Ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν «κατά κάποιο τρόπο» καταλήξει σε μια πυρηνική συμφωνία, ενώ ολοκλήρωνε την περιοδεία του στον Κόλπο με μια νέα συλλογή επενδύσεων υψηλής αξίας, οι οποίες, όπως δήλωσε, ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ επωφελήθηκε από την επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή, για να διευρύνει τους δεσμούς του με χώρες φιλικές προς τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι δεκτικές σε φιλικότερες σχέσεις με το Ισραήλ. Επίσης, αφιέρωσε χρόνο στην προσέλκυση ηγετών στο πλαίσιο της εκστρατείας άσκησης πιέσεων κατά του Ιράν, γεγονός που εξηγεί την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σαράα της Συρίας σε στενή διαβούλευση με τον πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας.

Ενώ ο Τραμπ αναφέρθηκε στις τεράστιες συμφωνίες της επίσκεψης, οι οποίες θα αποφέρουν τεράστια κέρδη, η συμφωνία για την αποφυγή ενδεχόμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν πιθανώς βρισκόταν στην κορυφή της διπλωματικής ατζέντας.

Μιλώντας χθες Πέμπτη στη Ντόχα πριν αναχωρήσει για τα ΗΑΕ, ο Τραμπ χαρακτήρισε τις συνομιλίες μεταξύ του απεσταλμένου του στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και του Αμπάς Αραγκτσί, του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, στο Ομάν το περασμένο Σαββατοκύριακο ως πολύ σοβαρές διαπραγματεύσεις για μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Τις πρώτες δύο ημέρες στη Σαουδική Αραβία, ο Τραμπ απηύθυνε επανειλημμένα τελεσίγραφο στην Τεχεράνη να σταματήσει «να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, τους αιματηρούς πολέμους με πληρεξούσιους αντιπροσώπους της και να σταματήσει μόνιμα και αποδεδειγμένα την επιδίωξή της να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», να δεχτεί το «κλαδί ελιάς» του και να διαπραγματευτεί μια συμφωνία ή να αντιμετωπίσει «μέγιστη πίεση».

Στο Κατάρ, το οποίο προσπαθεί να δράσει ως μεσολαβητής μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ, εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος σε σχέση με τη Σαουδική Αραβία, η οποία είναι πιο εχθρική προς το καθεστώς της Τεχεράνης. Ο ίδιος επίσης δήλωσε, ενώ βρισκόταν στη Ντόχα: «Δεν πρόκειται να φτιάξουν, και το αποκαλώ, με φιλικό τρόπο, «πυρηνική σκόνη». Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε πυρηνική σκόνη στο Ιράν. Νομίζω ότι πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας χωρίς να χρειαστεί να προβούμε σε τέτοιες ενέργειες».

Ο Τραμπ δήλωσε ότι στήριξε την αισιοδοξία του στις νέες δηλώσεις του Ιράν. «Πιθανότατα διαβάσατε σήμερα την είδηση για το Ιράν. Πρόκειται κατά κάποιο τρόπο για ένα είδος συμφωνίας με τους όρους», δήλωσε.

Ωστόσο, οι μακρινές αναμνήσεις στην Τεχεράνη μπορεί να σταθούν εμπόδιο. Ο Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι το ιρανικό έθνος θεωρεί τον Τραμπ «δολοφόνο» του Κασέμ Σολειμάνι, ο οποίος τιμάται ως ήρωας από το καθεστώς. Ο Σολειμάνι ήταν διοικητής της Δύναμης Κουντς, του υπερπόντιου βραχίονα των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης, όταν σκοτώθηκε στο Ιράκ, σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον Ιανουάριο του 2020, την οποία διέταξε ο Τραμπ κατά την πρώτη του θητεία.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν, δήλωσε σε εκδήλωση του Politico χθες Πέμπτη: «Πιστεύω πως μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν θα ήταν ωφέλιμη. Είχαμε συνάψει ήδη μία. Και αποδείχθηκε καλή. Όμως ο Ντόναλντ Τραμπ την έσπασε... Επομένως, θα ήταν ωφέλιμο να συνάψουμε εκ νέου μια συμφωνία».

Εντυπωσιακές συμφωνίες για όπλα, εμπόριο και τεχνολογία πλαισίωσαν τις τρεις στάσεις του Τραμπ στο Ριάντ, τη Ντόχα και το Άμπου Ντάμπι. Οι αριθμοί επιταχύνθηκαν καθώς το ταξίδι συνεχίστηκε, με τον Τραμπ να υπερηφανεύεται για 4 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του.

Τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια που ανακοινώθηκαν στη Σαουδική Αραβία περιλάμβαναν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια νέων συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένων 142 δισεκατομμυρίων δολαρίων για στρατιωτικό εξοπλισμό των ΗΠΑ, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Στο Κατάρ, ο Λευκός Οίκος υπολόγισε το συνολικό ποσό σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας παραγγελίας για έως και 210 αεροπλάνα Boeing. Η τελευταία δήλωση μοιάζει ειρωνική, δεδομένης της κατακραυγής στις ΗΠΑ και από τα δύο πολιτικά στρατόπεδα μετά τη δήλωση του Τραμπ ότι θα δεχόταν ως δώρο από το Κατάρ ένα πολυτελές αεροπλάνο Boeing 747-8 αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα χρησίμευε ως Air Force One. Ο Τραμπ ανήρτησε ανακοίνωση ότι το δώρο ήταν μια ανταμοιβή για την «καλή δουλειά που έκανε» υπερασπιζόμενος το Κατάρ και ότι «μόνο ένας τρελός» δεν θα δεχόταν το δώρο. «Το Boeing 747 παραχωρείται στην Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών/Τμήμα Άμυνας, ΟΧΙ ΣΕ ΕΜΕΝΑ!»

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ο Τραμπ υπέγραψε μια συμφωνία-πλαίσιο στον τομέα της τεχνολογίας. «Το ταξίδι αυτό ήταν καταπληκτικό και συγκεντρώσαμε επενδύσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος.

Επίσης, πρόσθεσε ότι κατά την παραμονή του στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χαιρέτησε πολύ κόσμο. «Ζητούσαν απεγνωσμένα αγάπη, επειδή η χώρα μας δεν τους έδωσε ποτέ αγάπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Air Force One.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2022, ο Τραμπ πρόσθεσε: «Ο χαιρετισμός του ήταν μια χειραψία με γροθιά. Θυμάστε τη χειραψία με γροθιά στη Σαουδική Αραβία; Ο Μπάιντεν ταξιδεύει μέχρι τη Σαουδική Αραβία και τους χαιρετάει με τη γροθιά του. Δεν θέλουν κάτι τέτοιο. Δεν θέλουν χειραψία με γροθιά. Θέλουν να του σφίξουν το χέρι».

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο «παρία» το 2019, αφότου η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε διατάξει τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης το 2018. Η Σαουδική Αραβία το αρνήθηκε.

Η απροσδόκητη ανακοίνωση του Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά της Συρίας για να της δώσουν «μια ευκαιρία να μεγαλουργήσει» οδήγησε χθες Πέμπτη σε συνομιλίες στην Τουρκία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας Άσαντ αλ Σιμπάνι για τα επόμενα βήματα προς την ανάκαμψη από τη δικτατορία Άσαντ.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing