Ποιοι λαµβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Επισήµως, τα τρία βασικά όργανα: το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ανεπισήµως, ωστόσο, η δύναµη των λόµπι, των οργανωµένων δηλαδή οµάδων πίεσης που δρουν στις Βρυξέλλες, είναι µεγάλη και αναµφισβήτητη.

Ιδιωτικές και κρατικές εταιρείες, οργανισµοί, επιχειρήσεις δικηγορικά γραφεία και πολλοί ακόµα προσπαθούν να ασκήσουν τη µεγαλύτερη δυνατή επιρροή ώστε η ευρωπαϊκή νοµοθεσία να είναι ευνοϊκή απέναντί τους ή σε σχέση µε τα οργανωµένα επιχειρηµατικά συµφέροντα που εκπροσωπούν.

Η ισχύς τους είναι πολύ σηµαντική (ορισµένοι, µάλιστα, τη θεωρούν υπερβολικά µεγάλη) και η δράση τους εκτεταµένη, κάτι που άλλωστε φαίνεται από το ότι οι εργαζόµενοι στον τοµέα του lobbying στην Ε.Ε. είναι συνολικά 82.096! Η Ευρωπαϊκή Ενωση, σε µια προσπάθεια να ρίξει φως στη δράση των λόµπι -που φυσικά δεν είναι παράνοµη-, έχει δηµιουργήσει (και πρόσφατα ενισχύσει) το Μητρώο ∆ιαφάνειας. Πρόκειται για µια ανοιχτή διαδικτυακή βάση δεδοµένων, στην οποία καταχωρίζονται οι οµάδες συµφερόντων µε όλα τους τα στοιχεία, αναλυτικά. Μόνον έτσι αποκτούν ή διατηρούν το προνόµιο να έχουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το Μητρώο ∆ιαφάνειας δηµιουργήθηκε για να απαντά σε βασικά ερωτήµατα, όπως ποια συµφέροντα επιδιώκονται, από ποιον και µε τι προϋπολογισµό. Υπεύθυνοι για τη λειτουργία του συστήµατος είναι από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», γράφει η σχετική ιστοσελίδα. Οπως φαίνεται, λοιπόν, από τα δηµοσιευµένα στοιχεία, τα ποσά που δαπανώνται για δηµόσιες σχέσεις από τις οµάδες αυτές είναι, αθροιστικά, ιλιγγιώδη.

Η ανάλυση των στοιχείων του Μητρώου ∆ιαφάνειας από την «Deutsche Welle» καταδεικνύει ότι έχουν δαπανηθεί συνολικά 2,3 δισ. ευρώ για δράσεις λόµπινγκ στην Ε.Ε. από τον Ιανουάριο του 2017 µέχρι τον Σεπτέµβριο του 2018! Πρωταθλήτρια είναι η Ιταλική Οµοσπονδία Ποδοσφαίρου, που δήλωσε ότι ξόδεψε σε έναν χρόνο 144.306.566 ευρώ για να «λοµπάρει» στην έδρα της Ε.Ε. (η Google, που είναι τέταρτη στη σχετική λίστα, δαπάνησε 6 εκατ. ευρώ). Από τον µικρόκοσµο του λόµπι των Βρυξελλών δεν θα µπορούσε, φυσικά, να λείπει η Ελλάδα. Με µια µικρή, αλλά σηµαντική παρουσία, η χώρα µας έχει συνολικά 54 επίσηµα καταχωρισµένους λοµπίστες (νοµικά πρόσωπα), σε σύνολο 5.942.

Ο κωδικός κάτω από τον οποίο εµφανίζονται όλοι αυτοί στο Μητρώο είναι «Εσωτερικοί (in-house) εκπρόσωποι οµάδων συµφερόντων και . εµπορικές/επιχειρηµατικές/επαγγελµατικές ενώσεις». Υπάρχει, επίσης, και η κατηγορία «Οργανώσεις που εκπροσωπούν τοπικές, περιφερειακές και δηµοτικές Αρχές, λοιποί δηµόσιοι ή µεικτοί φορείς κ.λπ.», όπου ξεχωρίζει για την ετήσια δαπάνη του το Επιµελητήριο Αχαΐας µε 700.000 ευρώ και ακολουθεί ο ΟΛΠ µε 600.000.

Στις «οµάδες συµφερόντων-ενώσεις», από τον Σύνδεσµο Βιοµηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), που δαπανά ετησίως περί το 1.000.000 ευρώ για lobbying στην Ε.Ε., µέχρι την Πανελλήνια Οµοσπονδία Ξεναγών, που δαπανά µόλις 2.000 ευρώ, πολλές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις, ενώσεις και οµοσπονδίες που έχουν ανθρώπους µόνιµα στις Βρυξέλλες, µε στόχο να ασκούν όση επιρροή µπορούν στο νοµοθετικό έργο και στις διαδικασίες εφαρµογής πολιτικών (κανονισµοί, οδηγίες) των θεσµικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεγάλα ποσά, που φθάνουν και τις 500.000 ευρώ ετησίως, δαπανούν για λόµπινγκ στην Ε.Ε. τα ΕΛ.ΠΕ. και η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, ενώ υψηλή (από 300.000 µέχρι και 400.000 ευρώ) είναι η ετήσια δαπάνη για τη ∆ΕΗ και για την καπνοβιοµηχανία Καρέλια.

Πέρα από τις µεγάλες εταιρείες ή ενώσεις, βλέπουµε ότι στο κοµµάτι του λόµπινγκ στις Βρυξέλλες δραστηριοποιούνται και αρκετές µικροµεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια:

Η εταιρεία «∆οµή Στήριξης Φορέων Κοινωνικής Οικονοµίας και Επιχειρηµατικότητας» µε έδρα την Καβάλα, η GreekChallenge (ιστιοπλοΐα) µε έδρα την Καλαµάτα, η Vivado (υπηρεσίες τηλεϊατρικής) µε έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Polyeco (διαχείριση αποβλήτων) µε έδρα τον Ασπρόπυργο, το Found. ation (φορέας για τη φιλοξενία, εκκόλαψη και προώθηση νεοφυών εταιρειών) µε έδρα τον Πειραιά, και η SIBA Soſt (πληροφορική) µε έδρα την Αργυρούπολη. ∆ύο ακόµα καινοτόµες ελληνικές εταιρείες που «λοµπάρουν» στις Βρυξέλλες είναι η Openichnos (στο Ηράκλειο Κρήτης), που προσφέρει υπηρεσίες εντοπισµού και παρακολούθησης ενός σκάφους από τον ιδιοκτήτη του, και το FightHoax (στη Λάρισα), που έχει δηµιουργήσει έναν αλγόριθµο, ο οποίος εντοπίζει τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν στο Ιντερνετ.