Μια αληθινή γιορτή του ποδοσφαίρου την οποία περίμενε με ανυπομονησία όλος ο φίλαθλος κόσμος μετατράπηκε σε εθνική ντροπή. Ο λόγος για τον τελικό του Copa Libertadores, του Champions League της Αμερικής, με διεκδικητές δύο ομάδες από την Αργεντινή και, πιο συγκεκριμένα, το Μπουένος Άιρες: Τους «αιώνιους αντίπαλους» Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέιτ. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά. 

Ο τελικός για την κούπα κρίνεται σε δύο αγώνες. Ο ένας έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο γήπεδο της Μπόκα, την περίφημη Bombonera με το σκορ ισόπαλο 2-2. Πήρε και μια αναβολή, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Εννοείται ότι δεν υπήρχαν μετακινήσεις οπαδών. Ο επαναληπτικός θα γινόταν το απόγευμα του Σαββάτου 24 Νοεμβρίου στο Monumental, το γήπεδο της Ρίβερ. Tα δύο επιβλητικά γήπεδα χωρίζουν περίπου 16χλμ διαδρομής. 

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, την ώρα που το πούλμαν που μετέφερε τους ποδοσφαιριστές της Μπόκα διέσχιζε τους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να φτάσει στο Monumental, δέχθηκε επίθεση από οπαδούς της Ρίβερ.

Παρά την αστυνομική προστασία, τα μέτρα ασφαλείας κλπ. σε ένα σημείο της διαδρομής, ορισμένοι βρήκαν την ευκαιρία. Πέταξαν πέτρες και τούβλα στο πούλμαν, με αποτέλεσμα να σπάσουν τζάμια και να τραυματιστούν ποδοσφαιριστές. Κάποιοι μέσα στην ταραχή λεηλάτησαν αυτοκίνητα... 

Ακολούθησε χάος. Aρχικά ο αγώνας μετατέθηκε χρονικά (πάντα όμως το Σάββατο), οι τραυματίες πήγαν στο νοσοκομείο, όλοι βγήκαν στα κανάλια να πουν τη γνώμη τους. Ο Κάρλος Τέβες της Μπόκα τα είπε χύμα: «Ας δώσουν τον τίτλο στην Ρίβερ να τελειώνουμε».

Ο τελικός πήρε μία ακόμα παράταση στην ώρα έναρξης και τελικά αναβλήθηκε οριστικά για την Κυριακή το απόγευμα. Το στάδιο της Ρίβερ μπήκε σε αστυνομική «καραντίνα» και οι Αρχές στο Μπουένος Άιρες υποσχέθηκαν καλύτερους αστυνομικούς ελέγχους.

Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, τα ενημερωτικά προγράμματα στην τηλεόραση έδειχναν ξανά και ξανά τα έκτροπα. Αναλυτές εξηγούσαν, αυτόπτες μάρτυρες περιέγραφαν, δημοσιογράφοι ανέλυαν. 

Τελικά, ο δεύτερος τελικός δεν έγινε ποτέ, αφού αποφασίστηκε αναβολή επ' αόριστον. Η Μπόκα έτσι κι αλλιώς δεν ήθελε να αγωνιστεί, επικαλούμενη το γεγονός ότι δύο από τους βασικούς της παίκτες ήταν τραυματίες.

Το επόμενο βήμα: Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νοτίου Αμερικής (Conmebol) θα συνεδριάσει στην Ασουνσιόν της Παραγουάης για να λάβει αποφάσεις. 

Τα περιθώρια βέβαια για να γίνει σύντομα ο αγώνας είναι στενά, δεδομένου ότι από την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, το Μπουένος Άιρες θα είναι αποκλεισμένο για τη Σύνοδο Κορυφής της G20. Η κυβέρνηση της πρωτεύουσας (υπάρχει και τέτοια) έχει κηρύξει αργία την Παρασκευή, ώστε ο κόσμος να μην πάει στη δουλειά, θα κλείσει σταθμούς του μετρό και τις κυριότερες οδικές αρτηρίες. Τα μέτρα ασφαλείας όταν πρόκειται για τον Τραμπ, τον Πούτιν, τον Σι Ζιπίνγκ της Κίνας και πολλούς άλλους δεν είναι αστείο πράγμα.

Tο ποδόσφαιρο στην Αργεντινή δεν είναι παρά η φυσική προέκταση της κοινωνίας και της πολιτικής. Η κοινωνία περνά άσχημα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, που ανάγκασε τον κεντροδεξιό πρόεδρο Μαουρίσιο Μάκρι να καλέσει πίσω το ΔΝΤ. Τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα, οι πορείες διαμαρτυρίας, οι απεργίες, οι συγκεντρώσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Όσο για την πολιτική, αυτή συνδέεται με το ποδόσφαιρο. Ο ίδιος ο Μαουρίσιο Μάκρι, ήταν αφεντικό της Boca Juniors για πολλά χρόνια. Ένας δικός του άνθρωπος ο Ντανιέλ Ανχελίσι (από το χώρο του στοιχήματος) είναι ο νέος πρόεδρος της ομάδας -οι πρόεδροι εκλέγονται από κάλπη. Λέγεται δε ότι έχει ιδιαίτερη επιρροή στη δικαστική εξουσία.

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Ρίβερ είναι επίσης επιχειρηματίας, ο Ροδόλφο ντ' Ονόφριο. Και σε αυτή την ομάδα στήνεται κάλπη για τον πρόεδρο με τον Ντ' Ονόφριο να διαδέχεται στην προεδρία τον θρυλικό Ντανιέλ Πασαρέλα που σήκωσε την κούπα του Μουντιάλ το 1978.

Μέσα σε όλα εμφανίστηκε και ο Μαραντόνα να κατηγορήσει για τα έκτροπα του Σαββάτου την κυβέρνηση του Μαουρίσιο Μάκρι. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν τα έβαλε με τον Μέσι.

Όσο για την τοπική κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες, διατάχθηκε έρευνα για το τι πήγε στραβά και έμεινε αφύλακτο ένα συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής και το πούλμαν δέχθηκε πέτρες και τούβλα. Από την προκαταρκτική έρευνα προκύπτει ότι πρόκειται για «δουλειά» νεαρών από συγκεκριμένη ομάδα φανατικών της Ρίβερ. Τέτοιες ομάδες υπάρχουν πολλές στη χώρα. Με όπλα, με χρήμα, με διασυνδέσεις πολιτικές και αθλητικές...

Οι πλέον ψύχραιμοι θεωρούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να μην γίνει ποτέ το παιχνίδι. Το κύπελο να μην δοθεί σε κανέναν για το 2018 μήπως και κάποιοι βάλουν μυαλό...