Οταν κανονίσαμε τη συνέντευξη με τον Γρηγόρη Ψαριανό, γνώριζα εξαρχής ότι θα έπρεπε να το πάρουμε… αλλιώς, σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του που έχει φιλοξενήσει η στήλη. Βλέπετε, είτε έχεις ασχοληθεί επισταμένα με αυτό που λέμε πολιτικό ρεπορτάζ, είτε είσαι παντελώς άσχετος, αντιλαμβάνεσαι στα πρώτα πέντε λεπτά μιας συνομιλίας μαζί του πως κάθε άλλο παρά για… παραδοσιακού τύπου πολιτικό πρόκειται. Αυτός είναι σαφέστατα και ο λόγος για τον οποίο έχει τόσο πολλούς επικριτές αλλά και τόσο φανατικούς φίλους. Ανατρεπτικός, ενίοτε σκληρός στις εκφράσεις του, αλλά σίγουρα ξεχωριστός, μας μιλά για την κοινοβουλευτική του εμπειρία, την προσωπική του ζωή, την Εκκλησία, ακόμη και τις… μετά θάνατον επιθυμίες του. Συνάντησα τον Γρηγόρη Ψαριανό στην ταβέρνα «Ζορμπάς» στην Πλάκα.

Πώς και δεν είσαι διακοπές; Δεν θα πας;

Δεν προβλέπεται.

Γυμνισμό κάνεις;

Τώρα τελευταία όχι, γιατί φεύγει ο κόσμος τρέχοντας. Παλιά έκανα, και… ερχόντουσαν. Είναι πλέον τελείως διαφορετικά τα πράγματα, έχει αλλάξει ολόκληρο το οικοσύστημα.

Εχεις κόμπλεξ με τα κιλά σου;

Εχω κόμπλεξ, γενικά. Είμαι κομπλεξικός τύπος γενικά, αλλά προσπαθώ να το κοντρολάρω. Δεν είναι εύκολο. Με απασχολεί το θέμα των κιλών. Εχω κάνει προγούλια. Δεν τα είχα. Είμαι σαν «μπράβος» χωρίς να είμαι «μπράβος». Εχω βαρύνει και είμαι… μπροστοβαρύς.

Θα έκανες γυμνή φωτογράφιση;

Δεν νομίζω να το ζητούσε κανένας. Θα έκανα όμως, δεν θα είχα κανένα πρόβλημα. Ειδικά αν ήμουν η Βάνα Μπάρμπα, η Μπέτυ Λιβανού, η Βέρα Κρούσκα, ή αν ήμουν ο… Σφαλιάρας. Δεν τον ξέρω προσωπικά, αλλά είναι ωραίο παιδί. Τι να κάνω εγώ ο δόλιος, δεν είμαι σφαλιάρας.

Είσαι, πιστεύεις, προικισμένος;

Προικισμένος, εννοούμε, σε εμπνεύσεις και φαντασία, έτσι;

Ο,τι κατάλαβες.

Δεν είμαι προικισμένος. Κανονικός είμαι.

Σου την πέφτουν οι άνδρες;

Μου την έχουν πέσει πολλοί. Δεν ήταν και πολύ φανατικοί. Αλλά κι εγώ, ξέρεις, είμαι αναποφάσιστος. Είναι πολλοί οι ομοφοβικοί. Ομοφοβικός δεν είμαι, αλλά μη με πολυτσιγκλάς. Από ένα σημείο και μετά μ’ ενοχλεί λιγάκι. Είναι κάτι που δεν μου πάει, είναι έξω από εμένα.

Βλέπω, φοράς κομποσκοίνι;

Ναι, είναι από το Αγιο Ορος. Εχω πάει 6 φορές, είναι το ωραιότερο μέρος στην Ελλάδα. Και είμαι κατά της επίσκεψης των γυναικών στο Ορος. Είμαι υπέρ του άβατου. Εχω τσακωθεί με όλες τις φίλες μου. Αν όλα αυτά τα χρόνια που υπάρχει το Αγιο Ορος πήγαιναν και γυναίκες, θα πήγαιναν και τα παιδάκια και θα γινόταν Μύκονος, Σαντορίνη, Ταΰγετος, Παρνασσός, Μετέωρα. Είμαι οπαδός του Αγίου Ορους. Θα ήθελα να είμαι διοικητής του Αγίου Ορους.

Πώς σου φαίνεται που πολλοί μητροπολίτες μιλούν χυδαία για τους ομοφυλόφιλους;

Μπορεί να κάνουν ό,τι θέλουν, είναι δικαίωμά τους. Αλλά μη λες, τώρα, για την Εκκλησία και τους ομοφυλόφιλους. Χρησιμοποιούν και τις άλλες γνωστές λέξεις, λένε διάφορα χοντρά, «οι αδελφές, οι πού…, κ.λπ.». Αυτά τα πράγματα είναι μια υποκρισία, μ’ έναν βαθύ συντηρητισμό από πίσω.

