Το είπε και το έκανε ο 37χρονος Χουάν Σαρτόρι. Παρά τις γκρίνιες που ακούστηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ουρουγουάη, ο επιχειρηµατίας, ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής οµάδας Sunderland AFC και σύζυγος της Εκατερίνα Ριµπολόβλεβα, δηλαδή της κόρης του ιδιοκτήτη του Σκορπιού, Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, διεκδικεί και επίσηµα πλέον το χρίσµα του συντηρητικού Partido Nacional για τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στη µικρή χώρα της Νότιας Αµερικής, το 2019.

Υπενθυµίζεται ότι ο Σαρτόρι παντρεύτηκε την Εκατερίνα Ριµπολόβλεβα τον Οκτώβριο του 2015. Ο γάµος στο µικρό νησί του Ιονίου έγινε 44 χρόνια και µία ηµέρα από τον θρυλικό γάµο του Αριστοτέλη Ωνάση µε την Τζάκι, χήρα του δολοφονηµένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι.

Η επίσηµη παρουσίαση της προεδρικής υποψηφιότητας του 37χρονου Σαρτόρι έγινε στο Μοντεβιδέο, όπου βρέθηκε και η νεαρή Εκατερίνα µαζί µε τον γιο τους, 2 ετών, ενώ µεταδόθηκε ζωντανά από δύο τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, αλλά και το Ιντερνετ. Η περιέργεια για το τι ακριβώς θα έλεγε ήταν µεγάλη, δεδοµένου ότι ο Σαρτόρι έχει περάσει το µεγαλύτερο µέρος της ζωής του εκτός Ουρουγουάης. Πρόσφατα, ο ίδιος άλλωστε είχε δηλώσει ότι το αεροπλάνο είναι το δεύτερο σπίτι του.

«Είµαι ο Χουάν Σαρτόρι» είπε, ξεκινώντας την οµιλία του, παραδεχόµενος εµµέσως ότι είναι τρελός. Θύµισε στο ακροατήριο τη συζήτηση που είχε µε έναν πρώην πρόεδρο της χώρας, τον αριστερό και άλλοτε αντάρτη, Χοσέ Μουχίκα. Κάποια στιγµή τον «βολιδοσκόπησε» για το ενδεχόµενο να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος και ο Μουχίκα του απάντησε ότι είναι τρελός που θέλει να ασχοληθεί µε την πολιτική.

Οι απαντήσεις

Είχε απαντήσεις και στους επικριτές του που τον αποκαλούν «αλεξιπτωτιστή της πολιτικής», λέγοντας ότι χρειάζεται ενδεχοµένως το κουράγιο ενός αλεξιπτωτιστή για να κάνεις τα όνειρα πραγµατικότητα. Αρκετοί πρόσεξαν ότι το όλο σκηνικό θύµιζε κάτι από εκλογές στις ΗΠΑ: Η κινητοποίηση στα social media, η γιγαντοοθόνη πίσω του στη διάρκεια της οµιλίας, το γεγονός ότι και εκείνος είναι άνθρωπος των επιχειρήσεων. Το ερώτηµα που τον τελευταίο καιρό έφτανε στα αυτιά του, εύλογο: Μπορεί να τα βγάλει πέρα στο µάνατζµεντ χώρας; «Μαθαίνω γρήγορα» απάντησε, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρέπει να δαιµονοποιείται η επιχειρηµατική δραστηριότητα. «Πιστέψτε µε, η ενασχόληση µε τις επιχειρήσεις βοηθά να τολµήσεις πράγµατα στην πολιτική. Να κάνεις πράγµατα και να τα κάνεις καλά. Γιατί δεν µπορούµε να χαρούµε όταν ένας Ουρουγουανός έχει επιτυχία στον κόσµο των επιχειρήσεων; Γιατί αυτή η επιµονή να τιµωρούµε την επιτυχία; Γιατί τόσος φόβος, ειδικά όταν αυτή τίθεται στην υπηρεσία της χώρας;», αναρωτήθηκε, για να εισπράξει το χειροκρότηµα. «Ξέρετε τι χρειάζεται αυτή η χώρα; Ευκαιρίες, σταθερότητα, δουλειές για όλους», κατέληξε.

