Αποτελεί ίσως έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους της ελληνικής Δικαιοσύνης, και όχι μόνο για την εξιχνίαση δύσκολων υποθέσεων μυστηρίου, που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και αφορούν κυρίως εγκλήματα, όπως δολοφονίες, βιασμούς και ληστείες. Ο λόγος για τον «Ελληνα CSI», όπως τον αποκαλούν οι ειδικοί στην έρευνα εγκλημάτων, τον διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, στη Γαλλία, ειδικό σε τεστ DNA, Γιώργο Φιτσιάλο.

Η μεθοδολογία του, η έμφαση που δίνει στη λεπτομέρεια και η εφαρμογή από αυτόν, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, των πιο σύγχρονων επιστημονικών τεχνολογιών, σε συνδυασμό με την εξειδίκευσή του και τη διεθνή εμπειρία του σε θέματα ταυτοποίησης βιολογικού υλικού και ανάλυσης DNA σκιαγραφούν το προφίλ του ανθρώπου που επεμβαίνει με την ομάδα του, όποτε του ζητηθεί, και ρίχνει φως σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις, όπως αυτή της Ηριάννας, της δολοφονίας του Μάριου Παπαγεωργίου και της Δώρας Ζέμπερη, εγκλήματα που αποτυπώθηκαν στο συλλογικό υποσυνείδητο και συζητιούνται για χρόνια.

Είναι γεγονός πως η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σημειώσει βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα και ο κ. Φιτσιάλος έχει βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να καλυφθεί. «Δυστυχώς, έχουμε χειριστεί πολλές υποθέσεις που περιλαμβάνουν αναλύσεις DNA και στις οποίες έχουμε εντοπίσει είτε σοβαρές ελλείψεις είτε λανθασμένες ερμηνείες, που αλλοιώνουν πλήρως το αποτέλεσμα», δηλώνει στα «Π» ο δρ Φιτσιάλος και αναφέρει πως «το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπόθεση της Ηριάννας, η οποία κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς” και σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη, όταν, σύμφωνα με την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της πραγματογνώμονος που χειρίστηκε την υπόθεση, ένα μη πλήρες γενετικό προφίλ που ανιχνεύθηκε σε έναν γεμιστήρα αποδόθηκε σε εκείνη, ενώ κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να υποστηριχθεί επιστημονικά». Ο ίδιος συνεχίζει την ανάλυση της υπόθεσης τονίζοντας πως, «όταν στον δεύτερο βαθμό παρουσιάστηκε στο δικαστήριο η ορθή ερμηνεία των αποτελεσμάτων, η Ηριάννα αθωώθηκε ομόφωνα, αφού όμως είχε παραμείνει έναν χρόνο στη φυλακή».

Ο κ. Φιτσιάλος όμως δεν στέκεται μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας μάς αναφέρει και άλλες παλαιότερες υποθέσεις, τις οποίες παρακολουθήσαμε στα δελτία ειδήσεων, όπως η απαγωγή του Μάριου Παπαγεωργίου. «Οι ερευνητές που έλεγξαν το αυτοκίνητό του παρέλειψαν να εξετάσουν τον χώρο των αποσκευών», μας λέει και συνεχίζει επισημαίνοντας πως, «όταν εμείς ως τεχνικοί σύμβουλοι αναλάβαμε την υπόθεση, ανιχνεύσαμε στον χώρο των αποσκευών σημαντικά ίχνη αίματος, μη ορατά διά γυμνού οφθαλμού, τα οποία άλλαξαν το κατηγορητήριο από απαγωγή σε δολοφονία. Στην υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη, επίσης, όπου κάτω από τα νύχια και στις τσέπες του μπουφάν του θύματος ανιχνεύθηκαν αρσε- νικά άτομα, τα οποία ενδέχεται να ήταν οι δράστες, ήταν πάλι η δική μας συμβολή που τα ανέδειξε, αλλιώς, θα παρέμεναν αναξιοποίητα».

Όταν ρωτάμε τον κ. Φιτσιάλο πώς αυτό βοηθάει στην εκδίκαση των υποθέσεων, εκείνος μας απαντά πως «παλαιότερα το μόνο που είχαν στη διάθεσή τους οι δικαστές ήταν μαρτυρίες, οι οποίες συχνά ήταν δύσκολο να ελεγχθούν. Σήμερα, τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA αποτελούν τους πιο αξιόπιστους μάρτυρες, οι οποίοι αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για το πώς ακριβώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, ανάλογα με το πού ανιχνεύεται το DNA του θύματος και του δράστη. Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα της ανάλυσης DNA φτιάχνουν τον σκελετό μιας υπόθεσης και κάθε σενάριο το οποίο θα παρουσιαστεί από τους αντίδικους και θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους δικαστές θα πρέπει να είναι συμβατό με αυτόν τον σκελετό», καταλήγει. Πάνω σε αυτόν τον σκελετό των υποθέσεων και τη συλλογή των πληροφοριών από τους ειδικούς συνεχίζεται η συζήτησή μας με τον κ. Φιτσιάλο, από τον οποίο ζητάμε να μας περιγράψει τη διαδικασία. «Πρώτα από όλα πρέπει να βρούμε τα σημεία εναπόθεσης του βιολογικού υλικού και να προσδιορίσουμε τη φύση τους, αν πρόκειται δηλαδή για αίμα, σπέρμα, σάλιο, ούρα ή άλλο βιολογικό υλικό – πληροφορία που είναι πολύ σημαντική σε ορισμένες υποθέσεις», δηλώνει και συνεχίζει: «Από εκεί και πέρα, η ανάλυση του DNA στο υλικό που συλλέγεται από το πειστήριο μπορεί να μας δείξει αν προέρχεται από ένα ή περισσότερα άτομα και το φύλο τους». Τέλος, ο δρ Γιώργος Φιτσιάλος δεν παραλείπει να τονίσει πως «οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι παιχνίδι στα χέρια κανενός. Χρειάζεται απόλυτη αίσθηση ευθύνης όταν καλείσαι να μελετήσεις μια υπόθεση».