Μέχρι πριν από λίγα χρόνια ο ρόλος ενός πρέσβη ήταν συνυφασµένος αποκλειστικά µε διπλωµατικά θρίλερ και συναντήσεις µε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και άλλους αξιωµατούχους σε καθεστώς πιέσεων, συσχετισµών και διπλωµατικής «διγλωσσίας».

Η εικόνα αυτή πλέον έχει αρχίσει και αλλάζει, µε τους πρέσβεις των ΗΠΑ και Γερµανίας, Τζεφ Πάιατ και Γενς Πλότνερ αντίστοιχα, να δείχνουν µεγάλη εξωστρέφεια, εστιάζοντας παράλληλα το ενδιαφέρον των χωρών που εκπροσωπούν σε περιοχές της Ελλάδας µε µεγάλη γεωπολιτική και οικονοµική σηµασία.

Ο Τζεφ Πάιατ, από την ηµέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ούτε λίγο ούτε πολύ αποτελεί τον καλύτερο «πρεσβευτή» της χώρας µας στο εξωτερικό, συνδυάζοντας τα ταξίδια που πραγµατοποιεί ανά την Ελλάδα µε αναρτήσεις εντυπωσιακών φωτογραφιών στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter, προβάλλοντας όµορφες πτυχές της ελληνικής περιφέρειας και όχι µόνο. Έχοντας επισκεφθεί όλους τους προηγούµενους µήνες µέρη όπως η Ανδρος, η Χίος, τα Τρίκαλα, η Πύλος, το Κιλκίς και το Ναύπλιο, ο έµπειρος διπλωµάτης µετά το καλοκαίρι συνεχίζει τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Στις 17 Αυγούστου επισκέφθηκε τη Σύρο, προωθώντας την επένδυση του Στίβεν Μπερνστάιν για τη δηµιουργία κινηµατογραφικών studio στο νησί.

Ο κ. Πάιατ, µάλιστα, επισκέφθηκε δύο φορές, την 1η Σεπτεµβρίου και στις 13 Οκτωβρίου, τα Χανιά, όπου βρίσκεται η αµερικανική βάση της Σούδας, µε τον ρόλο της να αναβαθµίζεται, δείχνοντας και εκείνος µε την παρουσία του πόσο σηµαντική θεωρείται. Στις αρχές Σεπτεµβρίου ο κ. Πάιατ βρέθηκε για µερικές ηµέρες στην Αλεξανδρούπολη, αναδεικνύοντας τον ρόλο της πόλης και τη σηµαντική γεωγραφική της θέση, στις 12 του ίδιου µήνα στη Λιβαδειά, ενώ στις 6 Οκτωβρίου επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη µε αφορµή τη ∆ΕΘ του 2018, στην οποία η τιµώµενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ. Ο Αµερικανός πρέσβης, πέρα από το διάστηµα απουσίας του στην Ουάσιγκτον, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα στην επίσηµη επίσκεψη που πραγµατοποίησε, δεν σταµάτησε τα ταξίδια στην Ελλάδα, µε το πλέον πρόσφατο αυτό στη Στυµφαλία Κορινθίας στις 5 Νοεµβρίου.

Το µοτίβο του κ. Πάιατ θέλησε να παρακολουθήσει και ο νεοαφιχθείς Γερµανός πρέσβης στην Αθήνα Γενς Πλότνερ. Από τον Ιούλιο, όταν επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναλαµβάνοντας επισήµως χρέη πρέσβη στην ελληνική πρωτεύουσα, µέσα σε σχεδόν τέσσερις µήνες έχει πραγµατοποιήσει µία σειρά σηµαντικών ταξιδιών σε περιοχές της Ελλάδας.

Από τις πρώτες κινήσεις του Γερµανού διπλωµάτη ήταν να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Έτσι ξεκίνησε τα ταξίδια του από τη Σάµο, την οποία µάλιστα επισκέφθηκε δύο φορές, στις 23 Αυγούστου και στις 17 Σεπτεµβρίου. Σειρά στις επισκέψεις του είχαν η Χίος, στις 8 Σεπτεµβρίου, και µία ηµέρα αργότερα η Λέσβος, η οποία έχει δεχθεί και το µεγαλύτερο κύµα προσφύγων. Ο Γερµανός πρέσβης συνάντησε τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως τους δηµάρχους Χίου Μανώλη Βουρνού, Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον αντιπεριφερειάρχη Σάµου Νικόλαο Κατρακάζο, και την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου. Μέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου σχηµάτισε ολοκληρωµένη γνώµη για την κατάσταση των νησιών αλλά και την πορεία των ροών, ένα ζήτηµα που, παρά την ύφεση που έχει παρατηρηθεί, απασχολεί το Βερολίνο.

Στα τέλη Οκτωβρίου ο κ. Πλότνερ, κατά τη διάρκεια ολιγοήµερων διακοπών µε την οικογένειά του στη Σαντορίνη, συναντήθηκε µε τον δήµαρχο Θήρας Νίκο Ζώρζο, εκφράζοντας µεταξύ άλλων τον εντυπωσιασµό του για την οµορφιά του νησιού.

Από τις αρχές Νοεµβρίου ο Γερµανός πρέσβης επισκέφθηκε την Κρήτη, τόπο στρατηγικής σηµασίας για τη Γερµανία στην Ελλάδα, πραγµατοποιώντας επισκέψεις στα Χανιά και το Ηράκλειο, όπου συναντήθηκε µε τοπικούς φορείς, όπως τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη και τον δήµαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαµπρινό, εκφράζοντας την επιθυµία του για ανάπτυξη συνεργασιών σε οικονοµικό επίπεδο µέσω εξαγωγών κρητικών προϊόντων και τουριστικών επενδύσεων, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο. Ο κ. Πλότνερ, µάλιστα, συζήτησε και θέµατα που αφορούν γερµανικές επενδύσεις, όπως αυτή της Fraport.