Tο νέο σχέδιο του Ισραήλ: Κατάληψη και παραμονή σε ολόκληρη τη Γάζα
"Τελικά, θα καταλάβουμε τη Λωρίδα της Γάζας"
Προτείνεται η ανάθεση ασφάλειας και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε ιδιωτικές εταιρείες, ωστόσο ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τακτική πίεσης προς τον άμαχο πληθυσμό

Το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε σχέδια για την κατάληψη όλης της Γάζας και την παραμονή εκεί επ' αόριστον, παραβιάζοντας ένα μακροχρόνιο όριο, ακόμα και με αυξημένο κίνδυνο για τους υπόλοιπους ομήρους που κρατούνται από τη «Χαμάς».
Ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, παρουσίασε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Ισραήλ κάλεσε σε υπηρεσία δεκάδες χιλιάδες έφεδρους στρατιώτες. Η κίνηση για την κατάληψη της Γάζας είναι πιθανό να προκαλέσει διεθνή καταδίκη και έχει ήδη επικριθεί από τις οικογένειες ορισμένων από τους εναπομείναντες ομήρους. Θα τεθεί σε εφαρμογή μετά την επίσκεψη του προέδρου Τραμπ στη Μέση Ανατολή την επόμενη εβδομάδα, η οποία θεωρείται πλέον ως η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Από την επαναφορά των εχθροπραξιών τον Μάρτιο, ο ισραηλινός στρατός άλλαξε στρατηγική και άρχισε να καταλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις εδάφους, αντί να προχωράει τμηματικά, στην προσπάθειά του να εξαλείψει τη «Χαμάς». Επί του παρόντος, το Ισραήλ σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρο τον παράκτιο θύλακα και να παραμείνει εκεί, μια κίνηση που, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα συνεπάγεται τη μετακίνηση ολόκληρου του άμαχου πληθυσμού στο νότιο τμήμα της Γάζας.
Από την επαναφορά των συγκρούσεων, η παροχή βασικής ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και νερό, έχει διακοπεί για περισσότερο από εξήντα ημέρες, γεγονός που το Ισραήλ δικαιολογεί ως προσπάθεια να αποτρέψει τη «Χαμάς» από την κλοπή αγαθών που προορίζονται για τους πολίτες και να ασκήσει πίεση στην οργάνωση, ώστε να απελευθερώσει τους ομήρους.
Σύμφωνα με την πρόταση, το Ισραήλ θα αναθέσει την ασφάλεια στη Γάζα σε ιδιωτικές εταιρείες, απαλλάσσοντας τους στρατιώτες του από την επαφή με τον άμαχο πληθυσμό. Παρόμοιες ενέργειες έχουν ληφθεί στο παρελθόν στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, όπου ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας επιβλέπουν σημαντικά σημεία ελέγχου για την παρακολούθηση της κυκλοφορίας των κατοίκων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου που εποπτεύεται από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με την προηγούμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, που συνήφθη όταν ο Τραμπ ήταν έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, το Ισραήλ έπρεπε να αποσυρθεί σταδιακά από τη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, ζωντανών και νεκρών, σε τρία στάδια. Ωστόσο, το Ισραήλ επανέλαβε την επίθεσή του στο τέλος του πρώτου σταδίου.
Πιστεύεται ότι 24 ζωντανοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία, όλοι άνδρες. Η «Χαμάς» έχει επίσης στην κατοχή της περίπου 35 πτώματα.
Από τη λήξη της εκεχειρίας, Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μετακινηθεί σε διάφορα σημεία ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η οποία ξεκίνησε όταν μαχητές της «Χαμάς» εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, σκοτώνοντας και απάγοντας αμάχους. Ενα από τα σημεία ελέγχου αποτελεί και ο διάδρομος Νετσαρίμ, ο οποίος χωρίζει τη Γάζα στα δύο, και μια ζώνη που αποκόπτει την πόλη Ράφα από την υπόλοιπη νότια Γάζα.
Ο ΟΗΕ απέρριψε το σχέδιο του Ισραήλ να εκχωρήσει σε τρίτους την παροχή βοήθειας, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα στερούσε προμήθειες από τμήματα του πληθυσμού. Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας αναφέρουν ότι η Γάζα θα εξαντλήσει τα αποθέματά της μέσα σε λίγες ημέρες.
Το σχέδιο φαίνεται «οργανωμένο για να αυξήσει τον έλεγχο σε είδη πρώτης ανάγκης ως μέσο πίεσης», σύμφωνα με κοινή δήλωση των οργανισμών του ΟΗΕ και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Γάζα.
Εάν οι οργανισμοί αρνηθούν να συνεργαστούν με τις προτάσεις του Ισραήλ και το Ισραήλ συνεχίσει τη νέα, πλήρη απαγόρευση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ, η οποία διαχειρίζεται τα προγράμματα του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υπάρχει ο φόβος η χρηματοδότηση της βοήθειας να σταματήσει εντελώς.
«Είναι επικίνδυνο να οδηγούνται άμαχοι σε στρατιωτικές ζώνες για να παραλάβουν μερίδες τροφίμων, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, και ενισχύοντας παράλληλα την αναγκαστική εκτόπιση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι στη Γάζα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων, νερού και φαρμάκων για τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων για μερικές ακόμα εβδομάδες, αλλά ο ΟΗΕ αναφέρει ότι οι φούρνοι και οι κοινοτικές κουζίνες έχουν ήδη κλείσει και οι αποθήκες είναι άδειες.
Ο υποστράτηγος Εγιάλ Ζαμίρ, αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιτρέψει σύντομα την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα. Οι παγκόσμιοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, έχουν παροτρύνει το Ισραήλ να προσφέρει περισσότερη βοήθεια.
Η «Χαμάς», η οποία εξακολουθεί να ελέγχει τμήματα της Γάζας και να είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τις πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε ότι το νέο πλαίσιο για την παροχή βοήθειας συνιστά «πολιτικό εκβιασμό». Κατηγόρησε το Ισραήλ για την «ανθρωπιστική καταστροφή» που έπληξε τη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, όταν το Ισραήλ εμπόδισε την παράδοση της βοήθειας πριν ξαναρχίσει τις αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις του.
«Απορρίπτουμε τη χρήση της βοήθειας ως μέσου πολιτικού εκβιασμού και υποστηρίζουμε τη στάση του ΟΗΕ κατά οποιωνδήποτε ρυθμίσεων που παραβιάζουν τις ανθρωπιστικές αρχές», δήλωσε η «Χαμάς». Μια οργάνωση που εκπροσωπεί πολλές οικογένειες των ομήρων δήλωσε ότι το νέο σχέδιο αποτελεί παραδοχή ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στο έδαφος έναντι των συγγενών τους, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, αντιβαίνει στη βούληση του 70% των Ισραηλινών. «Η επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων θέτει σε σοβαρό κίνδυνο όλους τους ομήρους», ανέφερε. «Απειλεί επίσης τη ζωή των στρατιωτών μας και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις αμέτρητες ισραηλινές οικογένειες που ήδη φέρουν το βάρος αυτού του πολέμου». Η Εϊνάβ Ζανγκάουκερ, μητέρα ενός από τους ομήρους, μίλησε σε κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου κάλεσε τους εφέδρους «να μην παρουσιαστούν για την εφεδρική τους υπηρεσία, για ηθικούς και ιδεολογικούς λόγους».
Ορισμένοι Ισραηλινοί έχουν ήδη σταματήσει να παρουσιάζονται, με πολλούς να επικαλούνται εξάντληση και άλλους να δηλώνουν ρητά ότι δεν συμφωνούν με τη συνέχιση των μαχών.
Οι οικογένειες αποκαλούν τις νέες προτάσεις «σχέδιο Σμότριτς-Νετανιάχου», σε αναφορά στον σκληροπυρηνικό υπουργό Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς. Τη Δευτέρα, ο υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε να παραμείνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και να μην αποχωρήσει «ακόμα και σε αντάλλαγμα για τους ομήρους».
«Τελικά, θα καταλάβουμε τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Σμότριτς σε συνέδριο στην Ιερουσαλήμ. «Θα σταματήσουμε να φοβόμαστε τη λέξη “κατοχή”». Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν πλέον εισαγωγές και εξαγωγές», αναφερόμενος στη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του Ιανουαρίου, στην οποία αντιτάχθηκε. Το Ισραήλ απέσυρε μονομερώς τις δυνάμεις και τον πληθυσμό του από τη Γάζα το 2005, υπό την πρωθυπουργία του Αριέλ Σαρόν, γεγονός που οδήγησε σε εκλογές και σε βίαιη ανάληψη της εξουσίας από τη «Χαμάς».
«Μόλις καταλάβουμε και παραμείνουμε στη Λωρίδα της Γάζας, θα μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για κυριαρχία», πρόσθεσε ο Σμότριτς.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing