Όσοι παρακολούθησαν από κοντά το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου με έκπληξη είδαν ότι κατά τη διάρκεια της ειδικής εκδήλωσης για τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρώτη σειρά των επισήμων καθόταν η εγγονή του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Μαργαρίτα Παπανδρέου. Ωστόσο, οι καλά γνωρίζοντες το παρασκήνιο στο ΚΙΝ. ΑΛ. δεν εξεπλάγησαν, καθώς ξέρουν ότι η πολιτική οικογένεια των Παπανδρέου θα έχει συνέχεια και μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν στη νεαρή ερευνήτρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης το πρόσωπο που θα σηκώσει τα επόμενα χρόνια το βαρύ όνομα της ιστορικής αυτής πολιτικής οικογένειας. Δίπλα της φρόντισε να καθίσει ο πρώτος της ξάδελφος, Κωνσταντίνος Κατσανέβας, γιος της Σοφίας Παπανδρέου και του καθηγητή Θόδωρου Κατσανέβα, ο οποίος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Τορόντο του Καναδά και έχτισε εκεί, βήμα-βήμα, το δικό του πολιτικό προφίλ. Όπως ακριβώς είχε κάνει πριν από 50 χρόνια ο παππούς του, Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το 1969 είχε βρεθεί στα ίδια μέρη και είχε ιδρύσει το ΠΑΚ.

  Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής του νιότης στον Καναδά, ο Κωνσταντίνος υπήρξε ένα ζωντανό κύτταρο της Ομογένειας, συμμετείχε ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις της και πρωτοστάτησε σε πολλές πρωτοβουλίες με ελληνικό ενδιαφέρον. Εκλέχτηκε, μάλιστα, πρόεδρος των Ελλήνων φοιτητών χρησιμοποιώντας στην προεκλογική του καμπάνια το σύνθημα «Αλλαγή», όπως ακριβώς είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ το 1981. Όσοι τον ξέρουν καλά λένε πως είναι εύγλωττος, κοινωνικός, αρκετά οξυδερκής, ατακαδόρος και με ζηλευτά αποθέματα πολιτικής ενέργειας.  

Κομματικές εκδηλώσεις

Μία όμως από τις αδυναμίες του Κωνσταντίνου είναι η ξαδέλφη του Μαργαρίτα, με την οποία έχει στενή και όχι την τυπική «συγγενική»σχέση και η οποία έσπευσε να τον συγχαρεί για την επιτυχία του, όταν εκείνος εκλέχτηκε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών στο Τορόντο. Η Μαργαρίτα, από τη στιγμή που χώρισαν οι γονείς της, έχει πυκνώσει τις εμφανίσεις της στο πλευρό του πατέρα της, Γιώργου Παπανδρέου, με παρουσίες και σε κομματικές εκδηλώσεις. Γνωρίζει στελέχη από τον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού και πολλοί είναι αυτοί που κάνουν λόγο για το μυαλό της, αλλά και τον καλό της χαρακτήρα. Η ίδια είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και μετά τις σπουδές της στο Imperial College του Λονδίνου αποφάσισε να εκπονήσει τη διδακτορική της διατριβή στη Μοριακή Βιολογία στην Κρήτη, όπου ζει μόνιμα τα τελευταία χρόνια.  

Οι φίλοι της κάνουν λόγο για κοπέλα χαμηλών τόνων, που είναι αφοσιωμένη στην επιστήμη της. Ωστόσο, η ιστορική καταγωγή της έχει οδηγήσει αρκετούς στη σκέψη να αξιοποιηθεί εκλογικά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κάποιος και την ιδιαίτερη συμπάθεια που τρέφει για την έξυπνη και εργατική Μαργαρίτα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εύκολα μπορεί να διακρίνει μια εν δυνάμει υποψηφιότητα.  

Όλα αυτά όμως στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να απασχολούν την εγγονή του Ανδρέα Παπανδρέου, που δηλώνει όπου σταθεί κι όπου βρεθεί πως προτεραιότητά της είναι η επιστήμη και όχι η πολιτική.  

Ωστόσο, στα δύο αυτά ξαδέλφια, που δεν ξεχνάνε το βαρύ όνομα που φέρουν, κυλάει το αίμα των Παπανδρέου και όπως όλα δείχνουν είναι θέμα χρόνου να ασχοληθούν με την πολιτική. Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του αείμνηστου παππού τους, που παρακολούθησαν από το 2ο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, τους έφερε ένα βήμα πιο κοντά στη βάση του Κινήματος, η οποία τους αγκάλιασε και τους παρότρυνε να ασχοληθούν ενεργά με την πολιτική δράση. Ενώ όταν ακούστηκε από τα μεγάφωνα το «απαγορευμένο» τραγούδι του Μάνου Λοΐζου, «Καλημέρα, ήλιε», έκανε πολλούς από τους παρευρισκομένους να πιστεύουν πως ο ήλιος του Ανδρέα μπορεί να ανατείλει ξανά. Ειδικά όταν το τραγουδούν οι νεότεροι διάδοχοί του...

 Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 6 Απριλίου