Η πρόθεση του προέδρου Τραμπ να μετατρέψει ένα πολυτελές Boeing 747 που δόθηκε ως «δώρο» από το Κατάρ σε Air Force One ενδέχεται να αποδειχθεί πολύ πιο δαπανηρή, τεχνικά απαιτητική και πιθανώς επικίνδυνη σε σχέση με τις αρχικές του εκτιμήσεις.

Ο Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει το καταριανό αεροσκάφος, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ως τον δικό του «ιπτάμενο» Λευκό Οίκο μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο, η εν λόγω μετατροπή είναι πιθανό να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα τρία χρόνια και οκτώ μήνες που απομένουν από την προεδρία του Τραμπ, εκτός εάν οι προδιαγραφές του αεροσκάφους μειωθούν δραστικά, με τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα είδος ρωσικής ρουλέτας όσον αφορά την ασφάλεια του προέδρου.

Η αμφιλεγόμενη ανακοίνωση ότι ο Τραμπ δέχτηκε το δώρο ενός 747, ήρθε μετά από χρόνια απογοήτευσης και καθυστερήσεων που προέκυψαν από την προσπάθεια της Boeing να κατασκευάσει δύο νέα Air Force One, τα οποία πλέον δεν αναμένεται να είναι έτοιμα πριν από το 2029.

Η μετατροπή ενός πολυτελούς αεροσκάφους σε ένα ιπτάμενο θηρίο, ικανό να αντέξει κάθε πιθανή εχθρική επίθεση, όπως κυβερνοεπιθέσεις, ηλεκτρονικές παρεμβολές ή ακόμη και πυρηνικές εκρήξεις, προϋποθέτει την πιο προηγμένη τεχνογνωσία και ένα χρονοδιάγραμμα που μέχρι σήμερα ξεπερνούσε τις δυνατότητες ακόμη και μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες άμυνας στον κόσμο.

Το καταριανό 747 βρίσκεται σταθμευμένο σε αεροδρόμιο του Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, εν αναμονή της επίσημης παράδοσής του στην αμερικανική πολεμική αεροπορία. Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το αεροσκάφος είχε γίνει επίσημα δεκτό ως δώρο της κυβέρνησης του Κατάρ και ότι η Πολεμική Αεροπορία είχε αναλάβει να το αναβαθμίσει σε Air Force One το συντομότερο δυνατό.

«Το Υπουργείο Άμυνας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ληφθούν υπόψη τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και οι λειτουργικές απαιτήσεις για ένα αεροσκάφος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Σον Πάρνελ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου.

Το δώρο προκάλεσε ανησυχία στο Κογκρέσο σχετικά με το ηθικό ζήτημα της αποδοχής του αεροσκάφους, αλλά ο πρόεδρος επέμεινε ότι θα ήταν ανόητος να αρνηθεί ένα τέτοιο δώρο.

Τι πρόκειται να γίνει; Ο Ρίτσαρντ Αμπουλαφία, διευθύνων σύμβουλος της Aerodynamic Advisory και εμπειρογνώμονας στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, δήλωσε στην εφημερίδα The Times: «Πρόκειται για μια τεράστια πρόκληση. Υπάρχουν δύο «κατηγορίες» [στάδια] εδώ. Πρώτον, η πλήρης αποσυναρμολόγηση για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του αεροσκάφους.

«Πρόκειται για την κυβέρνηση του Κατάρ, οπότε, προφανώς, δεν προβαίνω σε καμία κατηγορία, αλλά θα ήταν απαραίτητο να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν κρυφές συσκευές παρακολούθησης, όπως ηλεκτρονικοί κοριούς ή κρυμμένοι αναμεταδότες [που λειτουργούν σαν ραδιόφωνα και αποκαλύπτουν τη θέση και το υψόμετρο του αεροσκάφους].»

Η κάτοψη, όπως παρουσιάζεται σε διαφημιστικό φυλλάδιο για το αεροπλάνο το 2019, θα πρέπει πιθανότατα να αναδιαμορφωθεί ώστε να ταιριάζει με το σημερινό Air Force One.

Ο Αμπουλαφία επίσης πρόσθεσε: «Στη συνέχεια, στο δεύτερο στάδιο, ακολουθεί η αναβάθμιση, για τη μετατροπή του σε Air Force One. Η καλωδίωση πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο ώστε το σύστημα επικοινωνίας να είναι ανθεκτικό για κάθε ενδεχόμενο σενάριο. Το νέο πρόγραμμα Air Force One της Boeing ενσωματώνει όλα τα νέα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος διαχείρισης μάχης.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πώς ένα αεροσκάφος από το Κατάρ θα μπορούσε να είναι έτοιμο να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις πριν από αυτό της Boeing, άρα ποιο το νόημα; Εκτός αν ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να κρατήσει το αεροσκάφος για όταν αποχωρήσει από το αξίωμά του». (Ο Τραμπ έχει αρνηθεί ότι θα το κάνει αυτό).

