Πανηγυρικός, το λιγότερο που μπορεί κανείς να πει κανείς, ήταν ο τρόπος με τον οποίο είχε παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 σε εκείνες τις εκλογές για την Ευρωβουλή.

Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα μοίραζε την ελπίδα απλόχερα, πολεμούσε τα μνημόνια και τους άδικους φόρους (όπως ο ΕΝΦΙΑ), και κάλπαζε προς την εξουσία.

Τότε, στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Μανώλης Γλέζος (που θα έμενε στην Ευρωβουλή για έναν χρόνο, όπως είχε δηλώσει), η Κωνσταντίνα Κούνεβα, η Σοφία Σακοράφα κλπ. 

Στις εκλογές που έγιναν τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτο κόμμα με 26,5% και εξέλεξε έξι ευρωβουλευτές: 

Μανώλης Γλέζος με 423.181 ψήφους

Σοφία Σακοράφα με 270.495 ψήφους

Δημήτρης Παπαδημούλης με 181.232 ψήφους

Κωνσταντίνα Κούνεβα με 158.377 ψήφους

Γεώργιος Κατρούγκαλος με 157.050 ψήφους

Κωνσταντίνος Χρυσόγονος 135.033 ψήφους

(Οι δύο πρώτοι επιλαχόντες: Στέλιος Κούλογλου με 129.778 ψήφους και Νίκος Χουντής με 120.778 ψήφους).

Ακολούθησαν οι εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία, το έπος Βαρουφάκη, το δημοψήφισμα για το μνημόνιο, η 17ωρη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο και οι νέες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Όλα αυτά προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή. Ουσιαστικά το κόμμα έμεινε με τρεις ευρωβουλευτές. Ο Μανώλης Γλέζος παραιτήθηκε, όπως είχε πει, ενώ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος πολιτεύθηκε στην Ελλάδα. Τις έδρες τους στο Στρασβούργο πήραν ο Στέλιος Κούλογλου και ο Νίκος Χουντής. 

Ο Νίκος Χουντής, η Σοφία Σακοράφα και ο Κωνσταντίνος Χρυσόγονος διαφώνησαν έντονα από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ανεξαρτητοποιήθηκαν. Η Σοφία Σακοράφα βρίσκεται ήδη στο ευρωψηφοδέλτιο του Γιάννη Βαρουφάκη, ο Νίκος Χουντής είναι πλέον στη ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ενώ ανεξάρτητος είναι και ο Κώστας Χρυσόγονος και έτοιμος να επιστρέψει στην ακαδημαϊκή του καριέρα.