H Μαρέβα Μητσοτάκη... απολαμβάνει μια «πρωτιά». Από τη μεταπολίτευση, είναι η πρώτη γυναίκα πολιτικού που έχει σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα. Αντιθέτως, δεν έχει καμία σχέση με το Δημόσιο, δεν έχει πάρει ποτέ κρατικό χρήμα και, βεβαίως, δεν έχει διοριστεί πουθενά από κανένα κόμμα. Κοινώς, δεν έχει κάνει καμία «χρήση» του ισχυρού επωνύμου του συζύγου της Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρωτιά της, ωστόσο, δεν εξαντλείται στο γεγονός ότι είναι μια γυναίκα του επιχειρείν. Είναι και η μόνη σύζυγος πολιτικού που βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης και των φιλικών προς αυτήν Μέσων. Από τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ, η κυρία Γκραμπόφσκι έχει... κρεμαστεί ουκ ολίγες φορές στα μανταλάκια. Με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για την περιουσία της, τις καταθέσεις της, τον τρόπο με τον οποίον απέκτησε την περιουσία της, τους συνεργάτες της.

«Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν της έχουν χρεώσει», επισημαίνει με νόημα στα «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κάνει σημαία του τις καταγγελίες κατά των fake news, στην περίπτωσή της τα αξιοποίησε στο έπακρο. Αποκορύφωμα, η προσπάθεια σύνδεσής της, και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, με τον Τζον Σφακιανάκη, επειδή αμφότεροι είναι μέλη της ΜΚΟ Εndeavor.

Ο μεν κ. Σφακιανάκης στη Σαουδική Αραβία, η δε κυρία Μητσοτάκη στην Ελλάδα.  

ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Τελευταίο επεισόδιο σε βάρος της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό με τα γκαζάκια που τοποθετήθηκαν από αγνώστους στα γραφεία της εταιρείας της, στου Ψυρρή, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας. Στην περίπτωση αυτή, υπήρξαν ακόμα και άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, παρά τη σαφή καταδίκη από το Μέγαρο Μαξίμου, που ερμήνευσαν ως αντίδραση της κοινωνίας τη συγκεκριμένη ενέργεια. «Εκεί οδηγεί η ανελέητη στοχοποίησή της από τα υπόγεια του Μαξίμου και τα φερέφωνά τους», έγραψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο Twitter.

Στη ΝΔ υποστηρίζουν ότι «επιτίθενται στη Μαρέβα, για να χτυπήσουν τον Κυριάκο». Κάτι που ξέρει πολύ καλά ο τελευταίος, γι' αυτό και κατ' επανάληψη έχει δηλώσει «αν θέλουν να χτυπήσουν κάποιον, να χτυπήσουν εμένα, όχι τη σύζυγό μου», κοιτώντας προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ δεν έχει διστάσει να πάρει θέση δημοσίως για τις αναφορές και τις επιθέσεις στο πρόσωπό της. Η πρώτη ήταν μετά τα δημοσιεύματα για εμπλοκή της στα περίφημα Paradise Papers. Τότε, μιλώντας για την επιχειρηματική της δραστηριότητα, αρκέστηκε να απαντήσει: «Ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου στον χρηματοοικονομικό τομέα. Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου, το οποίο είναι προσβάσιμο από τον καθένα».

Η δεύτερη παρέμβασή της, αυτήν τη φορά σε έντονο ύφος, ήρθε μετά το χτύπημα στην εταιρεία της, όταν έκανε λόγο για επιχείρηση εξόντωσής της, συνδέοντας την επίθεση με την ιδιότητα του συζύγου της. «Από την ημέρα που ο σύζυγός μου Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη στην ηγεσία της ΝΔ, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική επιχείρηση εξόντωσής μου σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της και κατέληγε: «Θέλουν να πλήξουν τον σύζυγό μου και χτυπούν εμένα».  

ΣΤΗΡΙΞΗ

Όλα αυτά, πέρα από πολιτική, έχουν και ανθρώπινη διάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από την παρέμβασή του μέσα από το Twitter, επ' αφορμή της επίθεσης με γκαζάκια, έχει στηρίξει κατ' επανάληψη με πράξεις τη σύζυγό του, η οποία είναι παρούσα στο πλευρό του σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, σε επίσηµα γεύµατα και περιοδείες. Ο ίδιος, µάλιστα, δεν δίστασε να δώσει και µια χιουµοριστική διάσταση κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στην Ηλεία, µόλις λίγες µέρες πριν από την επίθεση στην επιχείρησή της. Ανεβάζοντας µια φωτογραφία στον προσωπικό του λογαριασµό στο Instagram, έγραψε ως σχόλιο: «Στα γενέθλιά της την πήγα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στην επέτειό µας ήρθε µαζί µου περιοδεία στην Ηλεία. Είµαστε σε καλό δρόµο...».

Η κυρία Γκραµπόφσκι, από την πλευρά της, δεν έκρυψε ποτέ ότι είναι µια γυναίκα µε άποψη, την οποία ενίοτε διατυπώνει δηµοσίως. Τον περασµένο Αύγουστο, µιλώντας στη γερµανική εφηµερίδα «Die Welt», σε εκτενές ρεπορτάζ της για το οικονοµικό κλίµα στην Ελλάδα, είχε εκφράσει την άποψή της τόσο για τις οικονοµικές όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα µας. Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Εάν εξέλθουµε τώρα από την κρίση, θα είναι παρά τον Τσίπρα και όχι εξαιτίας του Τσίπρα», συµπληρώνοντας ότι αυτό που βελτιώνει το κλίµα είναι η προοπτική της κυοφορούµενης κυβερνητικής αλλαγής στην Ελλάδα.

Η σύγκρισή της µε την Μπέτυ Μπαζιάνα έχει γίνει αρκετές φορές. Ανεξάρτητα από την άποψη που µπορεί να έχει οποιοσδήποτε για τις δύο κυρίες, τα «δύο µέτρα και δύο σταθµά» φάνηκαν στον τρόπο που τις αντιµετώπισε η Γενική Γραµµατεία Ισότητας. Η κυρία Μητσοτάκη έχει δεχτεί σειρά επιθέσεων και ποτέ δεν έχει βγει ανακοίνωση από την εν λόγω Γραµµατεία, ούτε καν µετά την τελευταία επίθεση.

Αντιθέτως, επέδειξε ευαισθησία στην περίπτωση της κυρίας Μπαζιάνα, όταν η σύζυγος του πρωθυπουργού δέχτηκε ορισµένα επικριτικά σχόλια για την άκρως πολιτική συνέντευξη που έδωσε στην «Εφηµερίδα των Συντακτών». Αφού έκανε λόγο για σεξιστικές επιθέσεις, ανέφερε πως «µέχρι ο γυναικείος λόγος να µπορεί να αρθρωθεί δηµόσια και να αντιµετωπιστεί στη βάση των θέσεων που εκφράζει και όχι του φύλου του, η γυναίκα του πρωθυπουργού, η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η κάθε γυναίκα οφείλει να συνεχίσει να µιλά». ∆ύο µέτρα και δύο σταθµά...    

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», 16 Φεβρουαρίου 2018