Αρκετοί είδαν στο ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ στην Γαλλία με αφορμή τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την ευκαιρία του να ξεφύγει από την (μερική) ήττα των ενδιάμεσων εκλογών που έγιναν στις ΗΠΑ.

Όμως ακόμα και επί γαλλικού εδάφους, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε μεγάλη προσπάθεια να «αναμιχθεί» με το πλήθος των ηγετών... Ακόμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν το προσπάθησε, αφού συμμετείχε στο Φόρουμ για την Ειρήνη. Εκεί, οι ηγέτες της Ευρώπης, του Καναδά, ακόμα και ο Ταγίπ Ερντογάν χτύπησαν το καμπανάκι για τον κίνδυνο του εθνικισμού. Ήταν πολλά τα στιγμιότυπα και τα «πηγαδάκια» στο Φόρουμ με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Μέρκελ με τον Πούτιν.

Ο Τραμπ απέφυγε το Φόρουμ. Προτίμησε να επισκεφθεί νεκροταφείο πεσόντων Αμερικανών στρατιωτών, στα περίχωρα της γαλλικής πρωτεύουσας. Και από εκεί μπήκε στο «θηρίο» (όπως αποκαλείται το προεδρικό όχημα) με κατεύθυνση το αεροδρόμιο.

Αλλά και στην τελετή που έδωσε το «παρών» έμοιαζε εκτός κλίματος. Πολλοί σχολίασαν ότι δεν είχε και ιδιαίτερη διάθεση να είναι εκεί. Ακόμα και την κοινή άφιξη των ξένων ηγετών στο σημείο της τελετής (στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, στην Αψίδα του Θριάμβου) απέφυγε, καθώς οι άνθρωποι της ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου έχουν το δικό τους σχεδιασμό. Είναι άλλωστε γνωστό ότι ο πρόεδρος μετακινείται στο εξωτερικό με έναν τεράστιο στόλο οχημάτων, ελικοπτέρων κλπ.

Ακόμα και η κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Εμανούελ Μακρόν στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ψυχρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέφυγε τη χειραψία με τον Γάλλο ομόλογό του, κάνοντας το «thumbs up» με τον αντίχειρα...

Λίγο νωρίτερα βέβαια ο Αμερικανός πρόεδρος «στόλισε» τον Μακρόν για τις δηλώσεις του για την ασφάλεια στην Ευρώπη, καλώντας και πάλι τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους των ΗΠΑ να πληρώσουν το μερίδιό τους στη Συμμαχία:

Kαι αν ακόμα ο Μακρόν έκανε μια προσπάθεια να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Πούτιν -πολλά τα ανοικτά μέτωπα με τη Ρωσία- δεν προέκυψε τίποτα. Τουλάχιστον, το ανακοινωθέν του Κρεμλίνου αυτό είπε: Είχαν μια καλή συνομιλία. Ώς εκεί.

Πάντως, σε άλλο Tweet ευχαρίστησε τον Μακρόν για τη φιλοξενία στο Παρίσι. Κάτι είναι και αυτό.