Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας, ο γνωστός εκδότης Γιώργος Κουρής. Τους τελευταίους μήνες πάλευε να νικήσει τον καρκίνο. Άφησε την τελευταία του πνοή έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, τον γιο του Ανδρέα και τα εγγόνια του.

Ο Γιώργος Κουρής γεννήθηκε το 1937 στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία από την τοπική εφημερίδα «Φωνή της Κεφαλονιάς», στην οποία ήταν εκδότης μαζί με τον αδερφό του Μάκη.

Ακολούθησε η δημιουργία του Kouris Media Group και οι εκδόσεις των καθημερινών εφημερίδων «Νέα εφημερίδα», «Αυριανή», «Φίλαθλος», «Star», «Δημοκρατικός λόγος», «Η Νίκη» και «Kontra news».

Είχε, επίσης, ιδρύσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Ράδιο Αθήνα», «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και «Sprint fm».

Ο Γιώργος Κουρής είχε είχε ιδρύσει τον τηλεοπτικό σταθμό «Κανάλι 29». Μετά τη μετατροπή του στο σημερινό «Star Channel» το 1993, συνέχισε με την ίδρυση του «Καναλιού 5» που μετεξελίχθηκε σε Alter Channel, του Extra Channel αμέσως μετά, ενώ το 2012 δημιούργησε το Kontra Channel και την ιστοσελίδα Kontranews.gr.

Στην πολυτάραχη διαδρομή του έμειναν στην ιστορία οι κόντρες του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στην περίοδο της Αποστασίας ο Κουρής στήριξε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου,τον οποίο κατηγορούσε ως απόντα και αμέτοχο κατά τον Ανένδοτο Αγώνα.

Δικαστική μάχη με Ράλλη

Κάποιες άστοχες κινήσεις της κυβέρνησης Ράλλη να προκαλέσουν εμπόδιο στην έκδοση της εφημερίδας επιβάλλοντας ενιαία τιμή για όλες τις εφημερίδες, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα και ενίσχυσαν την «Αυριανή» και το κ. Γ. Κουρή.

Η εφημερίδα των αδελφών Κουρή επιτίθεται με σφοδρότητα στον τόυε πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και παρουσιάζει ως σκάνδαλο τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της συζύγου του. Υπήρχαν δημοσιεύματα με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς που δεν ήταν δυνατό να αποδεχθεί ο ευπρεπής και αστός πολιτικός Ράλλης, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.

Για να αποφύγει τη σύλληψη και την καταδίκη, ο κ. Κουρής διέφυγε στο εξωτερικό και τελικώς καταδικάσθηκε ερήμην. Μαζί με εκείνον καταδικάστηκε και ο αδελφός του κ. Μάκης Κουρής για συκοφαντική δυσφήμιση και οδηγήθκε στις φυλακές.

Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία 

Με την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία το 1981, ο Γιώργος Κουρής προσεταιρίστηκε τον υπουργό Προεδρίας της Κυβερνήσεως Μένιο Κουτσόγιωργα, ενώ η «Αυριανή» υιοθέτησε το σλόγκαν «Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων», και μέχρι το 1985 είχε καταφέρει να αυξήσει την κυκλοφορία της στα 250.000 φύλλα ημερησίως, καθιστώντας έτσι τον Γιώργο Κουρή πανίσχυρο παράγοντα μέσα στο κυβερνών κόμμα του ΠΑΣΟΚ.

Το 1985 ο Γ. Κουρής ήταν πλέον σημείο αναφοράς και αποτελούσε πανίσχυρο παράγοντα για το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής.

Πήγαινε στον Ανδρέα Παπανδρέου για να του αλλάξει γνώμη και να μην στηρίξει την επανεκλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας που όλοι τότε προεξοφλούσαν.

Ο κ. Γ. Κουρής έδειχνε στον τότε Πρωθυπουργό γράμματα και μηνύματα αναγνωστών της «Αυριανής» που δήλωναν ότι δεν θα ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ αν ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε τον Κ. Καραμανλή για Πρόεδρο. Πάνω στην ένταση της συζήτησης, λέγεται ότι ο εκδότης της «Αυριανής» έβαλε τα κλάματα! Τελικά έφυγε ικανοποιημένος.

Τον Μάρτιο του 1985, όλοι στο ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουροι ότι ο Α. Παπανδρέου θα πρότεινε την επανεκλογή του Κ. Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας και επιχειρηματολογούσαν μάλιστα για την ορθότητα αυτής της επιλογής. Όλοι εκτός από δύο, τον κ. Γ. Κουρή και τον Μένιο Κουτσόγιωργα.

Ο Μένιος είχε προτείνει μάλιστα και τον κ. Χρήστο Σαρτζετάκη ως την αδιαμφισβήτητη υποψηφιότητα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Όταν, στις 9 Μαρτίου 1985, ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Αρεοπαγίτη Χρήστο Σαρτζετάκη, «εκθρονίζοντας» τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο Γιώργος Κουρής διεκδίκησε τα εύσημα, και από την αμέσως επόμενη ημέρα (10 Μαρτίου 1985) κάτω ακριβώς από τον τίτλο της «Αυριανής» καθιερώθηκε η επικεφαλίδα «Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό».[11][1] Σε όλη την περίοδο 1981-1985 ο Κουρής είχε συνεχίσει τις προσωπικές επιθέσεις στον Καραμανλή, τον οποίο απειλούσε με Έκτακτο Στρατοδικείο για την υπόθε

Κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η «Αυριανή» εξέφρασε κάθε αντικυβερνητική αντίδραση, σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα

Ειδικό Δικαστήριο και Κανάλι 29

Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά με την τοποθέτηση επιτρόπου στην Τράπεζα Κρήτης στις 19 Οκτωβρίου 1988 (ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου νοσηλευόταν ακόμα στο νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου και δεν μπορούσε να επέμβει), ο Γ. Κουρής και η «Αυριανή» συνέχισαν να στηρίζουν τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Γ. Κουρής δημιούργησε τον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Αθήνα» τον οποίο εγκαινίασε προσωπικώς ο Α. Παπανδρέου. Στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 1989 η «Αυριανή», μαζί με την τότε νεοεκδοθείσα (κυκλοφορούσε από τα τέλη του 1988) εφημερίδα «Επικαιρότητα» του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη (η οποία είχε διευθυντή τον Σπύρο Καρατζαφέρη, φίλο του Ανδρέα Παπανδρέου) αποτέλεσαν τις μοναδικές εφημερίδες-στηρίγματα του ΠΑΣΟΚ και του Α. Παπανδρέου προσωπικά.

Μετά την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου και 4 υπουργών του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο Γιώργος Κουρής δημιούργησε το Κανάλι 29, το οποίο αποτέλεσε τον μοναδικό τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας που στήριξε τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο του Ειδικού Δικαστηρίου, με πιο διάσημη την εκπομπή «Η άλλη όψη», την οποία παρουσίαζε ο βουλευτής και υπουργός Ευάγγελος Γιαννόπουλος, σχολιάζοντας τα περιστατικά της δίκης, με καλεσμένους γνωστούς δικηγόρους και καθηγητές Νομικής, ασκώντας έντονη κριτική στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασίλειο Κόκκινο. Από αυτή την εκπομπή έγινε γνωστός και ο μετέπειτα κορυφαίος υπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ως «πανελίστας» του Γιαννόπουλου.

Κατά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη, η «Αυριανή» εξέφρασε κάθε αντικυβερνητική αντίδραση, σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Εδραίωση στην ιδιωτική τηλεόραση

Η επάνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και του Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, το 1993, συνέπεσαν με το άνοιγμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Γιώργου Κουρή στην τηλεοπτική αγορά, στην οποία απαιτούνταν πολλά χρήματα. Ο Γιώργος Κουρής πούλησε το Κανάλι 29 στον Θόδωρο Βαρδινογιάννη (της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας) και με τα χρήματα που πήρε δημιούργησε, το 1994, έναν νέο τηλεoπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, το Κανάλι 5, που αργότερα μετονομάστηκε σε Alter Channel.

Οι ανάγκες δανειοδότησης για την τηλεοπτική επέκταση του Γιώργου Κουρή προκάλεσαν τις πρώτες σοβαρές τριβές στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ.

Ο Κουρής επιτέθηκε με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Γεώργιο Μίρκο, ο οποίος αρνήθηκε να εγκρίνει νέα δάνεια για τον Κουρή, ενώ εξέταζε και την νομιμότητα των ήδη συναφθέντων.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν υπέκυψε στις πιέσεις, και τότε ο Κουρής απάντησε δημοσιεύοντας γυμνές φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη «σε συνέχειες». Έτσι κόπηκαν οι γέφυρες με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στη μάχη της διαδοχής του Ανδρέα Παπανδρέου ο Κουρής στήριξε ανοικτά τον Κώστα Σημίτη και χαρακτήρισε «μιμίκους» όσους υποστήριζαν τους Γεράσιμο Αρσένη και Άκη Τσοχατζόπουλο.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 η κυκλοφορία της «Αυριανής» έπεσε κατακόρυφα. Ωστόσο, ο Κουρής ασκούσε την παρεμβατική του δύναμη στην δημόσια ζωή μέσω του Καναλιού 5, μετέπειτα Alter -το οποίο συγκέντρωνε αξιόλογα ποσοστά τηλεθέασης- όπου είχε στην δούλεψή του πολύ γνωστούς δημοσιογράφους, όπως, ενδεικτικά, οι: Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, Νίκος Χατζηνικολάου, Νίκος Ευαγγελάτος, Τατιάνα Στεφανίδου, Νίκος Αλιάγας, Κώστας Χαρδαβέλλας, Γιώργος Αυτιάς, Γιώργος Τράγκας κ.α.

Επί κυβερνήσεων Κώστα Σημίτη και Κώστα Καραμανλή, από το 1996 μέχρι το 2009, ο Κουρής δεν είχε ξεκάθαρη γραμμή, καθώς άλλοτε επαινούσε και άλλοτε κατήγγειλε και τους δύο πρωθυπουργούς.

Εποχή των Μνημονίων

Η μεγάλη οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα το 2009-10 προκάλεσε μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης σε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ. Το 2011 ο Κουρής αναγκάστηκε να κλείσει τον Φίλαθλο, και το 2012 το Alter και την «Αυριανή».

Ωστόσο, κατάφερε να ανακάμψει και να παραμείνει ισχυρός στον χώρο τον ΜΜΕ, ιδρύοντας νέα καθημερινή εφημερίδα, την «Kontra News», και νέο τηλεοπτικό σταθμό, το Kontra Channel (με ξεκάθαρα «αντιμνημονιακή» πολιτική ταυτότητα), ενώ ο γιος του, Ανδρέας Κουρής είναι συνιδιοκτήτης, μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου της Real Media Group, που ελέγχει την πανελλαδική εφημερίδα Real News, το ενημερωτικό σάιτ enikos.gr κ.α.

Ο Κεφαλονίτης εκδότης της Κόντρα Νews, στήριξε από το 2015 με κάθε τρόπο την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δείτε δύο χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα της Kontranews

Παρά την επιβαρυμένη υγεία του έγραφε συνεχώς άρθρα. Το τελευταίο του μάλιστα ήταν μόλις λίγα 24ωρα πριν χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Έτσι, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα με τίτλο «Θωρακίζεται η χώρα», γράφει:

«Η ΟΜΟΦΩΝΗ έγκριση από το ΚΥΣΕΑ της αναβάθμισης των F-16 θωρακίζει την άμυνα της χώρας σε μια περίοδο κατά την οποία η Τουρκία προκαλεί με τις καθημερινές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ της κυβέρνησης σηματοδοτεί και τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

ΓΙΑΤΙ η συμφωνία για τα F-16 είχε κλείσει στη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΓΙΑ πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες έχει διαμορφωθεί μια στρατηγική συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΕΞΑΛΛΟΥ η υποστήριξη των ΗΠΑ στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι σταθερή τόσο στη διάρκεια της προεδρίας του Ομπάμα όσο και στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ΑΓΟΡΑ οπλικών συστημάτων δεν είναι μια αυτόνομη εμπορική πράξη.

ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ αποτελεί στρατηγική επιλογή και διπλωματική κίνηση.

ΤΗΝ ώρα που οι Τούρκοι απομακρύνονται από την Αμερική και το ΝΑΤΟ αγοράζοντας ρωσικούς πυραύλους, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στη συνέχεια και γίνεται προνομιακός συνομιλητής με την υπερδύναμη που λέγεται Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αναβάθμιση των F-16 έχει ιδιαίτερο συμβολισμό και στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ που εγγυάται την ασφάλεια στην Μεσόγειο.

ΔΕΔΟΜΕΝΗ θεωρείται και η συμφωνία για αγορά οπλικών συστημάτων από την Γαλλία.

ΜΠΟΡΕΙ να μπλόκαρε προσωρινά η ενοικίαση των φρεγατών FREEM, αλλά το πρόβλημα θα λυθεί γιατί η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια στρατηγική συμμαχία και με την Γαλλία.

ΑΛΛΩΣΤΕ είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που μάχεται πραγματικά για τα ελληνικά συμφέροντα και απόδειξη γι’ αυτό είναι το γαλλικό σχέδιο για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

ΑΛΛΩΣΤΕ ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι αποφασισμένος να στείλει γαλλικές φρεγάτες στο Αιγαίο που θα έχουν μόνιμη παρουσία και θα εγγυώνται τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».