Ανανεωμένη, στυλάτη και πιο ειλικρινής από ποτέ, η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου δεν μασάει τα λόγια της και μιλάει έξω από τα δόντια για την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «αλώσει» τον χώρο της Κεντροαριστεράς και του Αλ. Τσίπρα να αντιγράψει τον Ανδρέα Παπανδρέου. Μιλά όμως χωρίς εισαγωγικά και για τη σημερινή κατάσταση στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Η χήρα του αείμνηστου ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, την οποία συναντήσαμε στο κομμωτήριο του προσωπικού της hair stylist Ιωάννη Αγγελόπουλου στην Κάτω Κηφισιά, σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της αναφέρεται στις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, στη σχέση της με την οικογένεια Παπανδρέου, στο αν θα κάνει κόμμα, αλλά και στο αν την πήρε κανείς τηλέφωνο να την καλέσει για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ακολουθεί τα χνάρια του Ανδρέα Παπανδρέου το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά;

Η Φώφη Γεννηματά είναι αρχηγός ενός μορφώματος που συμπεριλαμβάνει τα απομεινάρια ενός άλλου κόμματος, που ονομαζόταν ΠΑΣΟΚ. Ουδέποτε είχε κάποια σχέση με την πολιτική γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του ιδεολογία. Η περίπτωση της Φώφης Γεννηματά είναι αυτή που θα έλεγε και ο Ανδρέας «δεν επιτρέπω ούτε τα κορδόνια των παπουτσιών μου να μου δέσει».

Πολλοί λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει στον Ανδρέα Παπανδρέου. Συμφωνείτε;

Ο Ανδρέας ήταν ένας μεγάλος, ιστορικός ηγέτης, γι’ αυτό ο Τσίπρας, όπως και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, μπήκε στη διαδικασία να τον μιμηθεί. Κατά τη γνώμη μου, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Δ. Σαββόπουλος «όλοι αυτοί είναι εγγαστρίμυθοι του Ανδρέα Παπανδρέου».

Σε τι πιστεύετε ότι έχει αντιγράψει ο Τσίπρας τον Ανδρέα Παπανδρέου;

Οπως σας είπα και πριν και για άλλους, και ο Τσίπρας, παίρνοντας ως πρότυπο τον Ανδρέα, προσπαθεί να τον αντιγράψει. Ομως, ο Ανδρέας δεν αντιγράφεται. Τέλος.

Βλέπουμε ότι πολλοί από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει υπουργοί του Τσίπρα. Πώς το σχολιάζετε;

Η πολιτική κατάσταση της χώρας αυτήν τη στιγμή είναι αυτοί που μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο. Φαινόμενα των καιρών. Ας μην ξεχνάμε τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, Σαμαρά - Βενιζέλου. Οπότε αναμενόμενο είναι οι συγκεκριμένοι να προβούν σε συμφωνίες και πολιτικούς «γάμους», καταφέρνοντας ένα και μοναδικό πράγμα: να επιπλεύσουν...

Εσείς θα γινόσασταν υπουργός του κ. Τσίπρα, αν σας το πρότεινε ο ίδιος;

Δεν θα γινόμουν υπουργός σε κανένα κόμμα στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Δεν με αντιπροσωπεύει κάτι, ούτε με εκφράζει κάτι. Εχω ζήσει ιστορικές στιγμές. Ολα μου φαίνονται λίγα πια.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ;

Φεύγοντας ο Ανδρέας από αυτήν τη ζωή, το ΠΑΣΟΚ του λαού σταμάτησε να ζει.

Αν ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τι θα έκανε με τα Σκόπια Θα αποδεχόταν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία»;

Είναι παγκοσμίως γνωστή η θέση του Ανδρέα για το «Μακεδονικό». «Δεν παραχωρούμε το όνομα 'Μακεδονία', ούτε και τα παράγωγά του». Αυτός ήταν ο μακροχρόνιος αγώνας του. Να σας θυμίσω ότι τους κατέβασε τη σημαία τότε με το εμπάργκο. Σήμερα ο Ανδρέας θα τους είχε δώσει το πραγματικό τους όνομα, το «Βαρντάσκα».

Βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να γεννιούνται νέα κόμματα. Εσείς είχατε σκεφθεί ποτέ να φτιάξετε κόμμα για να διαφυλάξετε τις παρακαταθήκες του Ανδρέα Παπανδρέου;

Τα νέα κόμματα είναι θνησιγενή. Γεννιούνται και πεθαίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα. Δεν ριζώνουν. Κάτι καινούργιο με γνήσια παπανδρεϊκή γραμμή θα το στήριζα.

Μιλάτε με τον Γιώργο Παπανδρέου ή με κάποιον από την οικογένεια του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου;

Οχι, δεν μιλάω. Δυστυχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν διαφύλαξε την ιστορία και την πολιτική διαδρομή του πατέρα του. Κατέστρεψε ένα ολόκληρο, πανίσχυρο κόμμα και, κατ’ επέκταση, ολόκληρη τη χώρα. Ντρέπομαι γι’ αυτό.

Σας πήρε κανείς να σας καλέσει στους εορτασμούς για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου;

Κανείς! Ομως, αυτό δεν με ενοχλεί. Η απορία μου είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι που ανήκουν σε ένα διαφορετικό κόμμα, που ονομάζεται ΚΙΝ.ΑΛ., χρησιμοποιούν το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου ως ιδρυτή τους, αφού ο Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχουν εκείνοι ιδρύσει και εκείνοι δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική γραμμή του Ανδρέα. Η ερώτηση, λοιπόν, η δική μου είναι ως τι η κ. Φώφη Γεννηματά γιορτάζει τα 100 χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου.

Σας έχει πάρει ποτέ ο κ. Τσίπρας τηλέφωνο ή κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Οχι, δεν με έχει πάρει. Και δεν βρίσκω και κανέναν λόγο για να με πάρει.

Σε τι φάση είστε στην προσωπική σας ζωή;

Είμαι σε μια από τις καλύτερες φάσεις της ζωής μου. Είμαι μόνη μου. Είμαι ήρεμη. Εχω αναθεωρήσει πολλά πράγματα. Τη μοναξιά μου και την προσωπική και ψυχική ηρεμία και ισορροπία μου δεν τις αλλάζω με καμία σχέση.

Οικονομικά, σε τι κατάσταση βρίσκεστε;

Δεν θέλω να μιζεριάσω, ούτε να κλαφτώ. Αυτό που μου προσφέρει τη μεγαλύτερη ευτυχία είναι οι χαρές που μου προσφέρουν τα σκυλιά μου, οι φίλοι μου και οι στιγμές που περνάω μαζί τους, που δεν αγοράζονται με όσα χρήματα και να έχει κάποιος.

Αληθεύει ότι το νέο σας χόμπι είναι η μαγειρική;

Η μαγειρική ήταν πάντα το χόμπι μου και μια αγαπημένη μου συνήθεια. Βέβαια, σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και ο καλός μου φίλος και κολλητός μου πλέον, ο γνωστός σεφ Θοδωρής Αγγελασόπουλος, που με έχει μυήσει σε όλες τις κουζίνες.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/2/2019