Οι προετοιµασίες ήταν πυρετώδεις από νωρίς το πρωί του περασµένου Σαββάτου στο «βασίλειο» του βοηθού του Αρχιεπισκόπου Αµερικής γέροντα ∆ηµητρίου, father Alex στα Χάµπτονς. ∆ίπλα στις βίλες των rich & famous της Νέας Υόρκης, ο χώρος δεξιώσεων της επιβλητικής ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Κοίµησης της Θεοτόκου στολίστηκε µε λευκές ορχιδέες και κεριά σε µπλε φόντο για να φιλοξενήσει το ετήσιο gala «Blue Dream».

H εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, προετοιµαζόταν ολόκληρους µήνες ώστε να είναι όλα φροντισµένα στην παραµικρή λεπτοµέρεια για τους ισχυρούς προσκεκληµένους.

Ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος, µαζί µε την πρεσβυτέρα Ξανθή, η οποία στέκεται διακριτικά στο πλευρό του εδώ και δεκαετίες, υποδέχθηκαν την ελίτ της Οµογένειας που µετακινήθηκε από κάθε γωνιά των Ηνωµένων Πολιτειών, ώστε να στηρίξει εµπράκτως τον father Alex.

Ανάµεσά τους, ο δισεκατοµµυριούχος Τζον Κατσιµατίδης, γιος φαροφύλακα από τη Νίσυρο, που έφτασε µια ανάσα από το να διεκδικήσει τη δηµαρχία της Νέας Υόρκης, και ο Μίλτος Γκουνταµάνης από το Σαν Ντιέγκο, ιδιοκτήτης πανίσχυρης συµβουλευτικής εταιρείας. Επίσης o «γκουρού» των επενδύσεων Τζον Κάλαµος που επένδυσε πρόσφατα στην Εθνική Ασφαλιστική, µαζί µε τον Τζον Κουδούνη µε επίσης σηµαντική εµπειρία στις διεθνείς επενδύσεις. Το 2010 ο κ. Κουδούνης ήταν ο µικρότερος CEO στη Γουόλ Στριτ και σήµερα είναι διευθύνων σύµβουλος της Calamos Investments. Εκεί ήταν επίσης ο επενδυτής Ντιν Μητρόπουλος, που περιλαµβάνεται στη λίστα Forbes 400 µε τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αµερική και σε αυτή µε τους 20 πλουσιότερους Ελληνες του πλανήτη, µε περιουσία 2,5 δισ. δολαρίων. Πολλοί από τους καλεσµένους ταξίδεψαν από την Ελλάδα για να δώσουν το «παρών», όπως ο ηγούµενος της Σιµωνόπετρας του Αγίου Ορους Ιωαννίκιος, ο δικηγόρος Ανδρέας Πάτσης, αλλά και η υπουργός Τουρισµού, Ελενα Κουντουρά.

Το «Blue Dream» διοργανώνεται ανελλιπώς τα τελευταία έξι χρόνια και έχει εξελιχθεί σε σηµείο αναφοράς για την ελληνοαµερικανική κοινότητα, που συσπειρώνεται γύρω από την προσπάθεια του π. Αλέξανδρου Καρλούτσου να ισχυροποιήσει τον Ελληνισµό στη µητρόπολη του κόσµου.

Στην εκδήλωση, ο οικοδεσπότης βράβευσε για την προσφορά τους αξιωµατικούς των Ειδικών ∆υνάµεων του Αµερικανικού Πολεµικού Ναυτικού, προσφέροντας συµβολικά ένα ξύλινο σπαθί στον Εκτορ Ντελκάντο. Πρόκειται για αξιωµατικό των navy seals, γνωστό «κοµάντο», που έχει συµµετάσχει σε πολλές επικίνδυνες αποστολές, µεταξύ των οποίων και εκείνη της εξόντωσης του ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάµα Μπιν Λάντεν.

ΕΡΓΟ

Γνωστός για τις επαφές του µε τον Λευκό Οίκο και τις διασυνδέσεις του στην αµερικανική πολιτική σκηνή αλλά ταυτόχρονα εµβληµατική µορφή της ελληνικής κοινότητας των Ηνωµένων Πολιτειών, ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος κινείται µε άνεση διπλωµάτη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Σχεδόν όλοι οι Ελληνες που διαπρέπουν στις ΗΠΑ διαθέτοντας ισχυρή κοινωνική και οικονοµική επιφάνεια, στηρίζουν χωρίς δεύτερη σκέψη το έργο του, όπως άλλωστε και γνωστές επιχειρηµατικές οικογένειες από την Ελλάδα. Ως πνευµατικός σύµβουλος στο Τάγµα Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουµενικού Πατριαρχείου στην Αµερική έχει φέρει κοντά στην Ορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ σηµαντικές προσωπικότητες. Ο µεγαλοπρεπής ιερός ναός της Κοιµήσεως της Θεοτόκου στα Χάµπτονς έχει το δικό του πολιτιστικό κέντρο, σύγχρονο ελληνικό σχολείο και στέκι νεολαίας, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για το ελληνικό στοιχείο. Στενός φίλος και συνεργάτης του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου, ο father Alex διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας µε το Φανάρι και δεν αποκαλείται τυχαία «υπερδύναµη» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων

Ο µόνος Eλληνας αξιωµατούχος στον Λευκό Οίκο

Από την ετήσια φιλανθρωπική εκδήλωση «Blue Dream» στα Χάµπτονς έλειπε φέτος ο Μάικλ Καρλούτσος, γιος του father Alex, λόγω φορτωµένου προγράµµατος, καθώς έχει αναλάβει το νευραλγικό πόστο του επικεφαλής Πρωτοκόλλου του Στέιτ Ντιπάρτµεντ, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Ο κ. Καρλούτσος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα τον περασµένο Ιούλιο και είναι πλέον ο µόνος Eλληνας αξιωµατούχος της αµερικανικής κυβέρνησης, µετά τις πρόσφατες αποχωρήσεις του Ράινς Πρίµπους και του Τζορτζ Τζιτζίκου από τον Λευκό Οίκο. Το Γραφείο Πρωτοκόλλου είναι υπεύθυνο για την υπεράσπιση της διπλωµατίας στις Ηνωµένες Πολιτείες, γι’ αυτό αποκαλείται «το πρώτο χέρι της διπλωµατίας» και η θέση που ανέλαβε ο κ. Καρλούτσος θεωρείται ιδιαίτερα τιµητική. Παρότι όλοι οι καλεσµένοι ρωτούσαν γι’ αυτόν, τελικά δεν κατάφερε να παραβρεθεί, ωστόσο όλη η υπόλοιπη οικογένεια ήταν παρούσα και η φιλοξενία, µε ελληνικές πινελιές στην κουζίνα και το µουσικό πρόγραµµα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.