Το δημοψήφισμα ήταν ήδη παρελθόν και η κυβέρνηση είχε επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ζητώντας δάνειο από τον ESM. Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν ήταν υπουργός και το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού μόλις πριν πέντε μέρες, είχε ήδη αρχίσει να μετατρέπεται σε «ναι». Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, η κυβέρνηση είχε καταθέσει στη Βουλή κείμενο για να αποσπάσει την έγκριση της εθνικής αντιπροσωπείας ώστε να διαπραγματευτεί μία νέα συμφωνία.

Οι διαδικασίες που ακολουθούνταν κινούνταν στα κοινοβουλευτικά όρια αφού το επόμενο μεσημέρι μετά την κατάθεση του κειμένου, εισαγόταν με κατεπείγουσα διαδικασία σε κοινή συνεδρίαση τεσσάρων επιτροπών έτσι ώστε να πάρει σειρά για την ολομέλεια το απόγευμα. Οι βασικές αρχές του Κανονισμού της Βουλής και οι δύο συνεδριάσεις -Επιτροπής και Ολομέλειας- να μην γίνουν την ίδια ημέρα (ημερολογιακά)
Φυσικά οι χρόνοι δεν τηρήθηκαν ποτέ…

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τη συνεδρίαση πατώντας πάνω στον κανονισμό και προκαλώντας νεύρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το τελευταίο της χαρτί είναι η Διάσκεψη των Προέδρων την οποία συγκαλεί στις 22:15, με αίτημα η συνεδρίαση να ξεκινήσει στις 6 το πρωί. Στην ψηφοφορία που γίνεται χάνει, η Ζωή διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί να προεδρεύσει και η συνεδρίαση ξεκινάει λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα με προεδρεύονται τον τότε αντιπρόεδρο Αλέξη Μητρόπουλο και τους περισσότερους να υποψιάζονται τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια.

Η συνεδρίαση που ολοκληρώνεται μετά τις 3 το πρωί, φέρνει την κυβέρνηση μπροστά σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, με τη θεωρητική απώλεια της δεδηλωμένης πλειοψηφίας.

Η κυβέρνηση βγαίνει τραυματισμένη από την ψηφοφορία, «Όχι» ψηφίζουν δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου οκτώ βουλευτές δήλωσαν παρών και επτά απουσίαζαν.

Συγκεκριμένα:
-Όχι ψήφισαν: η Ιωάννα Γαϊτάνη και η Ελένη Ψαρρέα.
-Παρών δήλωσαν οι: Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παναγιώτης Λαφαζάνης. Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Λαπαβίτσας, Στάθης Λεουτσάκος Αγλαϊα Κυρίτση, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας .
-Απόντες ήταν οι: Γιάνης Βαρουφάκης, Ελένη Αυλωνίτου, Δημήτρης Κοδέλας, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ραχήλ Μακρή και Βασίλης Κυριακάκης.

Σαν να μην έφτανε αυτό , μετά την ψηφοφορία, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και δύο υπουργοί (Χουντής, Ήσυχος) που ψήφισαν «ΝΑΙ» με επιστολή τους σημειώνουν τις ισχυρές τους ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας και ξεκαθαρίζουν ότι η ψήφος τους δεν ήταν δεδομένη όταν θα έρθουν οι εφαρμοστικοί νόμοι.


Το Σύνταγμα δεν προβλέπει απώλεια της δεδηλωμένης από ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο αλλά μόνο κατά τη διάρκεια παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Υπήρχε όμως ξεκάθαρο πολιτικό ζήτημα για το οποίο είχε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας χαρακτηριστικά «Δεν θα δεχθώ να μην υπάρχει δεδηλωμένη απόψε το βράδυ».

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στα όρια της κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης και έχει απέναντί της, εκτός από βουλευτές και υπουργούς και την Πρόεδρο της Βουλής. Ουσιαστικά βασίζεται στις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας η οποία υπερψηφίζει το κείμενο της κυβέρνησης και μετά το τέλος της ομιλίας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη συμβαίνει κάτι πρωτοφανές. Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατεβαίνοντας από το βήμα της Βουλής, κατευθύνεται προς τον πρωθυπουργό και του δίνει το χέρι του. Ακολουθεί συνομιλία τους ολίγων δευτερολέπτων και τα φλας αστράφτουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά για την αγαπημένη του Αίγινα. Ο ίδιος, για να δικαιολογήσει την ενέργειά του γράφει στο Twitter, «Ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που σέβονται τι σημαίνει να θέλω να περάσω το ΣΚ με την μικρή μου κόρη πριν επιστρέψει στην Αυστραλία όπου ζει...». Κάνεις δεν τον πιστεύει για τις αγνές του προθέσεις και έχουν εμπεδώσει όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καζάνι έτοιμο να εκραγεί.