Αν το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults in the room», µε τις αποκαλύψεις για τη διαπραγµάτευση του 2015 και την προσωπική του σχέση µε τον Αλ. Τσίπρα και τα υπόλοιπα µέλη της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γυριζόταν ποτέ ταινία η οποία θα κέρδιζε Οσκαρ, εκείνο του πρώτου γυναικείου ρόλου θα ανήκε δικαιωµατικά στη σύζυγο του πρώτου, ∆ανάη Στράτου.

Ο πρώην υπουργός την αναφέρει τακτικά σε κρίσιµες στιγµές της πορείας του, πριν ακόµα αποφασίσει να ασχοληθεί µε την πολιτική στην Ελλάδα, και όταν τελικά πήρε την απόφαση να κατέβει υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης την αναφέρει στη συµφωνία για την ανάληψη υπουργικών καθηκόντων, στη διαπραγµάτευση µε τους δανειστές, στην παραίτηση που πήρε πίσω και, φυσικά, στο δηµοψήφισµα και στην τελική του παραίτηση.

Ενα αριθµητικό στοιχείο αναδεικνύει τον ρόλο της κ. Στράτου στην αφήγηση του Γ. Βαρουφάκη για όσα έχουν καθορίσει σε µεγάλο βαθµό την πορεία της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Αριθµώντας λοιπόν τις αναφορές στο όνοµά της, εµφανίζεται κατά µέσο όρο ανά 8 µε 9 σελίδες του βιβλίου.

Η σύζυγος του Γιάνη Βαρουφάκη συνόδευε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών, εκτός από τις κοινές τους εξόδους -όπως τον Απρίλιο του 2015, στο θέατρο, και στα Εξάρχεια, όπου σηµειώθηκε και το περίφηµο περιστατικό µε την οµάδα αγνώστων, την οποία εξιστορεί ο συγγραφέας κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι εκείνη µπήκε ανάµεσα στον ίδιο και τους αγνώστους, λειτουργώντας ως ασπίδα-, και σε σηµαντικές συναντήσεις.

Μία από αυτές ήταν στο σπίτι του µετέπειτα γραµµατέα του Υπουργικού Συµβουλίου, Σπύρου Σαγιά. Οι δύο άνδρες, παρουσία της ∆ανάης Στράτου, αφού ανέλυσαν τη στρατηγική που θα ακολουθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην ΕΚΤ, συζήτησαν και για τον Αλ. Τσίπρα, συµφωνώντας ότι και οι δύο µπαίνουν στην πολιτική για να τον βοηθήσουν.

Μια κοινή παρουσία του µε τη ∆ανάη Στράτου, που αναφέρει ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν ο ίδιος εµπλακεί στην πολιτική, είναι στο πολύ µακρινό 2009, στο µπαλκόνι του Γιάννη Στουρνάρα, µε τον οποίο γνωρίζονται από παλιά, όπου όλοι µαζί σαν παρέα παρακολουθούσαν τα αποτελέσµατα των εκλογών.

Η γνωστή εικαστικός ωστόσο εµφανίζεται όχι µόνο σε συναντήσεις όπως οι παραπάνω ή σε εκείνη στο σπίτι του Κινέζου πρέσβη, αλλά και σε µια «µυστική» συνάντηση µε τον επικεφαλής του EuroWorking Group, τον Μάρτιο του 2015, εν µέσω της κορύφωσης της διαπραγµάτευσης.

Η συγκεκριµένη συνάντηση περιγράφεται ως «απολύτως εµπιστευτική», µε τον Γερµανό να είναι ουσιαστικά απεσταλµένος της Αγκελα Μέρκελ και να φτάνει στην Αθήνα χωρίς να έχει ληφθεί καµία κυβερνητική µέριµνα. Οπως αναφέρει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός, ο Τόµας Βίζερ έφτασε στο σπίτι του κ. Βαρουφάκη απέναντι από το Μουσείο της Ακρόπολης µε ανεπίσηµο αυτοκίνητο για µια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ γνωστή. Παρόντες, εκτός των δύο παραπάνω, ήταν ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο τότε γενικός γραµµατέας του υπουργείου Οικονοµικών και εξέχον µέλος της οµάδας διαπραγµάτευσης, Νίκος Θεοχαράκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η γραµµατέας του Αλ. Τσίπρα και η ∆ανάη Στράτου η µοναδική που δεν είχε αρµοδιότητα και ρόλο για να βρίσκεται σε µια τόσο σηµαντική συνάντηση. 

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

Η σύζυγος του κ. Βαρουφάκη εµφανίζεται σε τέσσερις σηµαντικές στιγµές για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ίδιου του πρώην υπουργού Οικονοµικών. Πολύ πριν από τις εκλογές του 2012, µετά τη συνάντηση που είχε µε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά, απαντάει στη σύζυγό του για τα αποτελέσµατα αυτής λέγοντας:

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ ευχάριστος τύπος, αλλά δεν νοµίζω πως έχει ό,τι χρειάζεται (σ.σ.: για πρωθυπουργός)».

Μόλις λίγες σελίδες πιο πριν περιγράφει την πρώτη του επαφή µε τον Αλ. Τσίπρα στις αρχές του 2011, µετά από πρόσκληση του Νίκου Παππά, αναφέροντας ότι η ∆ανάη Στράτου ήταν ενθουσιασµένη µε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που κατέβαινε για δήµαρχος Αθηναίων. Σε άλλο σηµείο του βιβλίου ο Γ. Βαρουφάκης προσπαθεί να πάρει αποστάσεις από το περίφηµο «Πρόγραµµα της Θεσσαλονίκης» και εκφράζει τις αντιρρήσεις του σε τηλεφωνική επικοινωνία που έχει µε τον Νίκο Παππά.

Μόλις κλείνει το τηλέφωνο, συζητάει όσα έγιναν µε τη ∆ανάη Στράτου και εκείνη εµφανίζεται να του λέει: «∆εν µπορείς να είσαι µέρος  αυτού (σ.σ.: του σχεδίου)». Εκείνος συµφωνεί και έτσι αποφασίζει να πάρει αποστάσεις από την Κουµουνδούρου. Η απόφαση αυτή, τον Σεπτέµβριο του 2014, ανέτρεπε τη συµφωνία που είχαν κάνει µε τον Αλ. Τσίπρα, κάνοντας µπάνιο στην Αίγινα, τον Αύγουστο του 2014, µε τη ∆ανάη Στράτου αυτή τη φορά σε απόσταση ασφαλείας.

Οπως αφηγείται ο πρώην υπουργός, «ο Αλέξης µού υποσχέθηκε ότι θα πει στον Παππά να µε κρατά ενήµερο και θα µε συµβουλεύονται πριν ανακοινώσουν οτιδήποτε σχετικά µε την οικονοµική πολιτική. Είχε φτάσει πια η ώρα να κολυµπήσουµε προς την παραλία, εκεί όπου η σύντροφός του, η Μπέτυ, µαζί µε τη ∆ανάη, µας περίµεναν σε ένα µικρό φουσκωτό, µε την άγκυρά του να ακουµπά απαλά τον βυθό της θάλασσας». 

Στη σύζυγό του αποδίδει σε µεγάλο βαθµό και την απόφασή του να µην παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονοµικών όταν υποβαθµίστηκε στα τέλη Απριλίου του 2015, µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να παίρνει τον έλεγχο. Οταν ακούει την απόφασή του, του απαντάει µε νόηµα:

«Σκέψου τους 140.000 πολίτες που σε εµπιστεύτηκαν» και µετά από µία ώρα σκέψης αποφασίζει να µην παραιτηθεί, κάτι που τελικά κάνει µετά το δηµοψήφισµα, όταν πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίµου, επίσης µαζί της.

Κάνοντας αναδροµή σε όσα συζητούσε µε τη σύζυγό του όλους τους µήνες που µεσολάβησαν µέχρι να παραιτηθεί, της αποδίδει και µια προφητεία. Οπως αφηγείται ο ίδιος, πριν πάρει την απόφαση να δεχτεί την πρόταση για τη θέση του υπουργού Οικονοµικών την είχε συζητήσει µαζί της και εκείνη του είχε αποκριθεί ότι «είσαι εκµεταλλεύσιµος επειδή είσαι αναλώσιµος». Εξηγώντας αυτή τη φράση, η κ. Στράτου, ως άλλη συνείδηση του Γιάνη Βαρουφάκη, είπε:

«Αν φέρεις µια αξιοπρεπή συµφωνία, θα διεκδικήσουν τα εύσηµα. Αν όχι, θα πάρεις το φταίξιµο». Μετά την παραίτησή του και όσα ειπώθηκαν για τη διαπραγµάτευση, επανέρχεται στα λεγόµενά της δικαιώνοντάς τη.

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ

Η ∆ανάη Στράτου γνώριζε τις σκέψεις και όσα απασχολούσαν τον πρώην υπουργό κατά τη διάρκεια της παραµονής του στο υπουργείο Οικονοµικών. Ο ίδιος εµφανίζει τον εαυτό του να του λείπει η σύζυγός του κατά τη διάρκεια της διαπραγµάτευσης, περιµένοντάς τη να µετακοµίσει από το Οστιν.

Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών φαίνεται να συζητά µε εκείνη όσα συνέβαιναν στο Eurogroup, κατά τη διάρκεια των διαπραγµατεύσεων, αλλά και να της εξοµολογείται τις σκέψεις του, όπως σε µία από τις πρώτες ηµέρες του στο υπουργείο, όταν της εκφράζει τον φόβο του για το εσωτερικό κατεστηµένο σε αυτό.

Η συνήθεια των βιντεοσκοπήσεων

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις περίφηµες ηχογραφήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη, όπως είχαν αποκαλύψει τα «Π» από τον Αύγουστο του 2015, τόσο σε Υπουργικά Συµβούλια όσο και στις συνεδριάσεις του Eurogroup, τις οποίες ηχογραφήσεις παραδέχεται ο ίδιος σε ένα εισαγωγικό σηµείωµα στο βιβλίο του. «Εκανα προσπάθεια να διασφαλίσω την ακρίβεια όσων µεταφέρονται σε ευθύ λόγο. Για τον σκοπό αυτό, έχω καταφέρει να αξιοποιήσω ηχογραφήσεις τις οποίες έκανα στο τηλέφωνό µου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά µια προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου του αποδεικνύει ότι υπάρχουν και άλλα τεκµήρια.

Πρόκειται για βιντεοσκοπηµένες αφηγήσεις του Γ. Βαρουφάκη από το κινητό τηλέφωνο της ∆ανάης Στράτου. Οπως φαίνεται, ήταν µια αγαπηµένη συνήθεια για τον πρώην υπουργό και τη σύντροφό του.

Την πρώτη φορά που η ∆. Στράτου βιντεοσκοπεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Μάρτιο του 2015, έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του µε τον Αλ. Τσίπρα. Ο τότε υπουργός Οικονοµικών ενηµέρωνε τον πρωθυπουργό για συνοµιλία που είχε µε τον πρώην υπουργό Οικονοµικών των ΗΠΑ και σύµβουλο του Μπαράκ Οµπάµα, Λάρι Σάµερς. Η πληροφορία του Σάµερς ήταν ότι το ∆ΝΤ θα ζητούσε τερµατισµό της λιτότητας, κάτι που τελικά αποδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας, πεπεισµένος από τον Γ. Βαρουφάκη µε το επιχείρηµα: «Ο Σάµερς είπε ένα απλό πράγµα: ∆εν πρέπει να παραδοθούµε για κάτι που συµφωνούµε µε τους ισχυρότερους του κόσµου», φέρνοντας ως παραδείγµατα τον Μπαράκ Οµπάµα, τον Τζακ Λιου, το ∆ΝΤ και τους τραπεζίτες της Wall Street και του City του Λονδίνου.

ΑΡΧΕΙΟ

Οπως παραδέχεται ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης αµέσως µετά, βιντεοσκόπηση αφηγήσεών του µε το κινητό της ∆ανάης Στράτου έγινε και άλλες φορές, µε τα βίντεο να µην έχουν σβηστεί, αφού, όπως αναφέρει επίσης ο ίδιος, έχει ανατρέξει σε αυτά.

Στο αρχείο µε τις βιντεοσκοπήσεις της συζύγου του πρώην υπουργού υπάρχει και η ιστορική απόφαση να µην πληρωθεί η δόση Απριλίου προς το ∆ΝΤ και η Ελλάδα να βρεθεί ένα βήµα πιο κοντά στη χρεοκοπία, µε τους κ. Σαγιά, ∆ραγασάκη και Χουλιαράκη να τάσσονται εναντίον της σχετικής πρότασής του και τους κ. Τσίπρα, Παππά και Τσακαλώτο να τάσσονται υπέρ. Την ίδια ώρα που εξιστορεί τα γεγονότα το τηλέφωνό του χτυπά και στην άλλη άκρη της γραµµής είναι ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Earth Institute του Πανεπιστηµίου του Κολούµπια και διάσηµος ως αρχιτέκτονας του «δόγµατος του σοκ», ο οποίος

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

Την τρίτη και τελευταία φορά που ο Γιάνης Βαρουφάκης εµφανίζεται να αφηγείται στην κάµερα της ∆ανάης Στράτου περιγράφει τον διάλογο που είχε µε τον Αλ. Τσίπρα το βράδυ του δηµοψηφίσµατος στο Μέγαρο Μαξίµου. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο πρωθυπουργός τού πρότεινε αρχικά το υπουργείο Οικονοµίας. Εκτός όµως από την επιρροή που είχε στη λήψη των πολιτικών του αποφάσεων και την παρουσία της σε σηµαντικές συναντήσεις, η ∆ανάη Στράτου δεν δίσταζε να «τραβάει το αυτί» του συζύγου της και για θέµατα στυλ.

Οταν τον Φεβρουάριο του 2015 συναντήθηκε στο Λονδίνο µε τον οµόλογό του, Τζορτζ Οσµπορν, εµφανίστηκε µε ένα δερµάτινο παλτό. Οπως αφηγείται ο ίδιος, όταν γύρισε στο ξενοδοχείο, το τηλέφωνό του χτύπησε και στην άλλη άκρη της γραµµής ήταν η σύζυγός του, που του είπε: «Από πού πήγες και πήρες αυτό το παλτό; Πρέπει να τελειώνω εδώ στο Οστιν και να γυρίσω άµεσα»