Οι γυναίκες τι ρόλο έπαιξαν στη ζωή σου; Είσαι γυναικάς;

Πολύ καθοριστικό. Δεν μου αρέσει η έκφραση γυναικάς, αλλά είμαι (γέλια). Δεν μπορώ να το θεραπεύσω. Αυτό το πράγμα δεν αντιμετωπίζεται.

Εχεις κάνει one night stand;

Μόνο one night stand; Many nights stand. Αλλοτε είναι ωραία αυτά, άλλοτε είναι αδιάφορα. Εδώ, πολλές φορές και οι μακροχρόνιες σχέσεις, που μπορεί να έχει κάποιος, φτάνουν στο σημείο να μη θέλουν να δουν ο ένας τον άλλον. Εχω έναν φίλο που είναι καλλιτέχνης, με τον οποίο καθόμασταν μαζί στο σχολείο, ο οποίος ήταν αγαπημένος με τη γυναίκα του, ήταν 40 χρόνια μαζί και είχαν και παιδί, και του γνώρισα μια φίλη μου. Τα έφτιαξαν και χώρισε τη γυναίκα του, και αισθάνομαι και τύψεις.

Σήμερα έχει 40 βαθμούς και ήρθες με το γιλέκο. Είναι το «σήμα κατατεθέν»;

Είναι η τσάντα μου. Εχω μέσα τα πράγματά μου. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τι να κάνω; Να πάρω τσαντάκι;

Το σκουλαρίκι πότε το έβαλες;

Πήγαμε να ανοίξει τρίτη τρύπα η κόρη μου, στον Μόλυβο, στη Μυτιλήνη, και μου λέει «μπαμπά, εσύ είχες πει ότι θα έβαζες σκουλαρίκι».

Τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά πώς τις βλέπεις; Θα έβαζες ποτέ για πρόεδρος;

Το έχεις μάθει; Ξέρεις ότι παίζει αυτό. Με πιέζουν οι ψηφοφόροι μου, με τους οποίους έχω προσωπική επαφή. Είναι 18.000 άτομα. Εγώ δεν θέλω. Θα το παλέψω. Τώρα με την υποψηφιότητα Καμίνη ανοίγει λίγο το παιχνίδι στη λεγόμενη Κεντροαριστερά.

Το Ποτάμι πιστεύεις ότι έκλεισε τον μοναχικό πολιτικό του βίο;

Οχι. Δεν θέλω να «περιποταμολογήσω», αλλά πρέπει να σου πω ότι η πολιτική παρέμβαση, η πρόταση και η περιγραφή των πολιτικών που έκανε το Ποτάμι αυτά τα τελευταία τρία χρόνια ήταν η πιο σαφής, εκσυγχρονιστική, φιλοευρωπαϊκή και πεντακάθαρη. Ο κόσμος όμως δεν θέλει ν’ ακούει καθαρά πράγματα, όπως τα προβλήματα αυτά που ζούμε πού οφείλονται και τι πρέπει να αλλάξουμε εμείς, ο καθένας μας, για να υπερβούμε αυτά τα προβλήματα. Δεν θέλει να ακούει τέτοια, θέλει να ακούει έναν παπαρολόγο, παραμυθατζή, που να του λέει «σε αδικούν οι ξένοι, σ’ έχουν αδικήσει, θέλουν να σου πάρουν την Ακρόπολη, θέλουν να σου πάρουν τα πετρέλαια, και οι μερκελιστές κ.λπ.». Θέλουν έναν παπαρολόγο. Εχουμε έναν πρωθυπουργό που το ξέρει αυτό το σπορ, γνωριζόμαστε, είναι παλιός φίλος και σύντροφος. Εδώ μόνο όποιος πουλάει παραμύθι γίνεται μέγας

Ποια είναι η γνώμη σου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Ο Κυριάκος είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αλλάξει πράγματα, ξέρει τι πρέπει να κάνει, αλλά έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα: το κόμμα του. Ενα μεγάλο μέρος της Ν.Δ. είναι απ’ αυτούς τους παραμυθατζήδες, που λέμε, που θέλει ν’ ακούει για τη σημαία, για τον εθνικισμό, για τον Θεούλη, την Παναγίτσα, την Αγία Βαρβάρα, την Εκκλησία. Είναι λίγο τζιχαντιστές, εθνικοελληνοχριστιανοί. Βαριά περιστατικά.

