Το πέρας της εκλογικής διαδικασίας στην κεντροαριστερά και η ανάδειξη της κ. Φώφης Γεννηµατά στην ηγεσία του νέου φορέα δηµιουργούν νέες συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό. Ήδη οι πρώτες καταγραφές των δηµοσκοπήσεων -και πριν καν διαµορφωθεί ο νέος φορέας- δείχνουν ότι η ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη έχει εµφανίσει αύξηση των ποσοστών της, περνώντας στην τρίτη θέση, µπροστά από τη Χρυσή Αυγή.

Η δυναµική που αναπτύσσεται έχει ως συνέπεια σηµαντικές αλλαγές και µετακινήσεις εκλογικού κοινού:  

α. Η κεντροαριστερά -όποια µορφή και αν έχει στη συνέχεια- αυξάνει τα ποσοστά της, αφαιρώντας ψηφοφόρους κυρίως από το Ποτάµι αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία δηµοσκόπηση του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας καταγράφεται µία διαρροή από το Ποτάµι προς το ΠΑΣΟΚ-∆ηµοκρατική Συµπαράταξη της τάξεως των 24 ποσοστιαίων µονάδων.  

β. Το Ποτάµι είναι εκτός παιχνιδιού. Πράγµατι, εκτός από τις µεγάλες διαρροές προς τον νέο φορέα, καταγράφηκε και µία µετακίνηση 42,5(!) ποσοστιαίων µονάδων προς τη Νέα ∆ηµοκρατία.  

γ. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται ελαφρώς σε καλύτερη κατάσταση από το Ποτάµι, αλλά µε σαφή ένδειξη ότι είναι µεγάλες οι πιθανότητες να µείνουν εκτός Βουλής, µετά και τις περιπέτειες του αρχηγού τους Π. Καµµένου. Από µία τέτοια εξέλιξη το κόµµα που θα ευνοηθεί περισσότερο είναι ασφαλώς η Ν∆. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει στις επόµενες εκλογές να τορπιλίσει τις οµαλές διαδικασίες, µε την εξώθηση σε ακυβερνησία µέσω εκλογών -των µεθεποµένων αν η Ν.∆. δεν πιάσει αυτοδυναµία- και µε τη διεξαγωγή τους µε απλή αναλογική.    

Σε τι θα συνίσταται η προσπάθεια αυτή;  

α. Αναλόγως προς το ποσοστό που θα σηµειώσει η Ν∆, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αρνηθεί να συµβάλει σε συγκυβέρνηση που ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα τον ήθελε συγκυβερνήτη και  

β. θα επιχειρήσει να πείσει µικρότερα κόµµατα που θα µπουν στη Βουλή -και κυρίως τον νέο φορέα της κεντροαριστεράς- να µη συναινέσουν σε συγκυβέρνηση µε Ν∆. Και ότι, όσον αφορά τον νέο φορέα, συµφέρει την κ. Γεννηµατά να συνεργαστεί µε τον ΣΥΡΙΖΑ στις µεθεπόµενες εκλογές, καθώς µε την απλή αναλογική θα αυξήσει τα ποσοστά και τις έδρες του. Στο εγχείρηµά του αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως βρει σύµµαχο τα µικρά κόµµατα, τα οποία µάλιστα ψήφισαν την αλλαγή του εκλογικού νόµου.    

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ  

Μία τέτοια προοπτική αναγκάζει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να προσπαθήσει να επιτύχει δύο στόχους στις επόµενες εκλογές:  

α. Την αυτοδυναµία.  

β. Εφόσον δεν το επιτύχει, να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους από τον νέο φορέα και από το Ποτάµι. Ήδη στις µετακινήσεις και σε σχέση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία παρατηρούνται τα εξής, που αποτελούν και σηµαντική «µαγιά» για ενδεχόµενη αυτοδυναµία:  

-∆ιατηρεί υψηλή τη συσπείρωσή της στο 88%.  

