Ουκρανία: Η Ευρώπη "θα δυσκολευόταν να συγκεντρώσει ειρηνευτικό στράτευμα 25.000 στρατιωτών"
Πρόθυμη να στείλει έως και 10.000 άτομα η Βρετανία
Η δέσμευση για την ασφάλεια της Ουκρανίας θα επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση και τον επανεξοπλισμό του στρατού του Κιέβου, με προστασία από τον αέρα και τη θάλασσα

Η Ευρώπη θα δυσκολευόταν να συγκεντρώσει 25.000 στρατιώτες για να συμμετάσχει σε μια «αποτρεπτική» δύναμη στην Ουκρανία, επειδή οι στρατοί της είναι υποστελεχωμένοι και υποχρηματοδοτούμενοι, σύμφωνα με πηγές.
Οι Times «πήραν μια γεύση» των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών άμυνας και των στρατιωτικών αρχηγών της Ευρώπης, καθώς οι ίδιοι επεξεργάζονταν τα σχέδια για μια δύναμη «συνασπισμού των προθύμων».
Ο ναύαρχος Σερ Τόνι Ράντακιν, ο Βρετανός επικεφαλής του επιτελείου άμυνας, φέρεται να έχει ρωτήσει τους ομολόγους του στην Ευρώπη αν θα μπορούσαν να συγκροτήσουν μια δύναμη 64.000 στρατιωτών για να τη στείλουν στην Ουκρανία σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας.
Σε συνάντηση που είχε αυτό το μήνα, ο ίδιος δήλωσε ότι η Βρετανία θα ήταν πρόθυμη να στείλει έως και 10.000 άτομα δυναμικό.
Σε επόμενες συνεδριάσεις, ωστόσο, οι υπουργοί άμυνας σε όλη την Ευρώπη δήλωσαν ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» να φτάσουν τις 64.000 και ότι ακόμη και οι 25.000 θα αποτελούσαν «πίεση για μια κοινή προσπάθεια», δήλωσε πηγή που συμμετείχε στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Οι Times αποκάλυψαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία και η Γαλλία είναι πιθανότερο να στείλουν στρατεύματα σε εκπαίδευση στη δυτική Ουκρανία αντί για πολυεθνικές χερσαίες δυνάμεις για την προστασία πόλεων-κλειδιών και κρίσιμων υποδομών, μετά από ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχεται.
Αντίθετα, η δέσμευση για την ασφάλεια της Ουκρανίας θα επικεντρωθεί στην ανασυγκρότηση και τον επανεξοπλισμό του στρατού του Κιέβου, με προστασία από τον αέρα και τη θάλασσα.
Οι υπουργοί άμυνας είναι κατανοητό ότι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τη φιλοδοξία της Βρετανίας για μια δύναμη 64.000 ατόμων σε μια συνάντηση του «συνασπισμού των προθύμων» στις 10 Απριλίου. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν στις Βρυξέλλες με μια μικρότερη ομάδα υπουργών άμυνας, όπου οι σύμμαχοι ήταν πιο ειλικρινείς. Οι στενοί σύμμαχοι κατέστησαν σαφείς τις αμφιβολίες τους στον Τζον Χίλι, τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, και επεσήμαναν ότι μια δύναμη 64.000 στρατιωτών θα απαιτούσε συνολικά 256.000 στρατιώτες στο έδαφος για δύο χρόνια, συνυπολογίζοντας τις εναλλαγές.
Η Ντοβίλ Σακαλιέν, Υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, φέρεται να είπε στους ομολόγους της: «Η Ρωσία διαθέτει 800.000 [στρατιώτες]. Αν δεν μπορούμε να συγκεντρώσουμε ούτε 64.000, αυτό δεν δείχνει απλά αδύναμο, είναι αδύναμο». Τα σχόλιά της χαρακτηρίστηκαν ως «έντονα και εμπνευσμένα».
Οι συζητήσεις αποκαλύπτουν πόσο εξαρτημένες είναι η Βρετανία και η Ευρώπη από τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή μιας σοβαρής αποτρεπτικής δύναμης.
Ένας συμμετέχων φέρεται να επεσήμανε ότι θα ήταν ευκολότερο να δεσμευτούν ειδικές δυνάμεις για ένα τέτοιο έργο, δεδομένου ότι αυτό δεν θα χρειαζόταν κοινοβουλευτική έγκριση στο εσωτερικό. Η Εσθονία και η Φινλανδία πιστεύεται ότι ανησυχούν πως οποιαδήποτε ανάπτυξη θα «αποδυναμώσει» την άμυνα των συνόρων τους, ενώ η Πολωνία, η Ισπανία και η Ιταλία ξεκαθάρισαν ότι δεν θα παραχωρήσουν στρατιώτες, σύμφωνα με την πηγή.
«Χωρίς μεγάλες πολυπληθείς χώρες να παραχωρούν [στρατεύματα], δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε η πηγή. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι θα δεσμεύσει περίπου τον ίδιο αριθμό με το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 5.000 και 10.000 στρατιωτών.
Μια δεύτερη πηγή που είχε γνώση των συζητήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε ότι η Φινλανδία και η Γερμανία ήταν επίσης γενικά αντίθετες στην αποστολή χερσαίων δυνάμεων, προσθέτοντας: «Μόλις βγουν αυτές οι χώρες εκτός, από πού θα προέλθει ο στρατός; Χωρίς τις άλλες χώρες, θα ήμασταν εκτεθειμένοι».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας δήλωσε: «Ο προηγμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο του "συνασπισμού των προθύμων" παραμένει σε εξέλιξη για επιλογές σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και για την αποκατάσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing