Σαουδική Αραβία: O Tραμπ χαιρετίζει τη "χρυσή εποχή για τη Μέση Ανατολή" μετά την υπογραφή της συμφωνίας
"Μια περιοχή γεμάτη ευκαιρίες και ελπίδες"
Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μια συμφωνία για όπλα αξίας 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία και μέρος των επενδύσεων


Ο πρόεδρος Τραμπ χαιρέτισε μια νέα «χρυσή εποχή της Μέσης Ανατολής», καθώς κάλεσε τα έθνη της περιοχής να εγκαταλείψουν τις συγκρούσεις και να αποδεχτούν την ευημερία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, με οδηγό το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας που τον φιλοξενεί.
Ο Τραμπ εκθείασε το βασίλειο ως την καρδιά μιας περιοχής γεμάτης «ευκαιρίες και ελπίδες» και όχι ως μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από «πολέμο και θάνατο», καθώς προέτρεψε τους ηγέτες του Ιράν να εγκαταλείψουν τις πυρηνικές τους φιλοδοξίες και να ενταχθούν σε μια εποχή ειρήνης και πλούτου, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τρομερές συνέπειες.
Υπέγραψε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μια συμφωνία για όπλα αξίας 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων (107 δισεκατομμυρίων λιρών), την οποία χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη στην ιστορία και μέρος των επενδύσεων άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων στην Αμερική για τις οποίες θα δεσμευτούν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του.
Ο Τραμπ έλαβε παρατεταμένο χειροκρότημα από ένα μεγάλο ακροατήριο στο Ριάντ όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά της νέας κυβέρνησης στη Συρία «για να τους παράσχουν μια ευκαιρία προς το μεγαλείο», απονέμοντας τα εύσημα για την προώθηση αυτού του σχεδίου στον πρίγκιπα διάδοχο. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον ηγέτη της Συρίας, Άχμεντ αλ Σάρα, σήμερα Τετάρτη, όπως αποκάλυψαν οι Times τη Δευτέρα.
«Άνθρωποι θα έρθουν από όλο τον κόσμο για να αντλήσουν έμπνευση από τις πόλεις που χτίζετε, τις επιχειρήσεις που δημιουργείτε, τις τεχνολογίες που εφευρίσκετε και την ομορφιά, το ταλέντο και τις δυνατότητες που αναπτύσσετε στις καρδιές των πολιτών σας», δήλωσε ο Τραμπ στους οικοδεσπότες του στο Ριάντ.
Όπως δήλωσε, «στις Ηνωμένες Πολιτείες, εισερχόμαστε ουσιαστικά στη χρυσή εποχή της Αμερικής». «Το διαπιστώνουμε χάρη στα πολλά χρήματα, τα τρισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν, τις εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται μαζί με αυτά, και με τη βοήθεια του λαού της Μέσης Ανατολής, των ανθρώπων σε αυτή την αίθουσα, των εταίρων σε όλη την περιοχή, η χρυσή εποχή της Μέσης Ανατολής μπορεί να εξελιχθεί μαζί μας».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι «για πρώτη φορά ύστερα από χίλια χρόνια, ο κόσμος θα βλέπει αυτή την περιοχή όχι ως ένα μέρος αναταραχής και διαμάχης, πολέμου και θανάτου, αλλά ως μια χώρα ευκαιριών και ελπίδας», περιγράφοντας ένα όραμα που βασίζεται στη φιλοσοφία του ότι η παραγωγή χρημάτων είναι καλύτερη από τον πόλεμο.
Ο Τραμπ ήλπιζε να ανακοινώσει ότι η Σαουδική Αραβία θα υπογράψει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, την πρωτοβουλία της πρώτης θητείας του, με την οποία πολλά αραβικά κράτη εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ωστόσο, οι υψηλές εντάσεις στη Γάζα και ο αποκλεισμός της βοήθειας από το Ισραήλ κατέστησαν αδύνατη τη δέσμευση του βασιλείου. Το γεγονός αυτό οδήγησε τον Τραμπ να αναφέρει ότι «πρόκειται για μια ξεχωριστή ημέρα στη Μέση Ανατολή» όταν η Σαουδική Αραβία ενταχθεί στη συμφωνία. Επιπλέον, πρόσθεσε: «Θα μου κάνεις μεγάλη τιμή... αλλά με την ησυχία σου».
Επανειλημμένα επαινούσε και κολάκευε τον MBS, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά, κάνοντας παύσεις μεταξύ άλλων για να του πει «σε συμπαθώ πάρα πολύ» και «με γνωρίζει πολύ καλά».
Ο Τραμπ απηύθυνε επίσης τελεσίγραφο στο Ιράν, προειδοποιώντας ότι θα «λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα» για να εμποδίσει την Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτών των ΗΠΑ και του Ιράν ολοκληρώθηκε την Κυριακή. «Θέλω να συνάψω συμφωνία με το Ιράν... αλλά αν η ηγεσία του Ιράν απορρίψει αυτήν την προσφορά ειρήνης... τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ασκήσουμε μαζική, μέγιστη πίεση», δήλωσε ο Τραμπ. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του Ιράν οδήγησαν τον ίδιο τους τον λαό στη φτώχεια και «παρέσυραν μαζί τους μια ολόκληρη περιοχή», χρηματοδοτώντας την τρομοκρατία σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Η δήλωση αυτή αντιπαραβάλλεται με το όραμα ελπίδας του για τη Συρία, τονίζοντας ότι η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ οδήγησε την κυβέρνησή του να κάνει «τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση των φυσιολογικών σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Συρίας για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία». Ο ίδιος επίσης υποστήριξε ότι θα διατάξει την παύση των κυρώσεων στη Συρία «για να τους δώσει μια ευκαιρία να μεγαλουργήσουν», προσθέτοντας μετά το χειροκρότημα: «Τι άλλο να κάνω για τον διάδοχο του θρόνου».
Κατά την περιοδεία του Τραμπ στα κράτη του Κόλπου, το Ισραήλ παραγκωνίστηκε επιδεικτικά, με αποτέλεσμα ο πλησιέστερος σύμμαχος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή να βρεθεί σε θέση απογοητευμένου θεατή.
Ο Εντάν Αλεξάντερ, που πιστεύεται ότι είναι ο τελευταίος εν ζωή όμηρος των ΗΠΑ στη Γάζα, απελευθερώθηκε τη Δευτέρα, αφού η κυβέρνηση Τραμπ παρέκαμψε το Ισραήλ για να συνάψει συμφωνία με τη Χαμάς. Η συμφωνία αυτή ακολούθησε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Τραμπ ότι σταματά την εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη, μια εκεχειρία που δεν προϋπέθετε ότι οι μαχητές θα σταματούσαν τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Ακόμα πιο ανησυχητική για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ήταν η απόφαση του Τραμπ να επανεκκινήσει τις απευθείας συνομιλίες για μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, αποκρούοντας την ισραηλινή πίεση για στρατιωτική δράση κατά της ισλαμικής δημοκρατίας.
Αμερικανικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι ο Τραμπ ανησυχεί ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να τον ωθήσει σε πόλεμο με το Ιράν για λογαριασμό του Ισραήλ και επιθυμεί επειγόντως να μεσολαβήσει για μια συμφωνία με την Τεχεράνη. Ο πρόεδρος έθεσε ακόμη και το ενδεχόμενο το Ιράν να διατηρήσει ένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα, προς τρόμο του Ισραήλ, το οποίο απαίτησε να καταστραφούν πλήρως οι εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου του καθεστώτος.
ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing