Η βία, που για πολλούς καλλιεργήθηκε στις μάζες που συγκεντρώθηκαν στις πλατείες των «Αγανακτισμένων», εκεί όπου το πλήθος κόλλησε ρετσέτες λάσπης στους πολιτικούς, τους οποίους χαρακτήριζε -με την επιδοκιμασία πολιτικών παραγόντων- «προδότες», «γερμανοτσολιάδες», «πουλημένους» και προέτρεπε σε βανδαλισμούς, υποβαθμίζοντας παράλληλα τη θεσμική λειτουργία του πολιτεύματος, καθώς μοίραζε ομαδικά φάσκελα στο Κοινοβούλιο, έφτασε μέχρι σήμερα διογκούμενη.

Όλες αυτές οι εικόνες και τα συνθήματα διοχετεύθηκαν από το Διαδίκτυο στην κοινωνία και, παράλληλα με την άνθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των fake news, συνέδραμαν ώστε να δηλητηριαστεί το συλλογικό υποσυνείδητο μιας γενιάς και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα βίας.

Όλα αυτά τα χρόνια, όχι τυχαία ούτε χωρίς συγκεκριμένη στόχευση από πολιτικά κέντρα, στοχοποιήθηκαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι, τραπεζικοί και γενικότερα όποιος μπορούσε έχει πρόσβαση στο δημόσιο λόγο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ

Το πρώτο θύμα αυτών των «Αγανακτισμένων πολιτών» ήταν ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης. Στις 15 Δεκεμβρίου το 2010 διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρώην υπουργό, ο οποίος περνούσε από την Οδό Πανεπιστημίου. Η εικόνα του Κ. Χατζηδάκη με τα αίματα στο πρόσωπο και τους επιτιθέμενους να φωνάζουν «θα φάτε ξύλο όλοι» ήταν η θρυαλλίδα της έκρηξης βίας που ακολούθησεΣειρά πήρε ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, όταν, στις 17 Μαρτίου 2011, δέχτηκε επίθεση με γιαούρτια από δεκάδες πολίτες σε ταβέρνα στα Καλύβια Αττικής. Ενώ στις 14 Απριλίου 2011 τη στιγμή που ο τότε υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, έφτανε σε προγραμματισμένη εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στο 1ο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων, «Αγανακτισμένοι» πολίτες του επιτέθηκαν. Αξίζει να σημειώσουμε πως, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, οι δύο υπουργοί κατονόμασαν πως υποκινητές των επεισοδίων ήταν συγκεκριμένα πρόσωπα που ανήκαν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους, στην Κέρκυρα εξαπολύθηκε ακόμα ένα οργανωμένο «πογκρόμ» κατά του Νίκου Δένδια, του Ντίνου Βρεττού, της Αντζελας Γκερέκου, της Ροδούλας Ζήση και περίπου 60 Ευρωπαίων βουλευτών που φιλοξενούνταν στο νησί των Φαιάκων, οι οποίοι, για να γλυτώσουν από το μανιασμένο πλήθος, φυγαδευτήκαν με καΐκι. Την ίδια ημέρα, 50 άτομα επιτέθηκαν με γιαούρτια στον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Πεταλωτή.

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ

Τα φαινόμενα της τυφλής βίας άρχισαν να κλιμακώνονται επικίνδυνα. Στις 18 Ιουνίου του 2011, περίπου 15 άτομα επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του τότε αν. υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη, στη Μυτιλήνη, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα είχαμε ακόμα δύο επιθέσεις. Η μία έγινε στον τότε βουλευτή Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Αλέκο Αθανασιάδη, καθώς κατέβαινε την Οδό Βουκουρεστίου, με πολίτες να τον βρίζουν και να του εκσφενδονίζουν νεράντζια και η άλλη έγινε με γιαούρτια στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τη στιγμή που εκείνη πήγαινε στη Βουλή.

Δύο ημέρες μετά, την 1η Ιουλίου, στη Φθιώτιδα, ο τότε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Τσώνης δέχτηκε επίθεση με καφέδες και αυγά στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Λαμία. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 4 Ιουλίου, πολίτες εισέβαλαν σε τηλεοπτικό σταθμό των Τρικάλων, προκειμένου να μην αφήσουν τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη να μιλήσει.

