Πώς εξελίχθηκαν οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του Tραμπ - Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του

Οι υποσχέσεις και οι πράξεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν ξεκινήσει η δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο, υποσχέθηκε να αλλάξει την Αμερική και τον κόσμο. Κράτησε την υπόσχεσή του

Ντόναλντ Τραμπ: Πώς εξελίχθηκαν οι πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του

Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε επαινετικά στις 100 ημέρες «υποσχέσεων που δόθηκαν και τηρήθηκαν», καθώς σηματοδότησε το ορόσημο της δεύτερης θητείας του με μια συγκέντρωση σε μια αμφίρροπη και κρίσιμη πολιτεία, καθώς και με ακόμα μία υποχώρηση από ορισμένους από τους πιο σκληρούς δασμούς του.

Ο Τραμπ επέλεξε το Μίσιγκαν, μια πολιτεία γνωστή για την παραγωγή αυτοκινήτων, η οποία τον βοήθησε στην εκλογική του νίκη, για να εκθειάσει την ατζέντα των δασμών του, παρά το πλήγμα που δέχεται ο εν λόγω κλάδος από τους δασμούς 25% στην αυτοκινητοβιομηχανία, το αλουμίνιο και τον χάλυβα, για τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι θα αναζωογονήσουν την παραγωγή στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί ισχυρίστηκαν ότι η βιασύνη της προεδρίας Τραμπ να αναδιατάξει την κυβέρνηση με περικοπές σε θέσεις εργασίας, δαπάνες και κανονισμούς διέκοψε την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, που συμφωνήθηκε από το Κογκρέσο, ύψους 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα προγράμματα έρευνας για ασθένειες έως τη βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών.

Σχεδόν κάθε ημέρα από την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου έρχονται πρωτοβουλίες, αντιπαραθέσεις και εκπλήξεις. Στον Λευκό Οίκο την αποκαλούν «ταχύτητα Τραμπ», η οποία γεννήθηκε από την ανυπομονησία του για τους δυσκίνητους μηχανισμούς της κυβέρνησης. Οι βασικές πολιτικές ήταν ξεκάθαρες από την προεκλογική εκστρατεία: κλείσιμο των μεξικανικών συνόρων για τους μετανάστες, αντιμετώπιση των υψηλών τιμών και στοχοποίηση της woke ατζέντας. Ωστόσο, πολλές από τις ενέργειές του εξακολουθούν να προκαλούν σοκ, όπως η έκταση της επιβολής ή μη δασμών, οι μαζικές απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων και οι απόπειρες «αρπαγής» της Γροιλανδίας, του Καναδά και της Διώρυγας του Παναμά.

Από την περιουσία τρισεκατομμυρίων δολαρίων όσων παρευρέθησαν στην ορκωμοσία του μέχρι τις επενδύσεις πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που καυχιέται ότι θα κάνουν την Αμερική ξανά μεγάλη, αυτή είναι ήδη μια προεδρία που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Απομένουν μόλις 1.361 ημέρες.

Η οικονομία

Τι υποσχέθηκε: Η επανεκλογή του Τραμπ οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην υπόσχεσή του να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν και να αναδημιουργήσει την προπανδημική οικονομία της πρώτης θητείας του, με χαμηλό πληθωρισμό, χαμηλά επιτόκια και υψηλή απασχόληση. «Θα δώσω εντολή σε όλα τα μέλη του υπουργικού μου συμβουλίου να επιστρατεύσουν τις τεράστιες εξουσίες που έχουν στη διάθεσή τους για να ανατρέψουν τον πληθωρισμό-ρεκόρ και να μειώσουν γρήγορα το κόστος και τις τιμές», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του. Τι συνέβη: Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,4% τον περασμένο μήνα, από 3% τον Ιανουάριο, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο. Ο Τραμπ αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με τον πληθωρισμό των τιμών στα αυγά, που θεωρούνται σημείο αναφοράς για τις τιμές στο τραπέζι της κουζίνας. Το μέσο κόστος μιας δωδεκάδας αυξήθηκε από 4,95 δολάρια τον Ιανουάριο σε 6,23 δολάρια τον Μάρτιο. Μετά το ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών παρατηρήθηκαν ελλείψεις, αλλά η τιμή μειώθηκε στα 5,28 δολάρια, αφού η υπουργός Γεωργίας, Μπρουκ Ρόλινς, αύξησε τις εισαγωγές από την Τουρκία και τη Νότια Κορέα.