Για τον Πάνο Καμμένο, τι γνώμη έχεις;

Είναι καμένη τελείως η γνώμη μου. Είναι κάρβουνο. Δεν θέλω να ασχοληθώ. Είναι σαν να είσαι αναστενάρης. Δεν θέλω να περπατάω πάνω στα κάρβουνα. Είναι όλα καμένα και ακόμα καίνε. Εχουν γίνει τέρατα. Μιλάμε με ισοβίτες, κάνουμε παραγγελιά για επιχειρηματίες που θέλουμε να τους ενοχοποιήσουμε, φοράμε κάτι τζάκετ και πετάμε με τα ελικόπτερα, βγάζουμε «Τα Νέα» μέσα στο αεροπλάνο και λέμε το «γα… το συγκρότημα». Είναι τέτοιος τύπος. Είναι ξεφτίλα… Το χάλι μας είναι! Ξεφτίλα!

Πριν έρθω εδώ «γκουγκλάρισα» το όνομά σου, και σε διάφορα sites γράφουν ότι ο Ψαριανός πολλές φορές πάει στη Bουλή πιωμένος. Σε ενοχλεί αυτό;

Δεν με ενοχλεί, διότι πρόκειται για μ@λ@ κες. Αγνοώ την ύπαρξή τους και αυτά που λένε με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Πρόκειται για γελοία υποκείμενα, διότι είμαι 30 χρόνια στα μπαρ, έχω πιει βυτία, αλλά εδώ και πέντε χρόνια, για ειδικούς λόγους, δεν πίνω. Οπως έλεγε ο φίλος μου ο Λουκιανός, «δώσαμε». Εχω πιει κοντέινερ, τάνκερ. Να μην πω και τι ουίσκι έπινα και με τι. Αυτοί οι ηλίθιοι είναι διάφορα ζώα, που ξεκινάνε από φασίστες ακροδεξιούς και τώρα έχει περάσει αυτό σε διάφορους αριστερούς φασίστες, οι οποίοι για να ρίξουν λάσπη λένε «αυτός είναι ένα ρεμάλι και πίνει μπίρες». Ας πούμε ότι πίνει μπίρες και τι έγινε; Ας πούμε ότι είναι πότης και τι έγινε; Ας πούμε ότι κάνει και ένα τσιγάρο και τι έγινε; Αυτοί είναι πίτα. Αλλοι είναι πρεζόνια, άλλοι είναι αλκοολικοί, άλλοι είναι σιχαμένοι. Και λένε, για να σπιλώσουν κάποιον, «πάλι πιωμένος ήσουν στη Βουλή;». Είχαμε μια ψηφοφορία που εγώ, για να μην κοντράρω το Ποτάμι, σε μια ειδική διάταξη που δεν ήθελα να την ψηφίσω, είπα να το καταψηφίσουμε όλο εκτός από δύο άρθρα. Εγώ ήθελα να το καταψηφίσω όλο και είπα, όταν ήρθε η σειρά μου, «χτύπησα» το μικρόφωνο και είπα «δουλεύει αυτό;» και είπα «όχι σε όλα εκτός από…». Το μάσησα, γιατί ήθελα να πω όχι σε όλα. Επειδή είχαμε συμφωνήσει να μη διαφοροποιηθώ για τα δύο άρθρα, επειδή το μάσησα, είπαν ότι τραύλιζα και ότι ήμουν μεθυσμένος. Για να δεις τι μ@λ@κες είναι.

Οταν φύγεις από τη ζωή, θέλεις καύση ή ταφή;

Δεν το συζητάω. Είμαι υπέρ της καύσης 100%. Δεν έχει σχέση με τη θρησκεία. Αυτά τα λένε κάτι ηλίθιοι, κάτι μητροπολίτες με μαύρες ρόμπες, κάτι σούργελα της Εκκλησίας που εναντιώνονται στην καύση των νεκρών. Μπορεί να είσαι χριστιανός ορθόδοξος και να θες να σε κάψουν. Να μη γουστάρεις να σε φάνε τα σκουλήκια, να είσαι κλειστοφοβικός, να μη θες να σε κλείσουν σε κούτα. Αυτά τα ζώα αντιμάχονται ένα πράγμα που είναι φυσικό δικαίωμα ενός ανθρώπου, να θέλει να διαχειριστεί το νεκρό σώμα του όπως αυτός γουστάρει. Θέλω να με κάψουν. Το έχω ζητήσει από τους φίλους μου. Θα ξυπνάω τα βράδια και θα τους πατήσω κάτω, αν δεν το κάνουν. Θα γίνω βρικόλακας. Προχθές που πέθανε η Αρλέτα, έγινε εξόδιος ακολουθία στο Α΄ Νεκροταφείο με παπάδες, για να πάει στη Σόφια να αποτεφρωθεί. Δεν έχουν ακόμα διευκολύνει την Πολιτεία, που είναι εξουσία τώρα αυτά τα ρεμάλια, να γίνουν 10 αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα. Η Εκκλησία δεν τους αφήνει, γιατί είναι πολλά τα λεφτά πάτερ, και ο «πάτερ Αλέξης» κάνει την πάπια…

Πιτσιρικάς, τι ήθελες να γίνεις; Ηθελα να γίνω διευθυντής ορχήστρας.

