Βόλφγκανγκ Σόιµπλε: «Κατάπιε» 8 Ελληνες υπουργούς
Πώς ο «τσάρος» της Γερµανίας «καθαίρεσε» τους οµολόγους του στην Αθήνα την εποχή των μνηµονίων.
«Γιώργο, δεν υπάρχει plan B. Πάρτε µέτρα και οι αγορές θα πειστούν». Νοέµβριος 2009.
∆ύο νέοι υπουργοί Οικονοµικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, συζητούσαν στο Eurogroup το διψήφιο ποσοστό του ελλείµµατος, «πάνω από 12%», που κατά τον πρώτο κληροδότησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.
Ο δεύτερος, ωστόσο, όχι µόνο δεν πείστηκε, αλλά άνοιξε την πόρτα του χάους για την Ελλάδα και τον εκάστοτε Έλληνα οµόλογό του. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σόιµπλε «κατάπιε» συνολικά 8 υπουργούς. Ο µόνος που τη γλύτωσε ήταν ο Βασίλης Ράπανος. Το όνοµά του ανακοινώθηκε από τον Αντώνη Σαµαρά το καλοκαίρι του 2012, ο ίδιος όµως επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και τελικώς απέφυγε να πέσει στην παγίδα. Πλην του µακροβιότερου επί των ηµερών Σόιµπλε Γ. Στουρνάρα, ο οποίος µετακινήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος το καλοκαίρι του 2014, οι υπόλοιποι χάθηκαν από τον χάρτη.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου πέρασε Ειδικό ∆ικαστήριο για τη «λίστα Λαγκάρντ», ο διάδοχός του, το καλοκαίρι του 2011, Βαγγέλης Βενιζέλος άντεξε 10 µήνες µέχρι να ετοιµάσει το 2ο μνηµόνιο, ενώ ο Φίλιππος Σαχινίδης παρέδωσε σε λιγότερο από 3 µήνες στον Γιώργο Ζανιά της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Παναγιώτη Πικραµµένου. Κατά τον κ. Βενιζέλο, τον Ιούλιο του 2011, ο Β. Σόιµπλε τού παρουσίασε σχέδιο εξόδου από το ευρώ και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την οποία φυσικά ο Έλληνας υπουργός αρνήθηκε, αφού εκείνη την περίοδο δήλωνε πως έβλεπαν µαζί µε τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον… πάτο του βαρελιού.
ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ
Σε διάστηµα 13 µηνών, από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2012 η Ελλάδα άλλαξε 4 πρωθυπουργούς και 4 υπουργούς Οικονοµικών, όταν την 8ετία 2001-2009 στο κτίριο της οδού Νίκης έγιναν µόλις 3 παραδόσεις-παραλαβές χαρτοφυλακίων: από τον Νίκο Χριστοδουλάκη (2001-2004) στον Γιώργο Αλογοσκούφη (20042009) και τέλος στον Γιάννη Παπαθανασίου. Τα χρόνια της κυβέρνησης Καραµανλή, ο Σόιµπλε ήταν υπουργός Εσωτερικών (2005-2009) και είχε… καλοµάθει µε την Ελλάδα, καθώς στα ευρωπαϊκά συµβούλια συνοµιλούσε µόνο µε τον σταθερό οµόλογό του, Πρ. Παυλόπουλο (2004-2009). Εκείνο που τον ενοχλούσε ανέκαθεν, όπως πολλές φορές εκµυστηρευόταν στον έτερο Καππαδόκη ΖανΚλοντ Γιούνκερ, ήταν «οι απολιτίκ κυβερνήσεις και οι απολιτίκ υπουργοί». Λογικό είναι, αν εκλέγεσαι βουλευτής από το 1972 και επί 30 χρόνια καταλαµβάνεις υψηλά δηµόσια αξιώµατα.
ΚΑΝΕΝΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ
Από την αρχή των Μνηµονίων, ο Γερµανός πολιτικός δεν άφηνε το παραµικρό περιθώριο εναλλακτικής επιλογής πέραν του Grexit και της προσαρµογής της Ελλάδας στο νέο νόµισµα, µε την παροχή 50 δισ. ευρώ σε βάθος 3ετίας σχέδιο το οποίο έθετε σε όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνες υπουργούς και τους πρωθυπουργούς διά της Αγκελα Μέρκελ. «∆εν µπορώ να παρέµβω στον Βόλφγκανγκ. Μίλα µαζί του», έλεγε η καγκελάριος στον Αντ. Σαµαρά τον Σεπτέµβριο του 2014, όταν εκείνος της διατύπωσε παράπονα για την απαίτηση Σόιµπλε από τον Γκίκα Χαρδούβελη να λάβει πρόσθετα µέτρα, µε συνέπεια το περιβόητο «email Χαρδούβελη». Μέχρι πρότινος, αρκετοί πίστευαν ότι η συνεργασία Σόιµπλε Στουρνάρα ήταν απόλυτα επιτυχής, παρότι πέρασε από σαράντα κύµατα. Εκ των υστέρων, ωστόσο, άλλαξαν άποψη, εκτιµώντας ότι ο Γερµανός µεσολάβησε στον Πολ Τόµσεν του ∆ΝΤ, που επίµονα ζητούσε, µαζί µε την Κριστίν Λαγκάρντ, «την αντικατάσταση του Γιάννη».
ΟΜΗΡΙΑ
«Οι συνεχείς παρεµβάσεις του Γερµανού αποσκοπούσαν στη διαρκή οµηρία της Ελλάδας από τα Μνηµόνια», υποστηρίζουν όσοι από την πολιτική εξουσία τέθηκαν απέναντί του τα προηγούµενα χρόνια. Υπό το πρίσµα αυτό, η κυβερνητική αλλαγή διευκόλυνε την καγκελαρία το 2015, παρότι ο Σόιµπλε βρέθηκε απέναντι στον χειρότερο εφιάλτη του, τον Γιάνη Βαρουφάκη. «It’s the economy, stupid» («Είναι η οικονοµία, ηλίθιε») ανέφερε, απευθυνόµενος δηµοσίως στον Αλ. Τσίπρα, όταν ο Βαρουφάκης κατέβαζε από το κεφάλι του διαδοχικά σενάρια εξόδου από την κρίση µπαινοβγαίνοντας στα Eurogroup µε τα χέρια στις τσέπες και τους γιακάδες σηκωµένους. Ο Γερµανός δεν ήθελε «να τον βλέπει ούτε ζωγραφιστό» και µόλις έµαθε ότι «ο δήθεν αριστερός ηχογράφησε το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας την άνοιξη του 2015, εκεί αποφάσισε το 3ο Μνηµόνιο και την κάθοδό του στην Ελλάδα µε φουστανέλα το 2021», αναφέρει εύθυµα, όσο και πικρά, στα «Π» πρώην πρωθυπουργός. Στο τέλος της ηµέρας, ο Σόιµπλε µπορεί να έφαγε 8 υπουργούς (εκτός του Ευκ. Τσακαλώτου, που παραµένει στη θέση του) και κάµποσους πρωθυπουργούς, αλλά τώρα καλείται ως πρόεδρος της Βουλής πλέον να «δαµάσει» το ναζιστικό ρεύµα που επανέφερε στη χώρα του.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», το Σάββατο 30/9/2017