avatar

Μαγκαζίνο
Γιώργος Πιέρρος

Ο Στάρμερ συναντά τον Ράμα για μια "κοινή λύση στο μεταναστευτικό"

Τα θέματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Στις συνομιλίες με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα, ο Στάρμερ υπόσχεται να βρει "κοινές λύσεις" στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης

Ο Στάρμερ συνάντα τον Ράμα στα Τίρανα

Ο σερ Κιρ Στάρμερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας σήμερα Πέμπτη, καθώς οι διαβουλεύσεις εντός της κυβέρνησης εντείνονται σχετικά με τα σχέδια για την αποστολή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο στα δυτικά Βαλκάνια.

Στις συνομιλίες με τον Έντι Ράμα στα Τίρανα, ο Στάρμερ υπόσχεται να βρει «κοινές λύσεις» στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Οι υπουργοί καταρτίζουν σχέδια για την αποστολή απορριφθέντων αιτούντων άσυλο σε «κόμβους επαναπροώθησης» στο εξωτερικό μόλις εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες προσφυγής.

Οι χώρες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιους κόμβους περιλαμβάνουν την Αλβανία, τη Σερβία, τη Βοσνία και τη Βόρεια Μακεδονία. Οποιαδήποτε συμφωνία θα απαιτούσε από τη Βρετανία να καταβάλει χρήματα για κάθε απορριφθέντα αιτούντα άσυλο που μετεγκαθίσταται. Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να «συντρίψει τις συμμορίες [λαθρεμπόριο ανθρώπων]» με στόχο τη μείωση της παράνομης μετανάστευσης.

Θα ανακοινώσει σήμερα, Πέμπτη, ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θα μοιραστεί πληροφορίες με τη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο σε μια προσπάθεια να «καταστρέψει» τους διακινητές ανθρώπων. Ωστόσο, οι υπουργοί αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει πολιτικές για να αποτρέψει το ενδεχόμενο παράνομων διελεύσεων. Περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μάγχη με μικρές βάρκες από την αρχή του έτους, αριθμός ρεκόρ. Ο Στάρμερ αντιμετωπίζει πιέσεις από βουλευτές του Εργατικού Κόμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετά τις τοπικές εκλογές αυτού του μήνα, στις οποίες η Μεταρρύθμιση του Ηνωμένου Βασιλείου αναδείχθηκε ως το πιο δημοφιλές κόμμα.

Οι αξιωματούχοι ασχολούνται εδώ και μήνες με τα σχέδια για τους κόμβους επαναπροώθησης και ο Στάρμερ πραγματοποίησε συνομιλίες με την Τζόρτζια Μελόνι, την πρωθυπουργό της Ιταλίας, για το θέμα αυτό. Έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να κάνει «οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να αποδώσει», υπό την προϋπόθεση ότι είναι «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι ενέκρινε την επιδίωξη των κρατών μελών να δημιουργήσουν κόμβους επαναπροώθησης και ο Στάρμερ φέρεται να επιθυμεί να συνεργαστεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Κάτω Χώρες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ουγκάντας για το άνοιγμα εκεί ενός κόμβου επαναπροώθησης.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, UNHCR, ενέκρινε την ιδέα των κόμβων επαναπροώθησης και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να πληρούν τα πρότυπα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η έγκριση της έννοιας από τον ΟΗΕ είναι ζωτικής σημασίας μετά την παρέμβαση του οργανισμού στη νομική αμφισβήτηση του σχεδίου της συντηρητικής κυβέρνησης για τη Ρουάντα, η οποία τελικά οδήγησε στο να κριθεί παράνομο.

Η Ιταλία έχει χρηματοδοτήσει δύο κέντρα κράτησης στην Αλβανία για τη διαχείριση παράνομων μεταναστών, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν χιλιάδες άτομα. Ωστόσο, μόνο 50 έχουν σταλεί στα κέντρα μετά από μια σειρά νομικών προσφυγών.

Ενώ ο Στάρμερ δεν αναμένεται να θέσει το θέμα απευθείας στον Ράμα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια εντείνονται στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του Whitehall, τα σχέδια βρίσκονται σε σχετικά προχωρημένο στάδιο, αλλά υπάρχει καθυστέρηση στις συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορούν να δημιουργηθούν οι κόμβοι.

Οι βουλευτές των Εργατικών πιέζουν τους υπουργούς για πληροφορίες, ελπίζοντας ότι θα αντιμετωπίσουν την απειλή της Μεταρρύθμισης.

Κυβερνητική πηγή δήλωσε: «Η συζήτηση για τους κόμβους επαναπροώθησης έχει σίγουρα ενταθεί στο εσωτερικό, αλλά υπάρχουν τόσες πολλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Η καθυστέρηση οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες».

Τα σχέδια της κυβέρνησης διαφέρουν από το σχέδιο των Συντηρητικών να στείλουν τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, το οποίο καταργήθηκε από τον Στάρμερ, ο οποίος το αποκάλεσε «τέχνασμα», όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, διότι οι άνθρωποι θα στέλνονται στο εξωτερικό μόνο όταν έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειες να ζητήσουν άσυλο.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing