Βρετανία: "Η ειρήνη στην Ευρώπη αποδεικνύεται εύθραυστη", προειδοποιεί ο Τζον Χίλι
Τι πιστεύουν οι Βρετανοί πολίτες για τις δαπάνες στην Άμυνα
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Τζον Χίλι δήλωσε ότι η βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια "σκληρή υπενθύμιση ότι η τυραννία δεν έχει εξαλειφθεί"

Τα σύνορα της Ευρώπης αναδιαμορφώνονται με τη βία, καθώς η διεθνής τάξη που επικράτησε μετά το 1945 «δοκιμάζεται όπως ποτέ άλλοτε», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Σε άρθρο του στην εφημερίδα «The Times», ο Τζον Χίλι δήλωσε ότι η βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια «σκληρή υπενθύμιση ότι η τυραννία δεν έχει εξαλειφθεί» και απηύθυνε «κάλεσμα για δράση» με την ευκαιρία της 80ής επετείου της Ημέρας της Νίκης στην Ευρώπη.
Ο ίδιος επίσης δήλωσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της πρέπει να αποδείξουν ότι η θυσία όσων έχασαν τη ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήταν μάταιη, υποστηρίζοντας την Ουκρανία, και πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση «με αποφασιστικότητα και σθένος».
Ο Χίλι προέβη σε αυτές τις δηλώσεις πριν από τη δημοσίευση της στρατηγικής αναθεώρησης της άμυνας από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, θα καταρτιστούν σχέδια για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ θα διευκρινιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν τα κονδύλια του Προϋπολογισμού για την άμυνα, που θα μεταφερθούν στον τομέα της εξωτερικής βοήθειας.
Σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση, μόνο το ένα τρίτο των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα. Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός θα πρέπει να περικοπεί, για να απελευθερωθούν πόροι για τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη. Η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν από τη Διάσκεψη για την Αμυνα, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, όπου υπουργοί και στρατιωτικοί ηγέτες συζήτησαν το μέλλον των συμμαχιών, τον επανεξοπλισμό και τις συγκρούσεις, όπως αυτή στην Ουκρανία. Στη διάσκεψη της Πέμπτης, ο σερ Κιρ Στάρμερ παρουσίασε το όραμά του για ένα «μέρισμα άμυνας», το οποίο θα περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση της βιομηχανικής βάσης του Ηνωμένου Βασιλείου και μια «εθνική προσπάθεια» για τη διαφύλαξη της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης αναφέρθηκε στις «καθημερινές απειλές που θέτουν σε κίνδυνο τις αξίες και την ασφάλειά μας», προσθέτοντας: «Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ανανέωση της χώρας μας».
Στην ομιλία του, ο Στάρμερ ανακοίνωσε σύμβαση ύψους 563 εκατομμυρίων λιρών με τη Rolls-Royce για τη συντήρηση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών Typhoon της Βρετανίας. Η Βρετανία δαπανά περίπου το 2,3% του ΑΕΠ της για την άμυνα. Το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σε 2,5% από τον Απρίλιο του 2027, με τη φιλοδοξία να φτάσει το 3% μέχρι τη συγκρότηση του επόμενου Κοινοβουλίου. Ο Μαρκ Ρούτε, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, φέρεται να πρότεινε στα μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5% και να δεσμεύσουν ένα επιπλέον 1,5% για ευρύτερες δαπάνες σχετικές με την ασφάλεια, προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα του προέδρου Τραμπ για στόχο 5%. Η πρόταση του Ρούτε θα έδινε τη δυνατότητα στον Τραμπ να διακηρύξει τη νίκη του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δεσμεύσει τις ευρωπαϊκές χώρες και τον Καναδά σε έναν στόχο 5% για τις στρατιωτικές δαπάνες, τον οποίο πολλοί θεωρούν μη εφικτό. Μια πηγή του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι ο στόχος του 3,5% θα ήταν λογικός, διότι, αν και στην πραγματικότητα πολλοί σύμμαχοι δεν θα τον επιτύχουν, θα τους αναγκάσει να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους. Ωστόσο, η νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι το βρετανικό κοινό μπορεί να μην είναι τόσο ενθουσιασμένο με μια τέτοια ιδέα. Το 45% πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5%, ενώ το 36% δήλωσε ότι θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5%, ακόμα και αν αυτό σημαίνει υψηλότερους φόρους και περικοπές σε άλλους τομείς. Οι ερωτηθέντες που θεωρούσαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 3,5% ήταν κυρίως άτομα άνω των 65 ετών, άνδρες και πολιτικά ενεργοί. Στην ερώτηση σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, το 35% απάντησε ότι πρέπει να αυξηθούν, ενώ το 30% ότι πρέπει να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Ο Τζέιμς Καναγκασοριάμ, διευθυντής ερευνών της Focaldata, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση, δήλωσε: «Η σχέση του βρετανικού κοινού με τις αμυντικές δαπάνες χαρακτηρίζεται από σιωπηλή προσοχή και ανάμικτα συναισθήματα παρά από πεποίθηση».
Μέσα σε αυτό το πολιτικό κλίμα, δήλωσε: «Το σύνθημα “Κοινωνική πρόνοια αντί για πόλεμο” μπορεί να καταστεί σύνθημα συσπείρωσης, καθώς εκφράζει ένα συναίσθημα που έχει την κρυφή υποστήριξη των πολιτών, ιδίως των νεότερων ψηφοφόρων και των κεντροαριστερών συνασπισμών».
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing