Η εξέταση των φετινών «πόθεν έσχες» των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών είχε και µία έκπληξη: Ο Πάνος Καµµένος κατέγραψε για το 2015 έσοδα 100.000 ευρώ από την πώληση ενός αυτοκινήτου µεγάλου κυβισµού (5.547 κ.εκ.). Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το συγκεκριµένο αυτοκίνητο πωλήθηκε στον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο µια προσωπική και πολιτική σχέση µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το 1995, σύµφωνα µε όσα ήρθαν στο φως της δηµοσιότητας, ο Πάνος Καµµένος, νεαρός βουλευτής της Ν∆ τότε, αποφάσισε να αγοράσει τη θωρακισµένη Mercedes Benz που ανήκε στον δικτάτορα της Ουγκάντα Αµίν Νταντά. Κάποια στιγµή, πάντως, ο Πάνος Καµµένος θεώρησε ότι µάλλον δεν του χρειαζόταν αυτό το αυτοκίνητο. άλλωστε, είναι γνωστό ότι το αγαπηµένο του όχηµα είναι ένα θηριώδες Hummer, ένα από τα ακριβότερα (και ογκωδέστερα) τζιπ στον κόσµο, µε το οποίο µάλιστα κατά καιρούς έχει εµφανιστεί.

Όµως, τελικά φαίνεται ότι όχι µόνο κατάφερε να το πουλήσει, αλλά και το πούλησε σε ιδιαίτερα καλή τιµή. Το αυτοκίνητο πουλήθηκε για το εντυπωσιακό, ακόµη και για αντίκα, ποσό των 100.000 ευρώ, που καταγράφεται στο «πόθεν έσχες» του, σε ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στον εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη, η οποία µε τη σειρά της το µεταπώλησε σε συλλέκτη, σύµφωνα µε τα ρεπορτάζ που είδαν το φως της δηµοσιότητας.

Ο Γιάννης Καραγιώργης ξεκίνησε από τη ναυτιλία και τη δεκαετία του 1990 η Silver Carriers ήταν µια δυναµική εταιρεία. Όµως, µια πολύνεκρη φωτιά σε ένα υπασφαλισµένο, όπως αποδείχθηκε, δεξαµενόπλοιο ιδιοκτησίας της την οδήγησε σε οικονοµική κατάρρευση. Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Καραγιώργης επανήλθε στον χώρο των επιχειρήσεων και µάλιστα πρόσφατα αντιµετώπισε µια δικαστική περιπέτεια. Το 2010, µέσω της ναυτιλιακής εταιρείας Gramen Shipping and Trading Inc., εξαγόρασε τη Lyempf, ολλανδικών συµφερόντων εταιρεία παραγωγής γάλακτος σε σκόνη για παιδιά.

Έναν χρόνο αργότερα η εταιρεία ήρθε αντιµέτωπη µε την πτώχευση και ο Έλληνας µεγαλοµέτοχος αποχώρησε. Όµως, τον Σεπτέµβριο του 2016 συνελήφθη ύστερα από διεθνές ένταλµα που εξέδωσαν σε βάρος του οι ολλανδικές Αρχές. Οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούσαν εικονικές συναλλαγές, ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ, µε προβληµατικές απογραφές κινητής και ακίνητης περιουσίας και µε «δόλια πτώχευση» βιοµηχανίας παιδικού γάλακτος σε µορφή σκόνης, το 80% των µετοχών της οποίας είχε εξαγοράσει. Ο Γ. Καραγιώργης κατάφερε τελικά να πετύχει τη µη έκδοσή του προσφεύγοντας στα ελληνικά δικαστήρια.  

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ

Ο Γιάννης Καραγιώργης κάποια στιγµή δοκίµασε να κάνει ένα µεγάλο άνοιγµα στα ελληνικά ΜΜΕ. Είχε δείξει ένα ενδιαφέρον για τα µέσα ενηµέρωσης ήδη από το 2011, όταν είχε δοκιµάσει να µπει στον Alpha, κίνηση που δεν ευοδώθηκε. Όµως, το µεγάλο άνοιγµα το έκανε όταν αγόρασε µια σειρά από επαρχιακούς τηλεοπτικούς σταθµούς και διαµόρφωσε το Hellas Net. Τότε, το όλο εγχείρηµα θεωρήθηκε αιχµή του δόρατος της προσπάθειας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ να αποκτήσει «πατήµατα» στον χώρο των ΜΜΕ.  

Η ΚΟΥΜΠΑΡΙΑ

Ο Γ. Καραγιώργης έχει ιδιαίτερες σχέσεις µε τη Ρωσία και ιδιαίτερα µε τον Konstantin Malofeev, ο οποίος κάθε άλλο παρά ένας τυχαίος Ρώσος ολιγάρχης είναι. Βλέπετε, ως νοσταλγός της τσαρικής εποχής, εκπροσωπεί την πιο ακροδεξιά πλευρά της τρέχουσας εκδοχής του ρωσικού εθνικισµού. Μάλιστα, ο Alexander Borodai, ο οποίος για λίγους µήνες το 2014 ήταν «πρωθυπουργός» της «Λαϊκής ∆ηµοκρατίας του Ντονέτσκ» στην ανατολική Ουκρανία, είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου του Malofeev. Για την ανάµειξή του στα γεγονότα της Ουκρανίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει από το 2014 την είσοδο στον Malofeev. Η σχέση Malofeev και Καραγιώργη είναι ιδιαίτερα στενή και έτσι τον Ρώσο ολιγάρχη διάλεξε ο Καραγιώργης για κουµπάρο του στον γάµο του µε την κ. Σοφία Σωτηράκου. Μάλιστα, για να ξεπεραστεί το πρόβληµα µε την απαγόρευση της εισόδου του κουµπάρου σε έδαφος της Ε.Ε., το γαµήλιο πάρτι των Καραγιώργη και Σωτηράκου έγινε τον Οκτώβριο του 2014 στη Ρωσία, µε εντυπωσιακή πολυτέλεια. Από την Ελλάδα ταξίδεψαν, µε ιδιωτική πτήση, 88 καλεσµένοι και ο τραγουδιστής Αντώνης Ρέµος και κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Tsargrad», ιδιοκτησίας του Malofeev, στην πόλη Πουσίνο. Ανάµεσα στους καλεσµένους ξεχώριζε το όνοµα του αρχηγού των ΑΝΕΛ Πάνου Καµµένου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017