Είναι μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές πολιτικές φιγούρες των τελευταίων ετών στην Αγγλία. Ψηλός, ευτραφής, ξανθός και με ελαφρώς ανακατωμένη κόμη. Ταυτόχρονα είναι και από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι όμως κι άλλα πολλά πράγματα, που παραμένουν άγνωστα στους περισσότερους, όπως φιλέλληνας. Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αγγλίας και πρώην δήμαρχο Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, που δηλώνει λάτρης της χώρας μας, αφού φέτος για άλλη μια φορά επέλεξε τον Νομό Μαγνησίας για τις καλοκαιρινές του διακοπές. Ο ίδιος, μάλιστα, θαυμάζει τόσο πολύ τη χώρα μας, που, όπως εκμυστηρεύθηκε σε κατοίκους της περιοχής, αναμένεται να γράψει το επόμενο διάστημα ένα βιβλίο για την Ελλάδα.

Γεμάτος από εμπειρίες, εικόνες, γεύσεις, αλλά και λόγω των στενών δεσμών που καλλιέργησε στη χώρα μας, στην οποία η οικογένειά του διατηρεί και εξοχική κατοικία, φαίνεται πως επιθυμεί να καταγράψει στο μέλλον αυτές τις «ιστορίες» που ζει τα καλοκαίρια στην ηλιόλουστη Μαγνησία και δη στο χωριό Χόρτο, κοντά στην Αργαλαστή. Μπορεί να βρέθηκε στον τυφώνα της πολιτικής, όμως ο Μπόρις Τζόνσον είναι ένας παθιασμένος κλασικιστής λόγιος, με σπουδές στην Οξφόρδη.

Ενας περιβόητος ρήτορας, με παρρησία και ζωηρό ενδιαφέρον για τα σημερινά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι τον χαρακτηρίζουν τα διεθνή μέσα που αναφέρονται στην προσωπικότητά του, αλλά και οι άνθρωποι του Πηλίου και της Αργαλαστής, οι οποίοι και φέτος το καλοκαίρι είχαν την ευκαιρία να τον συναναστραφούν, αφού πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε οικογενειακώς στο Χόρτο και την εξοχική του κατοικία. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας επέλεξε και φέτος την περιοχή για να περάσει λίγες ημέρες χαλάρωσης στο σπίτι που διατηρεί ο πατέρας του. Πρόκειται για τη βίλα «Irene», ιδιοκτησίας Στάνλεϊ Τζόνσον.

Καλοκαιρινός

Στην Αργαλαστή, ο Μπόρις Τζόνσον βγάζει τα αυστηρά βρετανικά κοστούμια και με αμιγώς καλοκαιρινή εμφάνιση δεν διαφέρει σε τίποτα από τους υπόλοιπους τουρίστες και πολλές φορές από τους ντόπιους κατοίκους. Το παρουσιαστικό του και το αχτένιστο μαλλί του είναι τα κύρια χαρακτηριστικά, που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Τα τελευταία χρόνια φροντίζει πάντα να περνάει μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αργαλαστή, έχοντας αποκτήσει στενές σχέσεις με κάποιους από τους κατοίκους. Ευγενικός, ως Αγγλος άλλωστε, αλλά ταυτόχρονα φιλικός και εγκάρδιος. Οσοι τον αναγνωρίζουν και τον πλησιάζουν για να ανοίξουν συζήτηση μαζί του, όπως η ιδιοκτήτρια του φούρνου της περιοχής, απ’ όπου αγοράζει το αγαπημένο του κολατσιό, «χωριάτικο ψωμί, ακόμη και σκέτο», συναντούν έναν πρόσχαρο συνομιλητή που είναι διαθέσιμος να απαντήσει σε κάθε ερώτηση και να αναπτύξει κάθε θέμα.

