει «θύµα» του «ξορκιού» της Μέρκελ, καθώς βασιζόταν υπερβολικά στις προσωπικές παρεµβάσεις της καγκελαρίου.Αν και ο Γ. Βαρουφάκης δεν δηλώνει σίγουρος για το πότε ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να κάνει τη µνηµονιακή στροφή, εµφανίζεται βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του ήθελαν την επικράτηση του «ναι» στο δηµοψήφισµα, παρόλο που δηµοσίως υποστήριξαν το «όχι».

Ο συγγραφέας αναφέρει πως δεν εµπιστευόταν κανέναν εντός της κυβέρνησης, καθώς τον υπονόµευαν, περισσότερο από όλους ο Γιάννης ∆ραγασάκης, για τον οποίο γράφει πως τον είχαν προειδοποιήσει ότι είναι «άνθρωπος των τραπεζιτών». Μάλιστα, είχε ρωτήσει για αυτό τον Αλ. Τσίπρα το 2014, ενώ έκαναν µπάνιο στην Αίγινα, αλλά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είχε απαντήσει πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Από τα «βέλη» του δεν ξέφυγε ούτε ο Πάνος Καµµένος, ο οποίος µετά από ένα υπουργικό συµβούλιο του αποκάλυψε πως είχε έναν φίλο στη Wall Street που µπορούσε να κλείσει µια συµφωνία ανάµεσα στην Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Ελλάδος ύψους πολλών δισ. δολαρίων. Ο Γ. Βαρουφάκης, κατόπιν εντολής του Αλ. Τσίπρα, έψαξε το θέµα, το οποίο όµως αποδείχθηκε «φάντασµα», όπως το αποκαλεί ο ίδιος.