Το εν λόγω βίντεο ανοίγει ο ίδιος, επίσης μιλώντας ελληνικά, λέγοντας: «Γεια σας, λέγομαι Τζεφ Πάιατ, είμαι ο νέος Αμερικανός πρέσβης». Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του μάλιστα παρουσιάζει τις εμπειρίες του από την Ελλάδα εμφανίζοντας μια φωτογραφία με τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά με φόντο τον Παρθενώνα, λέγοντας παράλληλα ότι έχει επισκεφθεί τη χώρα μας κατά τη διάρκεια των διακοπών του. Ο διπλωμάτης επίσης αναφέρει ότι του αρέσει το ποδήλατο και ανυπομονεί να κάνει διαδρομές στην ελληνική εξοχή. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τον χαιρετισμό του στα ελληνικά αναφέρεται στον ελληνικό πολιτισμό.

Η τοποθέτηση του Τζεφ Πάιατ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα συγκεντρώνει πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι πρόθεση του αμερικανικού παράγοντα είναι να αναβαθμίσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέσω της τοποθέτησης ενός έμπειρου διπλωμάτη, με αξιοσημείωτη καριέρα, μαθημένου σε «ειδικές αποστολές», ο οποίος μπορεί να αυξήσει το αποτύπωμα των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Ο Τζέφρεϊ Πάιατ θεωρείται «μπαρουτοκαπνισμένος» διπλωμάτης, καθώς κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έχει χειριστεί αρκετές σημαντικές υποθέσεις, με κορυφαία όλων την ουκρανική κρίση. Η επικείμενη τοποθέτησή του στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναβαθμίζει αυτομάτως την παρουσία και τη «ματιά» των ΗΠΑ στη χώρα μας, αφού στη θέση του επίσημου ενδιάμεσου των δύο κρατών τοποθετείται ένα πρόσωπο που συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Παράλληλα, το πέρασμα από έναν διπλωμάτη χαμηλών τόνων, όπως ο Ντέιβιντ Πιρς, σε έναν σκληροτράχηλο αρκεί για να σηματοδοτήσει την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

Η θητεία του στην Ουκρανία και ο ρόλος του στην κρίση του 2014 τον καθιστούν άριστο γνώστη της ρωσικής πολιτικής στην περιοχή της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι γνώσεις του αυτές θα αποδειχθούν πολύτιμες στο θέμα της ενέργειας -δείγμα τού ότι οι ΗΠΑ θέλουν να έχουν λόγο στις εξελίξεις. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές, οι τομείς που αναφέρει στον βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό του δεν είναι τυχαίοι. Εκτός από τους κλασικούς τομείς που αποτελούν πεδίο συνεργασίας, όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και οι επιστήμες, εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι η εκτενής αναφορά του στον τομέα της καινοτομίας και της τεχνολογίας μιλώντας για την περίφημη Silicon Valley των ΗΠΑ. Μια αναδρομή στα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα σε Ιράν και Κίνα και η επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης και στον κολοσσό Huawei στο Πεκίνο, τον Φεβρουάριο και τον Ιούλιο του 2016 αντίστοιχα, ουσιαστικά αιτιολογούν τις εκτενείς αναφορές του Αμερικανού διπλωμάτη στα παραπάνω πεδία, που δείχνουν την πρόθεση της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τη δραστηριότητα και τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ίδιο ισχύει άλλωστε και για τα θέματα που βρίσκονται πάντα στην ατζέντα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, όπως τα ελληνοτουρκικά και η επίλυση του Κυπριακού, στα οποία εσχάτως έχουν προστεθεί η απομείωση του ελληνικού χρέους και οι προσφυγικές ροές.

Με θητεία σε Ασία, Ευρώπη, Λ. Αμερική

Ασία, Ευρώπη και Λατινική Αμερική είναι οι ζώνες του πυρός όπου έχει θητεύσει ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα. Από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούλιο του 2013, που έγινε πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ήταν αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του νεοσύσταστου γραφείου του State Department της Κεντρικής Ασίας, που διαχειριζόταν τις σχέσεις μιας περιοχής που εκτείνεται από το Καζακστάν μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό. Από τον Αύγουστο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2010 ήταν ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της αποστολής που εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη. Από το 2002 έως το 2007, υπηρέτησε στην Αμερικανική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Νωρίτερα, είχε υπηρετήσει στο Γενικό Προξενείο στο Χονγκ Κονγκ, ενθαρρύνοντας τον διάλογο για τον έλεγχο του εμπορίου και των εξαγωγών. Από το 1997 μέχρι το 1999 ήταν προϊστάμενος του αμερικανικού προξενείου στη Λαχώρη, τη μεγαλύτερη και πιο σημαντική επαρχία του Πακιστάν, ενώ από το 1990 έως το 1992 ήταν στο προξενείο της Tegucigalpa, στην Ονδούρα.

Εχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια και έχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις από το Yale. Mε τη σύζυγό του, Μαρία, έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γουίλιαμ και την Κλερ.