Ηθελα να κάνω ενορχήστρωση. Δεν έχω σπουδάσει μουσική. Ζω με τη μουσική. Εχω παίξει μουσική, dj 40 χρόνια, στα ραδιόφωνα 27 χρόνια. Είχα δισκοπωλείο στη Φιλολάου, στο Παγκράτι. Χωρίς τη μουσική θα ήμουν μισός άνθρωπος. Θα προτιμούσα να είμαι τυφλός, παρά να είμαι κουφός.

Εχω δοκιμάσει ναρκωτικά, αλλά δεν έμπλεξα

Είσαι ο μοναδικός πολιτικός που έχεις παραδεχτεί ότι έχεις πάρει κοκαΐνη και ηρωίνη. Πώς έμπλεξες με αυτά;

Εχω δοκιμάσει. Δεν έμπλεξα ποτέ. Οι παρέες μου είχαν περάσει διάφορα. Διά πυρός και σιδήρου. Τρεις πέθαναν, δύο αυτοκτόνησαν, 3-4 έφαγαν 2-3 χρόνια στη φυλακή, ο καθένας για κάτι γραμμάρια. Πρέπει να γίνει αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών 100%. Ηταν από τα πρώτα που είχε πει ότι θα κάνει αυτή η άθλια κυβέρνηση. Είναι γελοία σκουλήκια, τα έχουν κάνει γαργάρα όλα. Επειδή ξέρω τι είναι οι ουσίες, ξέρω τι είναι η φούντα, ξέρω τι είναι το μαύρο, τι είναι από το Αφγανιστάν, από τον Λίβανο, από την Καλαμάτα. Τις ξέρω τις ποικιλίες αυτές. Ξέρω τι είναι η ηρωίνη, ξέρω τι είναι η κοκαΐνη. Ξέρω πόσοι άνθρωποι χάθηκαν από αυτή την αθλιότητα με τα ναρκωτικά. Δεν είναι όλες οι ουσίες ναρκωτικά. Μερικές προκαλούν εθισμό, μερικές άλλες δεν προκαλούν εθισμό. Μόνο ψυχολογικό εθισμό. Αλλά ψυχολογικό προκαλούν και οι ομάδες, η Εκκλησία. Είναι το ίδιο με το αν δεν πας μια μέρα στην ομάδα σου, στο γήπεδο. Τρέμεις. Το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι πολύ πιο εθιστικά πράγματα από κάποιες ουσίες που απαγορεύονται ενώ δεν είναι εθιστικές. Δεν ντρέπομαι να πω ότι έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες τις ουσίες και ξέρω τι κάνει η καθεμιά. Αλλά ποτέ δεν έμπλεξα, γιατί δεν ήθελα να μπλέξω. Είμαι κατά των εξαρτήσεων. Η κατάχρηση βλάπτει. Και η μ@λ@κία και η βλακεία επίσης βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία.

Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη λαϊκή φωνή στην Ελλάδα;

Η μεγαλύτερη φωνή, μακράν, που υπήρξε στην Ελλάδα είναι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Και βέβαια, η απέναντι όχθη του μεγάλου αυτού ποταμιού, ο Στέλιος Καζαντζίδης. Δεν το συγκρίνω, ποιος είναι καλύτερος, αλλά για μένα ο Γρηγόρης είναι κορυφή. Ενα παγκόσμιο φαινόμενο. Και ο Καζαντζίδης είναι σπουδαίος και ο Θεοδωράκης είναι πολύ σπουδαίος, ως συνθέτης, και ήμουν οπαδός του πολλά χρόνια, και ως αριστερός, αλλά ο Μάνος Χατζιδάκις για μένα είναι η επιτομή του ελληνικού πράγματος στη μουσική, όπως ο Ελύτης ή ο Σεφέρης είναι στην ποίηση. Και από γυναίκες ήταν η Βίκυ Μοσχολιού, η Φλέρυ Νταντωνάκη, κορυφαία, και άλλες πολύ σπουδαίες. Η μεγαλύτερη εν ζωή Ελληνίδα τραγουδίστρια είναι η Ελένη Βιτάλη.