Και αν λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει... τρελός, στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι σε όλη του τη ζωή τηρεί πιστά το γράµµα του νόµου. «Τίποτα δεν έχουν βρει να µου προσάψουν στα 20 χρόνια της επιχειρηµατικής µου δραστηριότητας», είπε. Θυµήθηκε, πάντως, ότι κάποτε, όταν ήταν µόλις 20 ετών, έφαγε πρόστιµο για υπερβολική ταχύτητα.

Το θέατρο, χωρητικότητας 1.000 ατόµων, ήταν γεµάτο και η Εκατερίνα τον άκουγε καθισµένη στην πρώτη γραµµή. Η κοµψή της σιλουέτα έκανε ασφαλώς εντύπωση και αποκαλύφθηκε στο τέλος της εκδήλωσης. Μόλις ολοκλήρωσε την οµιλία του, ο Σαρτόρι πλησίασε στην άκρη της σκηνής και εκείνη ανέβηκε επάνω για να τον φιλήσει. Φορούσε ένα εφαρµοστό µίντι φόρεµα σε αποχρώσεις του παλ γαλάζιου, προφανώς για να τιµήσει τα εθνικά χρώµατα της Ουρουγουάης. Και αν ο ίδιος είχε κάποτε δηλώσει ότι το αεροπλάνο είναι το δεύτερο σπίτι του, τώρα για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας θα γίνει µόνιµος κάτοικος Ουρουγουάης. Ασφαλώς και η Εκατερίνα θα βρεθεί στην πρώτη γραµµή της επικαιρότητας και των µέσων ενηµέρωσης.

«Σκάλισμα»

Η νεαρή Ρωσίδα, όµως, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Και οι αντίπαλοι του συζύγου της για το χρίσµα του συντηρητικού Partido Nacional θα αρχίσουν το «σκάλισµα», ειδικά σε σχέση µε τον πατέρα της, τον επιχειρηµατία Ντµίτρι Ριµπολόβλεφ, ο οποίος πρόσφατα είχε τις δικές του δικαστικές περιπέτειες µε τη ∆ικαιοσύνη στο Μονακό. Στην Ουρουγουάη, οι νέοι βλέπουν τουλάχιστον µε ενδιαφέρον την υποψηφιότητα ενός 37χρονου. Μεγάλο του όπλο, όπως πλέον συµβαίνει παντού, τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι λογαριασµοί του στο Facebook και το Instagram αρχίζουν δειλά-δειλά να «φουσκώνουν» από followers. Ο ίδιος είναι αποφασισµένος να γυρίσει όλη τη χώρα, να µιλήσει σχεδόν µε όλους για να τον γνωρίσουν. «Αντιλαµβάνοµαι τα πάθη που γεννά o πολιτικός ανταγωνισµός και θέλω να πω σε όλους ότι δεν κρατάω κακίες, γιατί η Ουρουγουάη δεν το αξίζει. Γι’ αυτό αποφάσισα να αναλάβω πρωτοβουλία, ώστε όλοι οι υποψήφιοι για το χρίσµα του Partido Nacional να συµφωνήσουµε σε έναν κώδικα πολιτικού πολιτισµού και συνύπαρξης», δήλωσε ο ίδιος.

Το Partido Nacional, ένα από τα ιστορικότερα κόµµατα σε όλη τη Νότια Αµερική, «καίγεται» να επιστρέψει στην προεδρία, την οποία έχει να δει από το 1995. Η συγκυρία δεν είναι και η πιο ευνοϊκή, γι’ αυτό στη µάχη έχουν πέσει και πιο βαριά ονόµατα. Ο δρόµος για τον Σαρτόρι είναι δύσκολος. «Είµαστε ιδέα», είναι το µότο του κόµµατος. Θα γίνει ο Σαρτόρι µε την Εκατερίνα η «νέα ιδέα της Ουρουγουάης»;

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 15/12/2018