Μία πηγή Παιδείας και Πολιτισμού, που συμβάλλει ώστε να αναβαθμιστεί μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου, αποτελεί εκ νέου το ιστορικό κτίριο της «Βίλας Αμαλίας», που πριν από την κατάληψή του από αναρχικές ομάδες φιλοξένησε στα θρανία του κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο Χρήστος Γιανναράς και άλλοι.

Το νεοκλασικό κτίριο στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών που κτίστηκε το 1862 και για δεκαετίες τελούσε υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές, που το χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο για τις δράσεις τους στην περιοχή της πλατείας Βικτωρίας, πλέον έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτό σχολείο με πολλές δράσεις, που φιλοξενεί καθημερινά 178 μαθητές και 22 καθηγητές, και από «Βίλα Αμαλίας» έχει μετονομαστεί ξανά σε «2ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών».

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι καθημερινά μετά τη λήξη των μαθημάτων το σχολείο παραμένει ανοιχτό με σκοπό να φιλοξενήσει πολιτισμικές δραστηριότητες, παρουσία φύλακα, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι δράσεις αυτές συνεχίζονται και τα Σαββατοκύριακα, ενώ αυτή την περίοδο φορείς υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τη χρήση του χώρου το καλοκαίρι. Ενός χώρου που ουσιαστικά αποτελείται από δύο κτίρια, που μοιράζονται κοινή αυλή και κατά το παρελθόν αποτέλεσαν επαύλεις των οικογενειών Ράλλη και Αργυρόπουλου.

ΑΡΤΙΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διευθύντρια του σχολείου, Αγγελική Ηλία, υποδέχθηκε τα «Π» και μας ξενάγησε στον πεντακάθαρο και άρτια διαμορφωμένο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του 2ου Γενικού Λυκείου Αθηνών, που σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες ντροπής που κυριαρχούσαν στα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών δελτίων τις προηγούμενες δεκαετίες και, παράλληλα, μας ενημέρωσε για το πολιτισμικό του αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία. «Υπάρχουν δύο παράλληλες δράσεις στο σχολείο. Από τη μία κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε οι μαθητές να έχουν καλές επιδόσεις και επιτυχίες στις Πανελλαδικές και από την άλλη θέλουμε να απορροφήσουμε όσο πιο πολλά προγράμματα μπορούμε που αφορούν τον πολιτισμό», μας είπε, και συνέχισε αναλύοντας τις δράσεις και τον ρόλο που έχει αυτό το σύγχρονο σχολείο. «Τα απογεύματα μαθαίνουμε ελληνικά σε προσφυγάκια, διεξάγονται μαθήματα ντοκιμαντέρ, φιλοξενούμε το μικρό εθνικό και έχουμε δημιουργήσει μέσα εδώ μία θεατρική ομάδα. Κάθε Κυριακή έχουμε πρόβα νεανικής ορχήστρας και προχθές έπαιξε εδώ η Underground Youth Orchestra μαζί με την Ορχήστρα Νέων του Βερολίνου, κάτι που ακούσαμε ζωντανά από το Τρίτο Πρόγραμμα».

 

Στα «Π» μίλησε και ο φιλόλογος του σχολείου Αλέξιος Κολιαμπής, ο οποίος εργάζεται 10 χρόνια στο 2ο ΓΕΛ Αθηνών και ο οποίος μας δήλωσε πως «ήμασταν αρχικά στον Άγιο Παντελεήμονα, μετά πήγα- με στην Αγίου Μελετίου και από πέρυσι γυρίσαμε εδώ, στη φυσική μας έδρα, που προσφέρει περισσότερη άνεση και ασφάλεια σε μαθητές και καθηγητές, γι’ αυτό και γίνονται όλες αυτές οι δράσεις που προάγουν τον πολιτισμό και αναβαθμίζουν την περιοχή». Κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής χαιρετίζουν και αγκαλιάζουν τις δραστηριότητες του σχολείου, ωστόσο επισημαί- νουν πως η περιοχή εξακολουθεί να είναι υποβαθμισμένη και επικίνδυνη. Οι αναρχικοί μπορεί να έφυγαν, όμως το οργανωμένο παρεμπόριο στην πλατεία εξακολουθεί να υπάρχει.

Σε αυτή την εικόνα στάθηκε και ο Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της θητείας του οποίου στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποίησε την επιχείρηση με την οποία μπήκε οριστικό τέλος στην πολυε- τή κατάληψη και το επίμαχο κτίριο παραδόθηκε ξανά στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Δένδιας δήλωσε στα «Π» πως η «Βίλα Αμαλίας» λειτουργούσε ως εργαστήριο προπαρασκευής εγκληματικών πράξεων, καθώς βρέθηκαν εκεί εκατοντάδες μπουκάλια που προορίζονταν για μολότοφ, και λοστοί. Παράλληλα, επισήμανε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι ο χώρος της “Βίλας Αμαλίας” έχει αξιοποιηθεί από την πολιτεία και λειτουργεί πλέον ως εστία μόρφωσης, σε μία περιοχή με σημαντικά προβλήματα στον χώρο της Παιδείας».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 31 Μαρτίου