Τα τελευταία χρόνια, νέοι σε ηλικία ηγέτες αναλαµβάνουν την εξουσία στη… «γηραιά ήπειρο», αλλά και τα ηνία µεγάλων, παραδοσιακών κοµµάτων, αντιστρέφοντας µία τάση δεκαετιών που ήθελε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να γηράσκουν παραµένοντας στην εξουσία, από τον «αειθαλή» Ιταλό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι µέχρι την Αγκελα Μέρκελ στη Γερµανία, που γιόρτασε πρόσφατα τα 64α γενέθλιά της και επανεξελέγη για τέταρτη θητεία στην καγκελαρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρέλαβε το κλειδί των Ηλυσίων από τον Φρανσουά Ολάντ στα 39 του µόλις χρόνια -τον Μάιο του 2017-, είναι ο νεότερος από τους προέδρους της Γαλλικής ∆ηµοκρατίας. Σαραντάρης, πλέον, είναι και ο πρωθυπουργός της Εσθονίας Γιούρι Ράτας - πρώην δήµαρχος του Ταλίν και αρχηγός του Κεντρώου Κόµµατος από τον Νοέµβριο του 2016. ∆ιαδέχθηκε έναν άλλον πολύ νεαρό ηγέτη, τον Ταάβι Ρούιβας, ο οποίος το 2014 είχε αναλάβει την εξουσία στα 34 του χρόνια. Ξεχωριστή θέση στη λίστα κατέχει και ο Λίο Βαρά ντκαρ, ο 38χρονος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο του 2017. Γιος µίας Ιρλανδής νοσοκόµας και ενός µετανάστη από την Ινδία, ο διάδοχος του Εντα Κένι είναι ο πρώτος οµοφυλόφιλος πρωθυπουργός στη συντηρητική, καθολική χώρα και ο νεότερος πολιτικός που έχει αναλάβει ποτέ το αξίωµα αυτό.

Και, φυσικά, τη δική του πορεία καταγράφει ο Σεµπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας από τον ∆εκέµβριο του 2017, που διατηρεί τον τίτλο του νεότερου σε ηλικία ηγέτη παγκοσµίως. ∆εινός ρήτορας, πραγµατιστής και «θαυµατοποιός» για τους υποστηρικτές του, καιροσκόπος, λαϊκιστής και ακροδεξιός για τους αντιπάλους, στα 31 του µόλις χρόνια, ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόµµατος αποδέχθηκε την ευθύνη «µε πολλή ταπεινότητα», όπως υπογράµµισε. Γεννηµένος στις 27 Αυγούστου του 1986, ο Κουρτς, που έγινε επικεφαλής της αυστριακής διπλωµατίας στα 27 του, εκπροσωπεί τη λεγόµενη γενιά των millennials (Generation Y) που γεννήθηκε ανάµεσα στο 1981 και το 2000.

Η γενιά του χρέους, της ανεργίας και της «ψηφιακής εποχής» µεταλλάσσει µε τη συµπεριφορά της την οικονοµία και τις αγορές και παραλαµβάνει τη σκυτάλη στη µετά κρίση εποχή. Η νίκη του επικύρωσε µια παγκόσµια στροφή στους νέους ηγέτες και µία ανάγκη των ψηφοφόρων για ανανέωση, µετά την εκλογή του 46χρονου σήµερα Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2015. Για την ακρίβεια, ο νεότερος ηγέτης στην Ευρώπη είναι σήµερα ο σχετικά άγνωστος επικεφαλής της κυβέρνησης του Αγίου Μαρίνου, Ματέο Τσιάτσι, 28 ετών, ο οποίος συνδιοικεί -µε τον Στέφανο Παλµιέρι- ένα από τα µικρότερα και πλουσιότερα κράτη του κόσµου µε 34.000 κατοίκους, που περιβάλλεται από την Ιταλία. Επισήµως και για έξι µήνες φέρει τον τίτλο του κυβερνήτη (capitani reggenti).

Ο 44χρονος Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (28 Ιουλίου 1974), που ανέλαβε καθήκοντα το 2015 αλλά πλέον οδεύει προς το τέλος της θητείας του, είναι συνοµήλικος µε τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Τζόζεφ Μούσκατ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2013.

Στη γενιά των «σαραντάρηδων ηγετών» που κρατούν τα ηνία της Ευρώπης ανήκουν επίσης ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ (42 ετών), ο οµόλογός του από το Λουξεµβούργο, Σαβιέ Μπετέλ (45 ετών), και ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα (46). Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ανησυχούν για την άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισµού, µερίδα του Τύπου ασχολείται αποκλειστικά και µόνο µε την ηλικία της νέας γενιάς των «άφθαρτων» πολιτικών. ∆εν είναι λίγοι, βέβαια, οι αναλυτές που υπογραµµίζουν ότι ελάχιστη σηµασία έχει το νεαρό της ηλικίας τους, καθώς οι περισσότεροι -ιδίως στην Ευρώπη- είναι «παιδιά του κατεστηµένου», αναδείχθηκαν στον κοµµατικό σωλήνα και είναι ανίκανοι να φέρουν νέες προτάσεις για τα επιτακτικά προβλήµατα.

Η «φρέσκια καταχώριση» στην Ισπανία

Τη δική τους θέση στα ανώτατα κλιµάκια της εξουσίας διεκδικούν µε αξιώσεις και οι αρχηγοί κοµµάτων στην Ευρώπη που έχουν πατήσει τα πρώτα και τα δεύτερα -άντα. Πρώτη θέση στη λίστα, ως η πιο «φρέσκια» καταχώριση, κατέχει ο 37χρονος Πάµπλο Κασάδο (Μπλάνκο), ο νέος πρόεδρος του Λαϊκού Κόµµατος (ΡΡ) στην Ισπανία. Στις εσωκοµµατικές εκλογές κέρδισε την πρώην αντιπρόεδρο Σοράγια Σάενθ ντε Σανταµαρία και διαδέχεται τον Μαριάνο Ραχόι, µε τους αναλυτές να προεξοφλούν ότι θα στρίψει το τιµόνι πιο δεξιά από τον προκάτοχό του.

«Το PP επέστρεψε. ∆εν µπορούµε να σπαταλήσουµε ούτε ένα λεπτό µιλώντας για εµάς. Πρέπει να ξεκινήσουµε να µιλάµε για την Ισπανία ξανά. Θέλω να ενθουσιάσετε τους ψηφοφόρους µας και να αρχίσετε την προετοιµασία της νικηφόρας εκστρατείας µας για τις επόµενες εκλογές», που θα διεξαχθούν το αργότερο έως τα µέσα του 2020. Η εκλογή του νεαρού πολιτικού στη θέση του Ραχόι συνιστά µια γενεαλογική διαφορά για το συντηρητικό κόµµα, που παραµένει η πρώτη δύναµη στο κοινοβούλιο. Ο Πάµπλο Κασάδο στην επόµενη εκλογική µάχη θα αντιµετωπίσει τον 46χρονο πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσες, που κάθισε στην καρέκλα του Ραχόι την 1η Ιουνίου 2018. Εκλεκτός του πρώην συντηρητικού πρωθυπουργού, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, θυµίζει σε κάποιους τον επικεφαλής των «Ciudadanos», Αλµπερτ Ριβέρα, που είναι δύο χρόνια µεγαλύτερός του.

Ανανέωση στη µετα-Μπερλουσκόνι εποχή καταγράφεται και στη γειτονική Ιταλία, µε την αλλαγή κυβέρνησης και την ανάληψη σηµαντικών πόστων από πολιτικούς όπως ο Ματέο Σαλβίνι και ο Λουίτζι ντι Μάιο, που είναι µόλις 32 ετών.

Και στη Νέα Ζηλανδία

Τη δική της ιστορία -στον πλανήτη της πολιτικής σε παγκόσµιο επίπεδο- γράφει, τέλος, και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν, η οποία όταν ανέλαβε καθήκοντα, τον Οκτώβριο του 2017, κατέρριπτε ήδη αρκετά ρεκόρ - ήταν γυναίκα, πολύ νέα και, όπως ανακοίνωσε λίγους µήνες µετά, έγκυος στο πρώτο της παιδί.

Το περιοδικό «Fortune» τη συµπεριέλαβε στη λίστα µε τους «40 κάτω των 40», τους ανθρώπους µε τη µεγαλύτερη επιρροή ηλικίας κάτω των 40 ετών στον πλανήτη. Στις 21 Ιουνίου 2018 έφερε στον κόσµο την κόρη της, Νέβε Τε Αρόχα, όνοµα που προέρχεται, όπως εξήγησε η ίδια, από τις λέξεις «φωτεινή και λαµπερή» σαν το χιόνι (Νέβε) και «αγάπη» (Τε Αρόχα) στη γλώσσα των αυτοχθόνων Μαορί. Είναι η δεύτερη εν ενεργεία πρωθυπουργός που έγινε µητέρα, µετά την Μπεναζίρ Μπούτο του Πακιστάν, τη δεκαετία του 1990.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 4/8/2018