Το Boeing 747 είναι το ιδανικό αεροσκάφος για τη μετατροπή σε ένα Air Force One. Διαθέτει τέσσερις κινητήρες, ειδικά σχεδιασμένους για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων. Το 747-8, η πολυτελής παραλλαγή 13 ετών, δωρεά της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ, διαθέτει επίσης τέσσερις κινητήρες.

Το σημερινό Air Force One βασίζεται στο Boeing 747-200B και σχεδιάστηκε για ανεφοδιασμό εν πτήσει.

Το πολυτελές τζετ του Κατάρ διαθέτει αυτή την ικανότητα, αλλά πιθανότατα θα χρειαστεί σημαντική αναβάθμιση για να πληροί τις προδιαγραφές που απαιτούνται για ένα Air Force One.

Τα πιο σημαντικά στοιχεία ενός Air Force One είναι η ανθεκτικότητά του σε περίπτωση λειτουργίας ως εναέριου κέντρου διοίκησης, καθώς και ως μέσου μεταφοράς του προέδρου και του βασικού προσωπικού του. Οι επικοινωνίες πρέπει να είναι απαραβίαστες έναντι επιθέσεων ή παρεμβολών και να είναι εξίσου ασφαλείς με αυτές που θα είχε ο πρόεδρος αν βρισκόταν στην αίθουσα επιχειρήσεων στο υπόγειο του Λευκού Οίκου. Οι αξιωματούχοι θα θυμούνται πολύ καλά ότι λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος Μπους, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, έδινε εντολές από το αεροπλάνο.

Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση ότι ο επικεφαλής μπορεί να συνεχίσει να διοικεί και να εκδίδει εκτελεστικές εντολές ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πτήσης, θα εγγυηθεί ότι όσοι θα συμμετάσχουν στη μετατροπή του καταριανού Boeing σε Air Force One θα συμπεριλάβουν εφεδρικά συστήματα που θα εξασφαλίζουν 24ωρη λειτουργικότητα.

Το προηγμένο σύστημα επικοινωνίας θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στους ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, ένα από τα πρόσθετα «συστατικά» μιας πυρηνικής έκρηξης που μπορεί να καταστρέψει τα ηλεκτρονικά συστήματα. Ένας τρόπος για να παρέχεται αυτή η προστασία είναι να κατασκευαστεί ένας μεταλλικός «κλωβός Faraday» γύρω από τα συστήματα επικοινωνίας, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε απειλή.

Ένας τρόπος παροχής τέτοιας προστασίας είναι η κατασκευή ενός μεταλλικού «κλωβού Faraday» γύρω από τα συστήματα επικοινωνίας, ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε απειλή.

Ένας δέκτης συναγερμού εκτόξευσης πυραύλων ειδοποιεί για εισερχόμενες απειλές, ενώ ένα σύστημα αντεπιθέσεων με υπέρυθρες ακτίνες μπορεί να αναχαιτίσει τον εξοπλισμό καθοδήγησης των πυραύλων. Το προεδρικό αεροσκάφος διαθέτει επίσης φωτοβολίδες για να παραπλανά τους εισερχόμενους πυραύλους, καθώς και εκτοξευτή αερόφυλλων, o οποίος, όταν ενεργοποιείται, σχηματίζει ένα σύννεφο από αντανακλαστικές λωρίδες αλουμινίου που λειτουργούν ως δόλωμα για να απομακρύνουν τα κατευθυνόμενα από ραντάρ όπλα ώστε να μην εστιάζουν στον πραγματικό στόχο.

Το 747-8 του Κατάρ χρειάζεται να εξοπλιστεί με όλα αυτά τα συστήματα για να παρέχει επαρκή προστασία στον πρόεδρο.

«Το κλειδί για το Air Force One είναι η ασφάλεια του Potus [πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών] και των επικοινωνιών του», δήλωσε ο Πολ Μπίβερ, Βρετανός αμυντικός αναλυτής και ιστορικός της αεροπορίας. «Η τροποποίηση ενός υπάρχοντος αεροσκάφους θα πάρει χρόνο, ενδεχομένως χρόνια. Συνεπώς, θα ήταν καλύτερα να ξεκινήσουμε από το μηδέν».

Ωστόσο, η εκκίνηση από το μηδέν θα απαιτούσε επίσης χρόνια, πιθανότατα μέχρι τη δεκαετία του 2030. Ο Τραμπ αναμένει το νέο του αεροπλάνο μέσα στους επόμενους επτά μήνες.

Ο μόνος τρόπος για να καταστεί κάτι τέτοιο εφικτό θα ήταν να μειωθούν σημαντικά οι περικοπές και να περιοριστούν τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που συνήθως συνδέονται με το αεροσκάφος, καθιστώντας το λιγότερο ασφαλές προεδρικό αεροσκάφος.

Το νέο πρόγραμμα της Boeing έχει ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το κόστος, με τις εκτιμήσεις να αυξάνονται από τα αρχικά 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 σε περισσότερα από 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Ακόμη και η επιλογή του Κατάρ και η αποδοχή μειωμένων χαρακτηριστικών ασφαλείας θα κόστιζε εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing