Για την Ελληνοαµερικανίδα δηµοσιογράφο του CNN Κλόι Μελάς, αυτή η συνέντευξη θα ήταν σαν όλες τις άλλες. Οπως είχε κάνει αµέτρητες φορές για δέκα χρόνια, κάθισε απέναντι από τον Μόργκαν Φρίµαν και άρχισε να του απευθύνει ερωτήσεις για τη νέα του ταινία. Τίποτα δεν προµήνυε ότι αυτή η συνέντευξη θα ξεσκέπαζε ένα σκάνδαλο που έµελλε να συγκλονίσει το Χόλιγουντ.

Πολύ περισσότερο, όµως, τίποτα δεν προµήνυε ότι σε αυτό το ρεπορτάζ πρωταγωνίστρια θα ήταν η ίδια η 31χρονη δηµοσιογράφος.

Ο 80χρονος Μόργκαν Φρίµαν θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος του Χόλιγουντ. Ο βραβευµένος µε Οσκαρ ηθοποιός έχει παίξει από τον πρόεδρο των Ηνωµένων Πολιτειών έως τον Νέλσον Μαντέλα, διαθέτει µία από τις πιο αναγνωρίσιµες φωνές στον πλανήτη και συγκαταλέγεται ανάµεσα στους πιο συµπαθείς σταρ της παγκόσµιας showbusiness.

Για αυτό και οι κατηγορίες της Μελά αλλά και άλλων γυναικών που συνεργάστηκαν µαζί του για παρενόχληση και ανάρµοστη συµπεριφορά έρχονται να ταρακουνήσουν άλλη µία φορά το Χόλιγουντ έπειτα από τις αποκαλύψεις για τον Χάρβεϊ Γουαϊνστάιν και τον Κέβιν Σπέισι.

Η Μελάς, που ήταν έξι µηνών έγκυος την εποχή που πήρε την επίµαχη συνέντευξη, ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από την πρώτη στιγµή. Μια χειραψία που κράτησε πολύ παραπάνω από το κανονικό, το βλέµµα από την κορυφή έως τα νύχια που της έριξε ο ηθοποιός, αλλά και µια σειρά από υπονοούµενα, τα οποία η ίδια ερµήνευσε ως σεξουαλικά, την έκαναν να αισθάνεται άβολα.

«Ως δηµοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ, µε περισσότερα από δέκα χρόνια εµπειρίας, ποτέ δεν είχα ανάλογη εµπειρία», θα έλεγε αργότερα η νεαρή δηµοσιογράφος. Αµέσως ενηµέρωσε το CNN για όσα είχαν συµβεί και το κανάλι µε τη σειρά του επικοινώνησε µε τα κινηµατογραφικά στούντιο για τα οποία εργαζόταν ο Φρίµαν. Warner Bros και CNN (που, σηµειωτέον, ανήκουν και τα δύο στην Time Warner) κατέληξαν ότι οι ισχυρισµοί της Μελάς δεν µπορούσαν να τεκµηριωθούν και έτσι άφησαν την υπόθεση αυτή στην άκρη. Οµως, για τη δηµοσιογράφο του CNN το θέµα δεν είχε κλείσει.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας µητρότητάς της έπαιζε και ξαναέπαιζε τη σκηνή της συνάντησής της µε τον Φρίµαν µέσα στο µυαλό της.

Και µόλις επέστρεψε στη δουλειά της, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Στο πλαίσιο µιας δηµοσιογραφικής έρευνας που κράτησε έξι µήνες, η Μελάς αλλά και ακόµα µία συνάδελφός της από το CNN ήρθαν σε επαφή µε 16 άτοµα που είχαν συνεργαστεί µε τον ηθοποιό. Από αυτούς, οκτώ ισχυρίστηκαν ότι είχαν πέσει θύµατα παρενόχλησης ή έστω απρεπούς συµπεριφοράς του, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι έχουν υπάρξει µάρτυρες αυτής της συµπεριφοράς. «Προσπαθούσε διαρκώς να σηκώσει τη φούστα µου», είπε µία από τις γυναίκες.