Οι επιθέσεις των «Αγανακτισμένων πολιτών», όπως χαρακτηριστικά τους ανέφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής, σταμάτησαν τον Αύγουστο και ξεκίνησαν πάλι στις 11 Σεπτεμβρίου, με θύμα την ηθοποιό και βουλευτή Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, Πέμη Ζούνη, στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις 17 του ίδιου μήνα ομάδα περίπου 60 ατόμων προπηλάκισε τον τότε υφυπουργό Αμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, στο Κιάτο. Στις 8 Οκτωβρίου, περίπου 100 φοιτητές εισέβαλαν σε κινηματογράφο στη Θεσσαλονίκη και επιτέθηκαν στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, πετώντας του γιαούρτια.

Η στιγμή που τα κρούσματα βίας κορυφώθηκαν ηταν φυσικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011 όταν σε όλη την Ελλάδα πολιτικοί δέχτηκαν οργανωμένες επιθέσεις, με τραγικότερη στιγμή αυτή στη Θεσσαλονίκη, που ο Κάρολος Παπούλιας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήρθε αντιμέτωπος με κόσμο που πέταξε καρέκλες, εκτόξευσε απειλές και αήθεις προσβολές. Την ίδια ημέρα της εθνικής επετείου ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Διαμαντίδης δέχτηκε επίσης επίθεση στο σπίτι του από στελέχη. που όπως είπε ανήκαν στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης έτρεχε για να γλιτώσει από την επίθεση των «αγανατισμένων πολιτών» στη Ρόδο, ο Χρήστος Μαγκούφης δέχτηκε σφαλιάρες από νεαρό στα Τρίκαλα, ο υφυπουργός Εθν. Αμύνης Κώστας

Σπηλιωτόπουλος φυγαδεύτηκε στην Πάτρα, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου στην Τρίπολη, το ίδιο και ο Γιάννης Μανιάτης στο Ναύπλιο, ενώ η ίδια έκρυθμη κατάσταση επικράτησε και σε Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Χανιά καθώς και σε πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

Με την είσοδο του 2012 τα πράγματα δεν φάνηκε να ηρεμούν, καθώς στις 13 Απριλίου ο σημερινός αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Α. Γεωργιάδης έγινε στόχος επίθεσης με γιαούρτια στη Ν. Φιλαδέλφεια.

ΠΙΟ ΑΡΑΙΑ

Μετά τις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που γνώρισε η χώρα από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, όταν εξελέγη τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, οι επιθέσεις σε πολιτικούς αραίωσαν. Ωστόσο, στις 19 Σεπτεμβρίου 2013, διαδηλωτές επιτέθηκαν στον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ., Π. Καμμένο, ο οποίος βρέθηκε στη διαδήλωση στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Τον Απρίλιο του 2015 ήταν η σειρά του τότε υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Βρισκόταν με τη σύζυγό του στο εστιατόριο «Γιάντες» στα Εξάρχεια όταν μια ομάδα περίπου 30 αντιεξουσιαστών εκτόξευσε αντικείμενα εναντίον του.

Το επόμενο κρούσμα βίας καταγράφηκε λίγο πριν από το δημοψήφισμα, όταν, την Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, δέχθηκε επίθεση από περίπου 25 άτομα που παρεισέφρησαν σε συγκέντρωση οπαδών του «Ναι» και τον καταδίωξαν. Στις 21 Αυγούστου 2015, κάτοικοι της Κω, διαμαρτυρόμενοι για τον Μεταναστευτικό, υποδέχθηκαν «θερμά» τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο, και πετώντας προς το μέρος του μπουκάλια.

Στις 4 Νοεμβρίου 2015, άγνωστοι επιτέθηκαν στον βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο, σκίζοντας τα ρούχα του και καταδιώκοντάς τον, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης των Ποντίων έξω από τη Βουλή.

Το 2016 είχαμε δύο επιθέσεις, μία στις 10 Μαΐου, όταν 10 άτομα επιτέθηκαν στον Θ. Πλεύρη, και μια προς τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γ. Γερμενή, όταν στις 19 Νοεμβρίου περίπου 30 άτομα του επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι με λοστό. Τελευταία επίθεση σε πολιτικά πρόσωπα ήταν στις 15 Ιουλίου του 2017, όταν οι κύριοι Ν. Φίλης και Ν. Ξυδάκης θεωρήθηκαν ανεπιθύμητοι από πολίτες που συμμετείχαν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Ηριάννα, με συνέπεια να δεχθούν νερά και καφέδες.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 26 Μαΐου