Για τους κατοίκους της περιοχής δεν είναι ούτε ένας πρώην υπουργός, ούτε ένας πρώην δήμαρχος. Είναι, απλώς, ο... «Mister Brexit». Ετσι τον αποκαλούν, όπως αποκαλύπτει στα «Παραπολιτικά» η κ. Πόπη, ιδιοκτήτρια καφέ-εστιατορίου της περιοχής, και μάλιστα δηλώνει ότι «του αρέσει να τον φωνάζουν έτσι». «Συνήθως αντιδρά με ένα χαμόγελο, γιατί υποψιάζεται ότι μπορεί να τον αναγνωρίζουν, αλλά δεν θυμούνται το όνομά του. Πάντως, όσο φιλικός είναι με το προσωπικό που τον περιποιείται στο μαγαζί, τόσο φιλικός και ευδιάθετος είναι και με τους θαμώνες. Κάποιοι μάλιστα τον φωτογραφίζουν ή του ζητούν σέλφι και εκείνος δέχεται με κατανόηση και χαμόγελο».

Αρνάκι και φέτα

Η παραδοσιακή ταβέρνα της Μάρθας, στο Χόρτο, είναι το αγαπημένο του στέκι. Γαστρονομικά, ο πρώην υπουργός της Βρετανίας είναι ανοιχτός να δοκιμάσει τα πάντα και ήδη έχει και τις μεγάλες αδυναμίες του. Οπως αποκαλύπτει στα «Παραπολιτικά» η υπεύθυνη της ταβέρνας, η κ. Μάρθα, η αδυναμία του «Mr Brexit» είναι το αρνάκι και το απολαμβάνει «κλέφτικο» - συγκεκριμένη συνταγή, σπεσιαλιτέ του καταστήματος. Από τις μεγάλες αδυναμίες του και η ελληνική φέτα, που δεν λείπει από το τραπέζι του σε κάθε παραγγελία.

«Ο Μπόρις δεν λειτουργεί όπως ο κλασικός τουρίστας. Ερχεται πάντα με την οικογένειά του και αρχικά θα παραγγείλει μεγάλη ποικιλία ορεκτικών και θα συνδυάσει γεύσεις όπως το αγαπημένο του αρνάκι κλέφτικο, αλλά και θράψαλο γεμιστό και χταπόδι. Η φέτα πάντα ήταν η αδυναμία του, αλλά τελευταία λάτρεψε και τη φέτα με μέλι». Ως κλασικός Αγγλος, φυσικά, δεν προτιμάει τα ελληνικά ποτά, αν και τα έχει δοκιμάσει. Παραμένει πιστός στην μπύρα, ενώ δεν δείχνει να προτιμάει και τους καφέδες της Ελλάδας, αφού το τσάι είναι μια από τις μόνιμες επιλογές του. «Δεν είναι ο τύπος του τουρίστα που έχει ιδιοτροπίες, απαιτήσεις ή γούστα στο φαγητό ή στο ποτό του που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν», αναφέρει στα «Παραπολιτικά» ο Στέφανος, που πολλές φορές τον έχει εξυπηρετήσει στην παραλία, όταν απολαμβάνει το μπάνιο του. «Η παρουσία του είναι πάντα διακριτική, παρότι πάντα έχει μαζί του την οικογένειά του και η παρέα είναι μεγάλη.

Συνήθως απολαμβάνει το μπάνιο του τις πρωινές ώρες της ημέρας και πάντα στις κοντινές παραλίες. Ούτε ο ίδιος, ούτε η οικογένειά του έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θαλάσσια σπορ - τουλάχιστον αυτή την εικόνα έχουμε. Προτιμάει την ηρεμία, τη διακριτικότητα και δείχνει να είναι άνθρωπος της συνήθειας», αναφέρει. Μπορεί εμφανισιακά να μην είναι πρότυπο κλασικής ομορφιάς, όμως όσοι τον γνωρίζουν από κοντά μιλούν για έναν... δεινό ρήτορα που σε γοητεύει με την προσωπικότητα και την ευγένειά του. Το γεγονός ότι δεν θέλει πολλές αλλαγές, ότι είναι άνθρωπος της συνήθειας και ότι επιλέγει συχνά το ίδιο τραπέζι στο εστιατόριο ή την ίδια θέση στην παραλία κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι ίσως και να είναι προληπτικός. Πάντως, δεν λείπει και ένα από τα κλασικά γνωρίσματα της αγγλικής κουλτούρας και είναι το γεγονός ότι, παρά τη διάθεσή του να περάσει ωραία και σίγουρα όχι ταπεινά, ποτέ δεν αφήνει πουρμπουάρ.

Δεύτερη πατρίδα το Πήλιο για την οικογένειά του

Το Πήλιο για την οικογένεια του Μπόρις Τζόνσον είναι μια δεύτερη πατρίδα. Δεν είναι μόνο ένας τόπος διακοπών, αλλά και ένας τόπος όπου διατηρεί την εξοχική της κατοικία, τη βίλα «Irene», όπως την έχουν ονομάσει, και εκεί όχι μόνον οι ίδιοι απολαμβάνουν τις χαλαρές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά και πολλοί τουρίστες. Η κατοικία είναι μια μικρή εξοχική μονάδα όπου φιλοξενούνται κι άλλοι τουρίστες και για την οικογένεια Τζόνσον αποτελεί και μια ακόμη πηγή εσόδων. Η συγκεκριμένη βίλα χτίστηκε από τον πατέρα του πρώην υπουργού, ο οποίος λάτρεψε τη χώρα μας και επέλεξε το Πήλιο ως την ιδανική περιοχή για να αποκτήσει την εξοχική του κατοικία και να απολαύσει τον ελληνικό τρόπο ζωής σε ένα παραδοσιακό κατάλυμα δίπλα στη θάλασσα. Η συγκεκριμένη βίλα δεν έχει ταυτιστεί μόνο με τις πρώτες διακοπές του Μπόρις ως υπουργού Εξωτερικών αλλά και με έντονες αναμνήσεις, όπως τη δημοσιοποίηση της βιογραφίας του πατέρα του. Η επαφή του Στάνλεϊ Τζόνσον, πατέρα του Μπόρις, με την Ελλάδα πάει πολύ πίσω, στις δεκαετίες του 1950 και του 1960 και τις καλοκαιρινές διακοπές της οικογένειας στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Οπως έχει γράψει ο ίδιος παλαιότερα, «κάθε φορά που τελείωναν οι διακοπές των δύο εβδομάδων και επιστρέφαμε στη Βρετανία, δίναμε όρκο ότι μία ημέρα θα αγοράσουμε ένα τέτοιο μέρος για εμάς». Η πρώτη προσπάθεια του Στάνλεϊ Τζόνσον να πάρει ένα σπίτι ήταν στην περιοχή της Τοσκάνης και στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία λόγω διαμάχης με τον ιδιοκτήτη της αγροικίας. Οπως αναφέρει και ο ίδιος, αισθάνεται ευτυχής που το εγχείρημα στην Ιταλία απέτυχε, αφού του άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα. Η αρχή έγινε από ένα σπίτι στη Μηλίνα, το οποίο νοίκιασαν για τις διακοπές τους, και λίγα μόλις χρόνια αργότερα o καλός του φίλος, πρώην ευρωβουλευτής, Patrick Fairweather, τον ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο οικόπεδο 4 στρεμμάτων στο Χόρτο, όπου μπορεί να χτίσει. Μία βίλα παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής με 4 υπνοδωμάτια, τρία μπάνια και μία πισίνα σε απόσταση μόλις πέντε λεπτών με τα πόδια από την παραλία.

Τα τελευταία χρόνια η βίλα «Irene» του πατέρα Τζόνσον έχει πάρει το σήμα του ΕΟΤ και διαθέτει ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο για να διαφημίσει την τοποθεσία με τη θέα στον Παγασητικό Κόλπο και τις προσεγμένες υποδομές που διαθέτει. Η ενοικιαζόμενη βίλα απευθύνεται σε οικογένειες ή παρέες που θέλουν να κάνουν άνετες διακοπές αλλά το πορτοφόλι τους το αντέχει, καθώς οι τιμές για όλο τον χρόνο ανέρχονται σε 1.906 ευρώ για άνοιξη, φθινόπωρο και χειμώνα, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες φτάνουν τα 2.239 ευρώ την εβδομάδα.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 8/9/2018