-Καταγράφει µία κατευθείαν µετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς αυτήν, της τάξεως του 8%. Η διαρροή αυτή εκτιµάται ότι θα αυξηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζει µία µεγάλη επίσης διαρροή προς την αδιευκρίνιστη ψήφο, που ανέρχεται στο 30%. Η αύξηση αυτή της αδιευκρίνιστης ψήφου σηµαίνει δύο τινά:    

Πρώτον ότι αποδυναµώνεται περαιτέρω και  

Δεύτερον ότι η Νέα ∆ηµοκρατία διεκδικεί ποσοστό και από την αδιευκρίνιστη ψήφο. Σηµειώνεται ότι από τους παλαιούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ 21,5% κατευθύνονται προς το άκυρο, λευκό ή αποχή και 8,5% βρίσκονται στο ∆εν ξέρω/∆εν απαντώ.

Αν από τη µεγάλη πλέον δεξαµενή της αδιευκρίνιστης ψήφου κατορθώσει η Νέα ∆ηµοκρατία να προσελκύσει ένα έστω 26%, τότε µπορεί να κερδίσει επιπλέον περί τις 8 ποσοστιαίες µονάδες (30% λευκό, άκυρο, αποχή, ∆εν Ξέρω/∆εν απαντώ Χ 26%). Με βάση την τελευταία δηµοσκόπηση της ΠΑΜΑΚ που δίνει στη Ν∆ 30,5 ποσοστιαίες µονάδες (σ.σ.: και η Marc τέλος Οκτωβρίου είχε την πρόθεση ψήφου υπέρ της Ν∆ στο 30,3%), τότε η Ν∆ θα µπορούσε να φτάσει σε ένα ποσοστό 38%. Το ποσοστό αυτό της εξασφαλίζει 156-157 έδρες.    

ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ  

Αν πάλι λάβουµε ως αφετηρία το χειρότερο σενάριο, δηλαδή του ποσοστού που είχε λάβει η Ν∆ στις τελευταίες εκλογές (28,9%), τότε στην ανάλογη περίπτωση της προσέλκυσης του ίδιου παραπάνω ποσοστού της αδιευκρίνιστης ψήφου (26%) το εκλογικό ποσοστό της θα φτάσει τις 35-36 ποσοστιαίες µονάδες.

Στην περίπτωση αυτή µπορεί να εξασφαλίσει αυτοδυναµία µε 152-154 έδρες. Στην τελευταία δηµοσκόπηση του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, το Ποτάµι συγκέντρωνε Ο,5%, οι ΑΝΕΛ 1,5% και η Ενωση Κεντρώων 2%. Με τις νέες συνθήκες που δηµιουργεί ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς, ουδόλως απίθανο είναι να διατηρήσουν τα ανωτέρω ποσοστά τα τρία αυτά κόµµατα αλλά ακόµη και να τα αυξήσουν, χωρίς ωστόσο να κατορθώσουν να εισέλθουν στη Βουλή.

Αν πιάσουν τα ίδια ποσοστά, τότε το συνολικό άθροισµα είναι 4% που, θεωρητικά τουλάχιστον, µπορεί να προστεθεί στο 6,40% των κοµµάτων που είχαν µείνει εκτός Βουλής στις εκλογές του Σεπτεµβρίου του 2015. Έτσι το ποσοστό των κοµµάτων που µένει εκτός Βουλής πλησιάζει το 11%. Και αυτό έχει σηµασία, διότι για κάθε µισή µονάδα που αυξάνεται το ποσοστό των κοµµάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής, µειώνεται αντιστοίχως κατά 0,2% το ποσοστό του πρώτου κόµµατος για την επίτευξη της αυτοδυναµίας.

Αν λ.χ. το ποσοστό των κοµµάτων που µένουν εκτός Βουλής είναι 10%, τότε το ποσοστό της αυτοδυναµίας είναι 36,2%. Στην περίπτωση που σηµειώσουν µεγαλύτερο ποσοστό τα κόµµατα αυτά, αλλά κάτω από το 3% που είναι το όριο για να µπουν στη Βουλή, τότε τα εκτός Βουλής κόµµατα θα έχουν υπερβεί κατά πολύ το 11% και η αυτοδυναµία της Ν∆ θα απαιτεί µικρότερο ποσοστό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Νέα ∆ηµοκρατία µε εκτιµώµενο ποσοστό 37-38% θα µπορούσε να επιτύχει αριθµό εδρών κοντά στις 158-159.