Το πρωί της προπερασμένης Κυριακής στην πλατεία Τριών Συμμάχων της συννεφιασμένης Πάτρας συγκεντρώθηκαν ποδηλάτες για την εκκίνηση του 41ου Ποδηλατικού Δρόμου Θυσίας με κατάληξη στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά.

Ανάμεσα στους ποδηλάτες ήταν και ένα πρόσωπο που κανένας από τους συμμετέχοντες δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα διανύσει μαζί του τη διαδρομή Πάτρα Χαλανδρίτσα Καλάβρυτα Αγία Λαύρα.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, με το ποδήλατό του και τον κατάλληλο εξοπλισμό έλαβε θέση στη γραμμή εκκίνησης μαζί με άλλους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και ύστερα από περίπου τέσσερις ώρες τερμάτισαν στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας. Εκεί ο κ. Πάιατ παρέστη στην εκδήλωση που είχε προγραμματιστεί για τις απονομές και αργότερα τιμήθηκε από τον δήμαρχο Καλαβρύτων, Γ.Λαζουρά, παραμένοντας στην πόλη μέχρι το απόγευμα.

Ο Αμερικανός πρέσβης χειροκροτήθηκε θερμά από όσους ήταν παρόντες, ενώ εκτελέστηκαν βολές από τιμητικό άγημα του Στρατού. «Ο πρέσβης μάς ξάφνιασε που ήρθε ως εθελοντής, ήταν μία έκπληξη», δήλωσε στο «Secret» o περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ενώ στη συνομιλία που είχαν πριν από την εκκίνηση, έθιξαν το ζήτημα των δύο αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία, με τον περιφερειάρχη να ζητάει την ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ.

Σε ανάρτησή της στο Τwitter, την οποία συνόδευσε με δύο φωτογραφίες του πρέσβη, μία από τον τερματισμό του και μία άλλη που τον δείχνει να συνομιλεί με άλλους ποδηλάτες, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα ανέφερε ότι «ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα τελειώνει τον αγώνα 'Γύρο Θυσίας' στην Αγία Λαύρα, κοντά στα Καλάβρυτα, όπου υψώθηκε η πρώτη σημαία της ελληνικής ανεξαρτησίας το 1821. Πολλοί ποδηλάτες από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα γιόρτασαν την εθνική ημέρα ανεξαρτησίας συμμετέχοντας στον αγώνα».

«Τιμητική παρουσία»

Με δήλωσή του στο «Secret», ο δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική» την παρουσία του Τζ. Πάιατ στις εκδηλώσεις για την έναρξη της Επανάστασης, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέπτεται τα Καλάβρυτα, όπου έχει εκδράμει και άλλες φορές για σκι.

Ο κ. Λαζουράς μάλιστα αποκάλυψε και το δώρο του δήμου προς τον Αμερικανό πρέσβη, το οποίο ήταν το συλλεκτικό γραμματόσημο που είχε εκδοθεί για τα 150 χρόνια από την Επανάσταση. Στη συζήτηση που είχαν, αντάλλαξαν απόψεις για τη λειτουργία των δήμων, με τον ίδιο να εκφράζει ενδιαφέρον για τη βοήθεια προς τον Δήμο Καλαβρύτων.

Οπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής στο «Secret», ο κ. Πάιατ έχει ανοιχτή πρόσκληση να επισκεφθεί ξανά τα Καλάβρυτα, όποτε θέλει. Ο Αμερικανός διπλωμάτης είναι «φανατικός ποδηλάτης», όπως έχει παραδεχθεί ο ίδιος. Τις εξορμήσεις του σε ορεινές διαδρομές κοντά στην Αθήνα είχε προαναγγείλει ο ίδιος στο βίντεο με το οποίο συστήθηκε στους Ελληνες το φθινόπωρο του 2016, το οποίο είχε αναρτηθεί στο Facebook. Οπως ανέφερε, ανυπομονούσε να κάνει ποδηλασία στην ελληνική εξοχή. Στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, μάλιστα, έχει αναρτήσει και φωτογραφίες από τις διαδρομές που κάνει.

Για τις... ποδηλατικές επιδόσεις του Αμερικανού διπλωμάτη μίλησε στο «Secret» ο καθ’ ύλην αρμόδιος, Βασίλης Διαμαντόπουλος, γενικός γραμματέας του Ποδηλατικού Ομίλου Πατρών, τονίζοντας ότι ο κ. Πάιατ προκάλεσε έκπληξη στα μέλη του ομίλου όταν πριν από αρκετές εβδομάδες εξέφρασε την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε μία δύσκολη διαδρομή, απόστασης περίπου 80 χιλιομέτρων, ανηφορική, η οποία έγινε ακόμα δυσκολότερη λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, καθώς η βροχή και ο κόντρα άνεμος δυσκόλεψαν την προσπάθεια των συμμετεχόντων. «Κανένας δεν περίμενε να τερματίσει», ανέφερε ο πρόεδρος του ομίλου, προσθέτοντας ότι όχι μόνον αντεπεξήλθε στις απαιτήσεις της διαδρομής, αλλά είχε τέτοια φυσική κατάσταση που μετά την ολοκλήρωση του δρόμου μιλούσε με παριστάμενους.