Τα μέσα επιτόκια των στεγαστικών δανείων παραμένουν σχετικά στάσιμα, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 4,5% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι καταναλωτές προετοιμάζονται για αυξήσεις τιμών και ελλείψεις ως αποτέλεσμα των δασμών του Τραμπ. Δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό των «Times» έδειξε ότι μόνο το 11% των Αμερικανών αισθάνεται καλύτερα, ενώ το 51% πιστεύει ότι η οικονομία επιδεινώνεται. Μόνο το 21% δήλωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Τα σύνορα

Τι υποσχέθηκε: Το κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό αποτελούσε προτεραιότητα και ο Τραμπ έλαβε μέτρα για να αντιστρέψει την προσέγγιση του Μπάιντεν. «Ως αρχηγός, δεν έχω μεγαλύτερη ευθύνη από το να υπερασπιστώ τη χώρα μας από απειλές και εισβολές», δήλωσε κατά την ορκωμοσία του. «Θα το κάνουμε σε τέτοιο βαθμό, που κανείς δεν θα έχει ξαναδεί».

Τι συνέβη: Από την πρώτη ημέρα ο Τραμπ ενήργησε γρήγορα για να αποκαταστήσει τις πολιτικές της πρώτης θητείας. Η μία ήταν η «παραμονή στο Μεξικό», η οποία σημαίνει ότι όλοι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, αντί να περιμένουν, μερικές φορές για χρόνια, την ημερομηνία του δικαστηρίου τους εντός των ΗΠΑ. Επίσης, έβαλε τέλος στην προσέγγιση «catch and release» της κυβέρνησης Μπάιντεν, σύμφωνα με την οποία οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν ημερομηνία εξέτασης της υπόθεσής τους στο δικαστήριο και αφήνονται ελεύθεροι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο τερματισμός της προσέγγισης αυτής σημαίνει ότι σχεδόν κανένας παράνομος μετανάστης που συλλαμβάνεται εντός των ΗΠΑ δεν αποφυλακίζεται υπό όρους. Επίσης, αποκατέστησε την «κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης» στα σύνορα, την οποία τερμάτισε ο Μπάιντεν κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, γεγονός που επέτρεψε στον Τραμπ να στείλει στρατεύματα και να συνεχίσει την κατασκευή του συνοριακού τείχους.

Προχώρησε παραπέρα, χαρακτηρίζοντας τα καρτέλ ναρκωτικών ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, επικαλούμενος τον Νόμο περί Αλλοδαπών Εχθρών του 1798 για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την κράτηση και απέλαση παράνομων μεταναστών από τη Βενεζουέλα και ξεκινώντας μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης και απέλασης όσων βρίσκονται παράνομα στις ΗΠΑ, αρχίζοντας από περίπου 700.000 άτομα που αντιμετωπίζουν ποινικές κατηγορίες.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται από τους ψηφοφόρους ως το μεγαλύτερο επίτευγμα των πρώτων 100 ημερών προεδρίας του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των «Times».

Υπήρξαν λιγότερες συναντήσεις με μετανάστες στα νότια σύνορα καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου μήνα απ' ό,τι τις δύο πρώτες ημέρες του μήνα πέρυσι, επί Μπάιντεν. Η Συνοριοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι 7.181 συλλήψεις συνολικά τον φετινό Μάρτιο, σε σύγκριση με τις 137.473 τον περασμένο Μάρτιο, κάνουν τον εν λόγω μήνα τον δεύτερο συνεχόμενο με τον χαμηλότερο ημερήσιο μέσο όρο στην Ιστορία. Η επίσπευση των απελάσεων φέρνει στο φως ορισμένες αμφιλεγόμενες υποθέσεις. Αρκετοί συγγενείς ανδρών που μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ελ Σαλβαδόρ υποστηρίζουν ότι δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσουν έφεση και ότι τους θεώρησαν λανθασμένα ως μέλη συμμοριών.

Περικοπές δαπανών

Τι υποσχέθηκε: Ο Τραμπ ξεκίνησε την προεδρία του με την ίδρυση ενός υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (Doge) για την «αποκατάσταση της ικανότητας και της αποδοτικότητας της ομοσπονδιακής μας κυβέρνησης».

Τι συνέβη: Ο Τραμπ όρισε τον Ελον Μασκ, ο οποίος έχει γίνει στενός σύμμαχός του, ως επικεφαλής του Doge. Ο Μασκ ξεκίνησε έναν δραματικό γύρο απολύσεων κυβερνητικού προσωπικού, καθώς ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την κατάργηση της προστασίας των θέσεων εργασίας.

