Ακόμα και πριν ξεκινήσει η περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να έχει εξασφαλίσει υποσχέσεις επενδύσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, την απελευθέρωση ενός Ισραηλινοαμερικανού ομήρου που κρατείται στη Γάζα και το δώρο ενός υπερπολυτελούς τζάμπο τζετ που θα χρησιμοποιηθεί ως Air Force One.                                             

Καθόλου άσχημα, ακόμη και για έναν πρόεδρο που έχει εμμονή με την «τέχνη της διαπραγμάτευσης».

Οι αραβικές χώρες του Κόλπου είχαν προσπαθήσει να ξεπεράσουν η μία την άλλη για να εντυπωσιάσουν τον Τραμπ πριν από την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία, σήμερα, Τρίτη. Όπως και κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ θα επισκεφθεί το πλούσιο σε πετρέλαιο βασίλειο στο πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό της δεύτερης θητείας του, ενώ θα ακολουθήσουν στάσεις στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι επιδιώκει εμπόριο αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Σαουδάραβα ηγεμόνα, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Οι Σαουδάραβες δεν επιβεβαίωσαν το ποσό αυτό, αλλά υποσχέθηκαν να δαπανήσουν 600 δισεκατομμύρια δολάρια με τις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δεσμευτεί για 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία, ενώ το Κατάρ δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραγγείλει έναν στόλο αεροσκαφών από την Boeing, καθώς και ότι προφανώς θα δώσει στον Τραμπ ένα υπερπολυτελές αεροσκάφος 747-8.

Ο Αλί Αλ-Ανσαρί, εκπρόσωπος του Κατάρ, δήλωσε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση» σχετικά με τη μεταφορά ενός αεροσκάφους για προσωρινή χρήση ως Air Force One, αλλά ο Τραμπ φάνηκε να αποδέχεται με χαρά την πρόταση. Αναφέρθηκε σε αυτήν ως μια «πολύ δημόσια και διαφανής συναλλαγή» στο Truth Social, αργά το βράδυ της Κυριακής, ενώ οι Δημοκρατικοί έβγαζαν καπνούς από τον θυμό. «Δεν πρόκειται απλώς για δωροδοκία, αλλά για ξένη επιρροή ανώτερης ποιότητας με επιπλέον χώρο για τα πόδια», έγραψε στο X ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Ο Τραμπ απέτισε επίσης φόρο τιμής στο Κατάρ και την Αίγυπτο, καθώς βοήθησαν στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση του Εντάν Αλεξάντερ, ενός 21χρονου Ισραηλινού στρατιώτη που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Γάζα και ο οποίος έχει γεννηθεί στο Νιου Τζέρσεϊ.

Οι προσδοκίες του προέδρου από τους πλούσιους πρίγκιπες και εμίρηδες της περιοχής πηγάζουν «από τη δεκαετία του 1970, όταν οι Άραβες έγιναν εν μια νυκτί πολύ πλούσιοι λόγω του πετρελαϊκού εμπάργκο», δήλωσε ο Μπέρναρντ Χάικελ, καθηγητής στο τμήμα Μεσανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον. «Όταν συνάντησε για πρώτη φορά το μεγάλο κεφάλαιο ήταν αραβικό. Είναι εντυπωσιασμένος από αυτούς, πιστεύει ότι έχουν ένα ατελείωτο χρηματικό ποσό που μπορεί να προσελκύσει για τη χώρα και ίσως για την οικογένειά του».

Τι θέλουν τα αραβικά κράτη σε αντάλλαγμα για τα χρήματα και τα δώρα τους; Πρώτον, θέλουν εγγυήσεις ασφαλείας από τον ισχυρότερο άνθρωπο του κόσμου και πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία, ιδίως στα όπλα και την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η επένδυσή μας είναι καθαρά εμπορική [και] έχει και μια πολιτική πλευρά. Κυρίως είναι εμπορική», δήλωσε ο Αμπντουλκαλέκ Αμπντούλα, καθηγητής πολιτικών επιστημών στα Εμιράτα.

Οι χώρες της περιοχής επιθυμούν επίσης να συγκεντρώσουν κάποιο πολιτικό κεφάλαιο «επενδύοντας στις καλές σχέσεις με τον Τραμπ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έχει ήδη πει ότι θέλει να μετονομάσει τον Περσικό Κόλπο σε Αραβικό Κόλπο, σε μια χειρονομία που θα εκτιμηθεί από τις αραβικές χώρες, όσο και αν είναι μισητή στο Ιράν.

Τα κράτη του Κόλπου ελπίζουν επίσης ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να πιέσει το Ισραήλ να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει ξεσηκώσει την κοινή γνώμη και απειλεί να εξελιχθεί σε μια ευρύτερη σύγκρουση που θα μπορούσε να απειλήσει τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τους. Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δηλώσει την πλήρη υποστήριξή του στο Ισραήλ, ορισμένοι πιστεύουν ότι η επίσκεψη μπορεί να του αλλάξει γνώμη.

«Θα γίνει μια προσπάθεια να τον κάνουν να προσπαθήσει να δώσει προσοχή σε αυτό και όταν το ακούσει από τις τρεις χώρες που επισκέπτεται, μπορεί να έχει αντίκτυπο», δήλωσε ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας αναλυτής πλησίον της βασιλικής αυλής της χώρας.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing