Αβρότητες σε κοινή θέα, απροσχηµάτιστες δηµόσιες δηλώσεις και κινήσεις στήριξης υπέρ της µίας ή της άλλης πλευράς, υπόγειες διεργασίες, περίεργες συµπτώσεις, αλλά και πρωτοφανείς επικοινωνιακές εξάρσεις, που παραπέµπουν στα καλύτερα χρόνια της σοβιετικής προπαγάνδας, συνθέτουν τον καµβά των απόλυτων σχέσεων και εξαρτήσεων µεταξύ του κυβερνητικού παράγοντα και του οπλοφόρου ολιγάρχη Ιβάν Σαββίδη.

Πρόκειται επί της ουσίας για µια σειρά παράλληλων και ενίοτε σκοτεινών διαδροµών, που, όπως συνοµολογούν οι παροικούντες την εγχώρια πολιτική Ιερουσαλήµ, µετέφεραν σε άλλες, πρωτόγνωρες διαστάσεις το παιχνίδι ανάµεσα σε βασικούς φορείς της εξουσίας και µια µερίδα ισχυρών του επιχειρηµατικού γίγνεσθαι. Αυτό δηλαδή που εδώ και τριάντα χρόνια, χάρη στη σχετική έµπνευση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είθισται να αποκαλείται «διαπλοκή». Ας πάρουµε όµως τα πράγµατα από την αρχή… Αν και το πρώτο του ισχυρό στίγµα σε ό,τι αφορά τη συναναστροφή του µε την κορυφή της πολιτικής πυραµίδας της χώρας το έδωσε στη διάρκεια της διακυβέρνησης Σαµαρά, καθώς εκείνη την εποχή πήρε στα χέρια του το πλειοψηφικό πακέτο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο Πόντιος επιχειρηµατίας από το Ροστόφ κατάφερε σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα από τη στιγµή που το δίδυµο Τσίπρα - Καµµένου ανέλαβε τις τύχες της χώρας να αποκτήσει σηµαντικούς διαύλους επικοινωνίας µε τους δύο κυβερνητικούς εταίρους.

Γρήγορα και µε φόντο τα κοινά ενδιαφέροντα που προέκυψαν, η χηµεία του καπνοβιοµήχανου από τις ρωσικές στέπες µε τους κεντρικούς παίκτες της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έγινε ακόµη πιο δυνατή. Βλέπετε, από τη µια υπήρχε ένας επιχειρηµατίας που µε τις ευλογίες της Μόσχας επιχειρούσε να αυξήσει την επιρροή του στην Ελλάδα και, από την άλλη, ένα νέο -τότε- σύστηµα, το οποίο αναζητούσε συνοδοιπόρους για την καθιέρωση της κυριαρχίας του σε όλα τα πεδία του πολιτικού και κοινωνικού φάσµατος, έστω κι αν η διαδικασία αυτή ήταν αντίθετη στις παραδοσιακές αξίες και στο περιβόητο «ηθικό πλεονέκτηµα» της αριστεράς.

Ο πρώτος κορυφαίος υπουργός που ήλθε σε άµεση επαφή µε τον Ιβάν Σαββίδη δεν ήταν άλλος από τον Πάνο Καµµένο, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει µια έµφυτη τάση στο… παραγοντιλίκι και δη σε διεθνές επίπεδο, έστω κι αν ως επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων ∆υνάµεων οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ ήταν εκείνος που έσπευσε να προσυπογράψει και να στηρίξει εξαρχής το όραµα του επιχειρηµατία να µετατραπεί σε έναν ρωσικής κοπής ολιγάρχη εντός των ελληνικών συνόρων, έστω κι αν η χώρα µας βλέπει παραδοσιακά προς τη ∆ύση. Άλλωστε, και µόνο το γεγονός ότι ο Πόντιος businessman προέβαλλε εαυτόν ως εκπρόσωπο του Πούτιν επί της Ελλάδος ήταν αρκετό για να ιντριγκάρει τον συγκυβερνήτη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στραβοκοίταζε ανέκαθεν προς την πλευρά της Μόσχας και των παντός είδους εκλεκτών της. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέραν του Ιβάν Σαββίδη είχε στενούς φιλικούς δεσµούς και µε έναν έτερο αµφιλεγόµενο επιχειρηµατία, µε… άκρες στη Ρωσία, ο οποίος επιχείρησε να στήσει το δικό του δίκτυο ΜΜΕ. Ο λόγος βεβαίως για τον Γιάννη Καραγιώργη, εναντίον του οποίου έχουν απαγγελθεί στο πρόσφατο παρελθόν κατηγορίες για απάτη, πλαστογραφία και δόλια πτώχευση.  

Ο ΘΑΥΜΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

Ενδεικτικό του θαυµασµού του Πάνου Καµµένου για τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά και της πίστης του στο επιχειρηµατικό του πλάνο ήταν το γεγονός ότι ήταν εκείνος που ανέλαβε να τον φέρει σε επαφή µε το στενό σύστηµα του Μαξίµου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κάπως έτσι, λίγους µόλις µήνες µετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, ο επιχειρηµατίας πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού στρατηγείου και σύµφωνα µε τις πληροφορίες εκείνης της περιόδου συνάντησε (Καµµένου παρόντος) σε πρώτη φάση τους τότε υπουργούς Επικρατείας Αλέκο Φλαµπουράρη και Νίκο Παππά.

«Προχωράµε µαζί», ήταν η ατάκα που ακουγόταν από µέλη της αυλής του Αλέξη Τσίπρα µετά τη συγκεκριµένη επίσκεψη, η οποία αποτύπωνε το κλίµα που επικράτησε. Φυσικά, κάθε άλλο παρά τυχαίο ήταν το γεγονός ότι την εποχή αυτή ξεκινούσε η συζήτηση για τον πρώτο διαγωνισµό για τις τηλεοπτικές συχνότητες, που τελικώς ακυρώθηκε στη συνέχεια από το ΣτΕ, µε τον ρωσόφωνο πρόεδρο του ΠΑΟΚ να εκφράζει τη σφοδρή επιθυµία του να µπει στην κούρσα. Ωστόσο, ο υπουργός Άµυνας δεν αρκέστηκε µόνο στην εµπέδωση των επαφών του Σαββίδη µε το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Θεωρώντας ως µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να πάρει τα εύσηµα για την είσοδο στο µιντιακό τοπίο ενός παίκτη που θα αντιµετώπιζε άκρως θετικά τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ίδιο ως πρόσωπο, ανέλαβε εν είδει υπευθύνου δηµοσίων σχέσεων να κάνει lobbying στον επιχειρηµατία απευθυνόµενος σε άλλους ισχυρούς παράγοντες των εγχώριων ΜΜΕ, προκειµένου να ιχνηλατηθεί το έδαφος για πιθανές συνεργασίες.

Μεταξύ άλλων, χάρη στη διαµεσολάβηση του συγκυβερνήτη, ο Ιβάν συναντήθηκε επανειληµµένως µε τον ιδιοκτήτη του Alpha ∆ηµήτρη Κοντοµηνά, ενώ γνωρίστηκε και µε τον Φίλιππο Βρυώνη, από τον οποίο και κατόπιν διαδοχικών τετ-α-τετ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη εξαγόρασε µεταγενέστερα τον τηλεοπτικό σταθµό Epsilon. Μάλιστα, ο αστικός µύθος λέει ότι σε ένα από τα εν λόγω ραντεβού που ήταν προγραµµατισµένο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» (στη συµπρωτεύουσα οι συναντήσεις πραγµατοποιούνταν στο «Μακεδονία Παλλάς») ο Σαββίδης έστησε κανονικά τον καναλάρχη, µε τις σχετικές συζητήσεις να παίρνουν προσωρινά αρνητική τροπή. Τελικώς και έχοντας το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, µε τον οποίο στο µεταξύ είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου τουλάχιστον δύο φορές, στα τέλη Αυγούστου του 2016, ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ εισήλθε στο κτίριο της Γ.Γ. Ενηµέρωσης, προκειµένου να διεκδικήσει µαζί µε τους υπόλοιπους ενδιαφεροµένους µία από τις τέσσερις άδειες πανελλήνιας εµβέλειας που δηµοπράτησε η κυβέρνηση. Μπορεί να µην το πέτυχε, όµως µε τον τρόπο του κατάφερε να καταστεί ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της διαδικασίας, µε την αλησµόνητη τοποθέτησή του ότι λειτούργησε σαν… λαγός, ώστε να ανέβει το τίµηµα για τους άλλους.

Μετά την έξοδο από την εξίσωση του Χρήστου Καλογρίτσα, ενός εκ των τεσσάρων αρχικών υπερθεµατιστών, ο οποίος δεν κατέβαλε την πρώτη δόση του τιµήµατος στο χρονοδιάγραµµα που προβλεπόταν, ο Ιβάν Σαββίδης έγινε αυτοµάτως κάτοχος της αντίστοιχης άδειας, την οποία βεβαίως ουδέποτε στάθηκε δυνατό να αξιοποιήσει. Για την ιστορία και µόνο, αξίζει να υπενθυµιστεί ότι το σύνολο των προσώπων που θα στελέχωναν τις θέσεις-κλειδιά του καναλιού βάσει του φακέλου που είχε κατατεθεί προέρχονταν από τις τάξεις των στενών συνεργατών του υπουργού Άµυνας, στο µέτωπο της επικοινωνίας. Ο λόγος για τον διευθυντή Ενηµέρωσης του Π. Καµµένου στο Πεντάγωνο Γιώργο Κούσουλα, το µέλος της ίδιας ∆ιεύθυνσης Ελένη ∆ουρούκη, και τον υπεύθυνο για την κάλυψη της δραστηριότητας του υπουργού Βασίλη Συριόπουλο.  

ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ 

Ο καιρός πέρασε, ο διαγωνισµός για τις τηλεοπτικές άδειες έγινε παρελθόν, όµως δεν συνέβη το ίδιο µε τις µιντιακές φιλοδοξίες του Ιβάν Σαββίδη, ούτε µε την επιθυµία της κυβέρνησης να τις ενισχύσει. Άλλωστε, οι δεσµοί που τους ένωναν είχαν γίνει ακόµη πιο δυνατοί, ακόµη πιο άρρηκτοι. Κάπως έτσι, φθάσαµε στο καλοκαίρι του 2017, όταν µέσα από µια διαδικασία πλειστηριασµού κοµµένη και ραµµένη στα µέτρα του επιχειρηµατία, όπως έλεγαν οι γνωρίζοντες τη µιντιακή πιάτσα, η πλευρά Σαββίδη απέκτησε τους τίτλους του «Έθνους» και της «Ηµερησίας».

Οι ίδιοι κύκλοι επιµένουν ότι σε αυτή την εξέλιξη συνετέλεσε καθοριστικά και η προηγούµενη ιδιοκτησία των δύο εφηµερίδων, η οικογένεια Μπόµπολα, η οποία το διάστηµα που προηγήθηκε βρήκε κοινό βηµατισµό µε τους κυβερνώντες. Ω του θαύµατος, το εγχείρηµα για την επανέκδοση της ναυαρχίδας του άλλοτε κραταιού Πήγασου «έτρεξε» -αναλαµβάνοντας το management από τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ- ένας έτερος επιχειρηµατίας των ΜΜΕ µε ισχυρές άκρες στο σύστηµα Τσίπρα. Ο λόγος βεβαίως για τον επικεφαλής της 24Μedia ∆ηµήτρη Μάρη, η συνεργασία του οποίου µε την πλευρά Σαββίδη τελικώς διακόπηκε άδοξα, δεδοµένων των αξεπέραστων -όπως αποδείχθηκαν- προβληµάτων που προκλήθηκαν τόσο στο κοµµάτι της γραµµής (όπου ο ∆. Μάρης επεδίωκε µια πιο µετριοπαθή στάση έναντι της σκληρά φιλοκυβερνητικής διάθεσης του επιχειρηµατία) όσο και στο µέτωπο της διοίκησης.

Είχε προηγηθεί ο ατυχής για τον Σαββίδη πλειστηριασµός για την απόκτηση των τίτλων του ∆ΟΛ, στον οποίο συµµετείχε επίσης κατόπιν έντονης προτροπής του Μεγάρου Μαξίµου, αλλά και (νωρίτερα) η εξασφάλιση του ποσοστού του πολύπαθου Mega, που είχε διατηρήσει µέχρι εκείνη τη στιγµή στην κατοχή της η οικογένεια Μπόµπολα (19,63%).  

Deal με το ΕΨΙΛΟΝ

ΛΙΓΟΥΣ µήνες µετά την αποτυχία απόκτησης τίτλων του ∆ΟΛ και την εξασφάλιση ποσοστού του Mega και ενώ πλέον ο µεγαλοµέτοχος του ΠΑΟΚ είχε εξελιχθεί στο απόλυτο δεκανίκι του Μαξίµου στα µίντια, ολοκλήρωσε τις συζητήσεις µε τον Φ. Βρυώνη για την εξαγορά του Epsilon. Καθοριστικό ρόλο στο κλείσιµο του deal έπαιξαν και πάλι οι υπουργοί Φλαµπουράρης και Παππάς µε κοµβικές παρεµβάσεις στα εµπλεκόµενα µέρη. Μάλιστα, αµφότεροι επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόµη και για τη στελέχωση του καναλιού, προτείνοντας σειρά προσώπων που θα εξασφάλιζαν ότι ο τηλεοπτικός σταθµός θα λειτουργούσε σαν... ορατός φιλοκυβερνητικός φάρος.

Ως εκ τούτου, κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός ότι στην παρθενική συνάντησή του µε το προσωπικό του καναλιού τον συνόδευσε δίχως κανέναν δισταγµό και αφήνοντας στην άκρη τα προσχήµατα ο άνθρωπος που τον συντρόφευσε σε κάθε του βήµα και τον διαφήµισε όσο κανείς επί ελληνικού εδάφους. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Πάνο Καµµένο, η παρουσία του οποίου δίπλα στον επιχειρηµατία προκάλεσε την έντονη αντίδραση σύσσωµης της αντιπολίτευσης, που µίλησε για «διαπλοκή όµοια της οποίας δεν είχε συναντήσει ποτέ ο τόπος».

Ο ίδιος ο Σαββίδης λοιπόν, περήφανος και… υποχρεωµένος στους κυβερνώντες, απευθυνόµενος στους εργαζοµένους του τηλεοπτικού σταθµού περιέγραψε δίχως περιστροφές και µε ανάγλυφο τρόπο τους στόχους για… έγκυρη και αντικειµενική ενηµέρωση. «Στηρίζουµε την Ελλάδα, την Ορθοδοξία, τον ΠΑΟΚ και την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. Το ίδιο ακριβώς µήνυµα είχε εκπέµψει και στο στελεχιακό δυναµικό του «Έθνους» στην πρώτη του επίσκεψη στα γραφεία της εφηµερίδας.  

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», Σάββατο 17 Μαρτίου 2018