Ο κληρικός µε το µαύρο κοστούµι και το λευκό κολάρο, που πέρασε αθόρυβα το πρωί της ∆ευτέρας την είσοδο κεντρικού ξενοδοχείου στο Σύνταγµα, δεν ήταν ένας συνηθισµένος επισκέπτης, αλλά η «υπερδύναµη» της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωµένες Πολιτείες. Ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος, γνωστός στους ισχυρούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ως father Alex. Μαζί µε την πρεσβυτέρα Ξανθή βρέθηκαν για λίγες ηµέρες στην Ελλάδα και στο ξενοδοχείο έγινε «παρέλαση» από όσους ήθελαν να τον συναντήσουν και να έχουν µια συνοµιλία µαζί του. Αφορµή για την επίσκεψη του πατέρα Αλέξανδρου στην Ελλάδα στάθηκε το «Corfu Challenge 2017», η διεθνής ιστιοπλοϊκή διοργάνωση εντυπωσιακών σκαφών ΜΑΧΙ 72, που γίνεται για πρώτη φορά σε ελληνική θάλασσα την ερχόµενη εβδοµάδα. Η Κέρκυρα επιλέχθηκε ως ιδανικός τόπος διεξαγωγής των αγώνων, καθώς πρόκειται για ένα νησί συνυφασµένο µε τη µυθολογία της ιστιοπλοΐας. Εµπνευστές της διοργάνωσης είναι ο Ελληνοαµερικανός πολυεκατοµµυριούχος Γιώργος Σακελλάρης µε τη σύζυγό του, Κατερίνα, που µεγαλουργούν επιχειρηµατικά στην Αµερική στον τοµέα της ενέργειας.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε για τη διοργάνωση, ο father Alex ήταν ανάµεσα στο κοινό και παρακολουθούσε τον επιχειρηµατία να αναλύει την ιδέα του για τους αγώνες και την ανάγκη να βοηθήσουν οι οµογενείς την Ελλάδα σε αυτή την κρίσιµη οικονοµική συγκυρία. Το event, που θα πραγµατοποιηθεί το διάστηµα 3-8 Ιουλίου, θα συγκεντρώσει λάµψη και χρήµα στο «νησί των Φαιάκων», όπου καταλύουν τα πληρώµατα των σκαφών, οι διοργανωτές και οι επισκέπτες. Οταν η ενηµέρωση ολοκληρώθηκε και ο father Alex σηκώθηκε από τη θέση του, σχεδόν όλοι οι παρευρισκόµενοι τον «περικύκλωσαν» για να του σφίξουν το χέρι. Σύµφωνα µε το πρόγραµµα, θα βρεθεί στην Κέρκυρα για την έναρξη των αγώνων στηρίζοντας το νέο εγχείρηµα µε την παρουσία του και την ερχόµενη Τρίτη θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη. Την εβδοµάδα που πέρασε το πρόγραµµά του ήταν ασφυκτικά γεµάτο, αφού τα ραντεβού ήταν ασταµάτητα. Αλλωστε είναι γνωστό ότι συνδέεται φιλικά µε σηµαντικές οικογένειες της Αθήνας και κάθε επίσκεψη είναι µια ευκαιρία για συναντήσεις

ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ. Στο λόµπι και στους άλλους χώρους του ξενοδοχείου ο «ισχυρός» κληρικός, που αποκαλείται και «υπουργός Εξωτερικών» του Οικουµενικού Πατριαρχείου, κυκλοφορεί όλες αυτές τις ηµέρες συνοδευόµενος από τα µέλη της πολυπληθούς ελληνοαµερικανικής συντροφιάς που ήρθε στην Ελλάδα για τους ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Με ισχυρές προσβάσεις διαχρονικά στον Λευκό Οίκο και διασυνδέσεις µε επιφανείς πολιτικούς ο πατέρας Αλέξανδρος, στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αµερικής ∆ηµήτριου, λύνει προβλήµατα µε ένα τηλεφώνηµα και η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα των Ηνωµένων Πολιτειών πίνει νερό στο όνοµά του για όλα όσα έχει προσφέρει. Φίλος τού ελληνικής καταγωγής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίµπους, τον θαυµάζει, όπως έχει πει, γιατί «πέραν του ότι είναι µια µεγάλη προσωπικότητα της Αµερικής -και είµαστε υπερήφανοι για αυτό-, ο ίδιος δεν διστάζει να µιλήσει για την ελληνορθόδοξη καταγωγή του».

Στενές είναι οι σχέσεις του και µε τον ιθύνοντα νου της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραµπ, Τζορτζ Τζιτζίκος, ιδιοκτήτη της εταιρείας «Telion Corp», που είναι γιος Ελληνα κληρικού µετανάστη, του π. Ντιν Τζιτζίκος, και ο οποίος έχει αναλάβει θέση στο νέο οργανόγραµµα του Λευκού Οίκου, δίπλα στον πλανητάρχη. Τον Τζορτζ Τζιτζίκος, η οικογένεια του οποίου βρίσκεται αυτή την περίοδο για διακοπές στην Ελλάδα, έχει βαφτίσει ο αδελφός του father Alex, Τζίµι Καρλούτσος.

Με παρουσιαστικό που παραπέµπει περισσότερο σε διπλωµάτη, ο πατέρας Αλέξανδρος δουλεύει αδιάκοπα για να ισχυροποιήσει την ελληνική κοινότητα στη «µητρόπολη του κόσµου», ενώ ως πνευµατικός σύµβουλος στο Τάγµα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Αµερική έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ όλους τους ισχυρούς Ελληνοαµερικανούς που ζουν και διαπρέπουν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Με επίκεντρο τον µεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα «Humptons», που έχει το δικό του πολιτιστικό κέντρο, σύγχρονο ελληνικό σχολείο και στέκι νεολαίας, «χτίζει» εδώ και χρόνια το όραµά του για µια εύρωστη ελληνική κοινότητα. Μόνο εκείνος, άλλωστε, θα µπορούσε να εξασφαλίζει τόσο σηµαντική οικονοµική στήριξη, ώστε τα έργα να υλοποιούνται µε ταχείς ρυθµούς.

Το όνοµα του δυναµικού κληρικού είναι ευρέως γνωστό στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, στα οποία κινείται µε χαρακτηριστική άνεση, ενώ Ελληνες επιφανείς πολιτικοί έχουν ζητήσει κατά καιρούς τη στήριξή του, καθώς τον θεωρούσαν «κλειδί» για τον Λευκό Οίκο. Στενός φίλος του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου, διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε το Φανάρι. Στην Ελλάδα είχε βρεθεί ξανά τον περασµένο ∆εκέµβριο, όταν ταξίδεψε στη ∆ράµα, για την τελετή της επιστροφής ενός σπάνιου χειρόγραφου κειµένου της Καινής ∆ιαθήκης, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και είχε κλαπεί κατά τον Α’ Παγκόσµιο Πόλεµο.