«Φροντίζαµε να µη φοράµε στενά ρούχα, για να αποφύγουµε τα διαρκή σχόλια και τα υπονοούµενά του», είπε κάποια άλλη. «Οποιος µε γνωρίζει ή έχει συνεργαστεί µαζί µου ξέρει ότι δεν είµαι ο άνθρωπος που θα προσβάλει σκόπιµα ή θα κάνει συνειδητά τον άλλο να αισθάνεται άσχηµα. Ζητώ συγγνώµη από όποιον ένιωσε άβολα ή προσβεβληµένος.

∆εν είχα ποτέ τέτοια πρόθεση», δήλωσε ο Φρίµαν, αποδίδοντας τις κατηγορίες σε παρεξηγηµένο χιούµορ. Οµως, η Visa αλλά και άλλες επιχειρήσεις που χρησιµοποιούσαν τη φωνή του για τις διαφηµίσεις τους έσπευσαν να κόψουν όλους τους δεσµούς τους µε τον 80χρονο ηθοποιό.    

Επιτυχίες

Για τη Μελάς αυτή δεν ήταν η πρώτη της µεγάλη δηµοσιογραφική επιτυχία στον καιρό του κινήµατος #MeToo. Η δηµοσιογράφος, που είναι Ελληνίδα από την πλευρά του πατέρα της και απόγονος του Μακεδονοµάχου Παύλου Μελά, ήταν εκείνη που πρώτη έβγαλε στον αέρα τις κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης σε βάρος του Κέβιν Σπέισι από άνδρες που δούλευαν µαζί του στο «House of cards». Οι αποκαλύψεις αυτές οδήγησαν στην απόλυσή του από τη διάσηµη σειρά του Netfl ix και στην ενδυνάµωση του κινήµατος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας.

«Νιώθω ότι η περιγραφή της δουλειάς µου έχει αλλάξει ριζικά στον καιρό του #MeToo. Το να λέω τις ιστορίες των ανδρών και των γυναικών που έχουν κακοποιηθεί και το να βλέπω να αλλάζουν πράγµατα στη βιοµηχανία εξαιτίας αυτών µού δίνει απίστευτη ικανοποίηση.

Ποτέ δεν έχω υπάρξει πιο υπερήφανη που είµαι δηµοσιογράφος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ», έλεγε τον περασµένο Μάρτιο. Σήµερα, η 31χρονη δηµοσιογράφος αισθάνεται επιτυχηµένη τόσο σε επαγγελµατικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. «Σαν παιδί έζησα στην Ατλάντα της Τζόρτζια, κάτι που σηµαίνει ότι µεγάλωσα µε παγωµένο τσάι, τηγανητό κοτόπουλο και Χριστούγεννα µε το “Οσα παίρνει ο άνεµος”», έγραφε πριν από µερικά χρόνια σε κάποιο blog. «Αλλά σιγά-σιγά άρχισα να συνειδητοποιώ ότι το να βρω τον “πρίγκιπά” µου έµοιαζε περισσότερο µε όνειρο παρά µε πραγµατικότητα», οµολογούσε.

Ολα αυτά άλλαξαν, όµως, όταν κάποιοι φίλοι τής κανόνισαν ραντεβού στα τυφλά µε τον Μπράιαν Μάτσα. ∆ύο χρόνια αργότερα θα παντρευόταν τον Νεοϋορκέζο εστιάτορα σε έναν λαµπερό γάµο, που θύµιζε διακριτικά την ελληνική καταγωγή της.

Τα χρυσά πέδιλα Christian Louboutin που φορούσε ήταν ασορτί µε τον χρυσό µαίανδρο που κοσµούσε τα προσκλητήρια, ενώ το highlight της βραδιάς δεν ήταν άλλο από τον παραδοσιακό ελληνικό χορό που της επεφύλασσε για έκπληξη ο πατέρας της.