Υπολογίζεται ότι 275.000 ομοσπονδιακές θέσεις εργασίας έχουν περικοπεί από το Doge μέσω απολύσεων, μη αντικατάστασης και αποζημιώσεων, που αντιστοιχούν σε περίπου 12% του πολιτικού εργατικού δυναμικού. Ολόκληροι οργανισμοί καταργήθηκαν στην πράξη, με το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού να απολύεται, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας (USAID), της Διεύθυνσης Οικονομικής Προστασίας Καταναλωτή και του Ινστιτούτου Υπηρεσιών Μουσείων και Βιβλιοθηκών. Ο Τραμπ εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για το κλείσιμο του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας, στέλνοντας τη χρηματοδότηση στις επιμέρους πολιτείες.

Το Doge δήλωσε ότι έχει «εξαλείψει» 11 εκατομμύρια κατόχους αριθμών κοινωνικής ασφάλισης που δικαιούνται την κρατική σύνταξη των ΗΠΑ και βρέθηκαν να έχουν ημερομηνίες γέννησης πριν από 120 και πλέον χρόνια. Ισχυρίζεται ότι εξοικονόμησε 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Σύμπραξη για τη Δημόσια Υπηρεσία, ένας μη κομματικός φορέας εποπτείας, υπολόγισε το κόστος των αλλαγών σε 135 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, υπολογίζοντας τις άδειες μετ’ αποδοχών, την επαναπρόσληψη εργαζομένων που απολύθηκαν λανθασμένα και την απώλεια παραγωγικότητας.

Δασμοί

Τι υποσχέθηκε: Ο Τραμπ δήλωσε ότι η «αναδιαμόρφωση του εμπορικού μας συστήματος για την προστασία των Αμερικανών εργαζομένων και οικογενειών» θα σημαίνει ότι, «αντί να φορολογούμε τους πολίτες μας για να πλουτίζουν άλλες χώρες, θα επιβάλλουμε δασμούς και θα φορολογούμε τις ξένες χώρες για να πλουτίζουν οι πολίτες μας».

Τι συνέβη: Ο Τραμπ δημιούργησε την Υπηρεσία Εξωτερικών Εσόδων για την είσπραξη δασμών και επέβαλε 25% σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό, για να σταματήσει τη διέλευση παράνομων μεταναστών και φαιντανύλης από τα σύνορα των ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί τέθηκαν σε ισχύ στις 5 Μαρτίου, αλλά μετά τις αναταράξεις στο χρηματιστήριο ο Τραμπ εξαίρεσε όλα τα προϊόντα που συμμορφώνονται με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου USMCA, που είχε διαπραγματευτεί με τους γείτονες της χώρας του κατά την πρώτη του θητεία.

Ο Καναδάς ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο από το 25% του Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο από τις 12 Μαρτίου, στα οχήματα από τις 3 Απριλίου και στα ανταλλακτικά οχημάτων από τις 3 Μαΐου. Τα φαρμακευτικά προϊόντα και οι ημιαγωγοί αντιμετωπίζουν μια παρόμοια προοπτική.

Στις 2 Απριλίου, την οποία ο Τραμπ αποκάλεσε «Ημέρα απελευθέρωσης», ανακοίνωσε έναν βασικό δασμό 10% σχεδόν σε όλες τις χώρες, με έναν αμοιβαίο δασμό σε 57 εμπορικούς εταίρους, που τέθηκε σε ισχύ στις 9 Απριλίου. Ανεστάλη στις 10 Απριλίου για 90 ημέρες λόγω διαπραγματεύσεων, όταν προκλήθηκε χάος στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πρόεδρος κλιμάκωσε τους δασμούς στην Κίνα στο 145% μετά την αντεπίθεσή της, η οποία χρέωσε τα αμερικανικά προϊόντα με 125%.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε πρόεδρος, ο μέσος πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ ήταν περίπου 2,5%. Σήμερα είναι περίπου 27%, το υψηλότερο ποσοστό εδώ και έναν αιώνα.

Το τέλος της woke ατζέντας

Τι υποσχέθηκε: Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα βάλει «τέλος στην κυβερνητική πολιτική που προσπαθεί να ενσωματώσει κοινωνικά τη φυλή και το φύλο σε κάθε πτυχή της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής. Θα σφυρηλατήσουμε μια αξιοκρατική κοινωνία, απαλλαγμένη από τις φυλετικές διακρίσεις». Η επίθεση κατά της ένταξης των τρανσέξουαλ αθλητών στον γυναικείο αθλητισμό αποτελούσε βασικό μέρος κάθε προεκλογικής ομιλίας του.

Τι συνέβη: Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα κατά την πρώτη ημέρα της προεδρίας του, με το οποίο διακήρυξε: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να αναγνωρίζουν δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό. Αυτά τα φύλα δεν είναι ευμετάβλητα και εδράζονται στη θεμελιώδη και αναμφισβήτητη πραγματικότητα». Έχει αποκλείσει τους τρανσέξουαλ στρατιώτες, μια πολιτική της πρώτης θητείας του, που ανατράπηκε από τον Μπάιντεν και εμποδίστηκε από αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ έχει απαγορεύσει τις πρωτοβουλίες, την κατάρτιση και τις προσλήψεις με βάση «τη διαφορετικότητα, την ισότητα, την ένταξη και την προσβασιμότητα» από όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους εργασίας και τα κρατικά σχολεία, προαναγγέλλοντας την επιστροφή των αξιοκρατικών προσλήψεων και προαγωγών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη «η φυλή, το χρώμα, η θρησκεία, το φύλο ή η εθνική καταγωγή ενός ατόμου».

Ο Τραμπ διέταξε ότι το στρατιωτικό προσωπικό που απολύθηκε επειδή δεν έκανε το εμβόλιο κατά του COVID-19 θα μπορούσε να επιστρέψει λαμβάνοντας καθυστερούμενες αποδοχές, αν και θα πρέπει να υπογράψει για άλλα τέσσερα χρόνια υπηρεσίας. Στις 5 Φεβρουαρίου υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στους τρανσέξουαλ αθλητές να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις για γυναίκες, λέγοντας: «Με αυτό το εκτελεστικό διάταγμα ο πόλεμος κατά του γυναικείου αθλητισμού τελειώνει».

Δικαιοσύνη

Τι υποσχέθηκε: Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα τερματίσει την «οπλοποίηση» του συστήματος Δικαιοσύνης για τη δίωξη πολιτικών αντιπάλων - «ένα ζήτημα», είπε, αναφερόμενος στη λίστα των αστικών και ποινικών κατηγοριών του από τότε που εγκατέλειψε το αξίωμά του, «για το οποίο κάτι γνωρίζω».

Τι συνέβη: Την πρώτη ημέρα της προεδρίας του ο Τραμπ απένειμε χάρη σε περίπου 1.500 ανθρώπους που καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στην εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, προσπαθώντας να εμποδίσουν την τυπική επικύρωση της νίκης του αντιπάλου του. Μείωσε τις ποινές των υπόλοιπων δεκατεσσάρων.

Eξωτερικές σχέσεις

Τι υποσχέθηκε: Ο Τραμπ διακήρυσσε κατά την προεκλογική του εκστρατεία τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία την πρώτη ημέρα της επιστροφής του στο αξίωμα, δηλώνοντας ότι θα κάνει την Αμερική «σεβαστή και θαυμαστή ξανά» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τι συνέβη: Οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για τη διεξαγωγή συνομιλιών συνεχίζονται, αφού ήρθε και παρήλθε η προθεσμία που έθεσε η εσωτερική διοίκηση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός μέχρι το Πάσχα. Ο Τραμπ άσκησε τεράστια πίεση στον πρόεδρο Ζελένσκι για να αποδεχθεί τους όρους ενός σχεδίου συμφωνίας που αφήνει τη Ρωσία να ελέγχει de facto τα εδάφη που έχει καταλάβει. Εχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ότι χάνει την υπομονή του με τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά δεν έχει εφαρμόσει τιμωρητικά μέτρα στη Ρωσία.

Ο Τραμπ δήλωσε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον έλεγχο της Γάζας και θα την «αναμορφώσουν σε Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», με τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων της να μεταφέρονται στο εξωτερικό. Μετά την απόρριψη από τον αραβικό κόσμο, άρχισαν συνομιλίες για ένα εναλλακτικό σχέδιο. Ο Τραμπ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι «κανείς δεν διώχνει Παλαιστίνιους» από τη Γάζα.

Οι σχέσεις με την Κίνα βρίσκονται σε πτωτική πορεία μετά τους υψηλούς δασμούς του και τα αντίποινα του Πεκίνου. Ο Τραμπ επιμένει ότι γίνεται διαπραγμάτευση για μια συμφωνία, ενώ η Κίνα λέει ότι δεν γίνεται.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing