Βέλγοι κατηγορούνται για κλοπή αιολικής ενέργειας εις βάρος των ολλανδικών ανεμογεννητριών
Τι δηλώνει εμπειρογνώμονας
Οι Βέλγοι, που θεωρούν τους Ολλανδούς γείτονές τους στα βόρεια ως στερεοτυπικά τσιγκούνηδες, αγενείς και νευρικούς, μπορεί να έχουν βρει έναν πρωτότυπο τρόπο για να τους κόψουν τον αέρα

Οι Βέλγοι, που θεωρούν τους Ολλανδούς γείτονές τους στα βόρεια ως στερεοτυπικά τσιγκούνηδες, αγενείς και νευρικούς, μπορεί να έχουν βρει έναν πρωτότυπο τρόπο για να τους κόψουν των αέρα. Καθώς η Βόρεια Θάλασσα γεμίζει με υπεράκτια πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι Βέλγοι κατηγορούνται ότι κλέβουν τον άνεμο από τις ολλανδικές ανεμογεννήτριες. Η τεράστια επέκταση της αιολικής ενέργειας στην περιοχή έχει αντίκτυπο στην ατμοσφαιρική σταθερότητα και επηρεάζει τον άνεμο ως συνέπεια των αιολικών πάρκων, αποσπώντας ενέργεια από τις γειτονικές ανεμογεννήτριες. Ορισμένα αιολικά πάρκα στο Βέλγιο απορροφούν έως και το 3% της παραγόμενης ενέργειας από ολλανδικές εγκαταστάσεις, γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο μελλοντικών συγκρούσεων για τα ρεύματα αέρα.
«Μια ανεμογεννήτρια έχει σχεδιαστεί για να αντλεί τον άνεμο από τον αέρα. Αν μετρήσετε πίσω από μια ανεμογεννήτρια, ο άνεμος φυσάει λιγότερο δυνατά», δήλωσε ο Ρέμκο Βέρτζιλμπεργκ, εμπειρογνώμονας της ολλανδικής υπηρεσίας πρόγνωσης καιρού Whiffle, η οποία χαρτογραφεί τις επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στην περιοχή. «Πίσω από ένα αιολικό πάρκο με πολλές ανεμογεννήτριες κοντά η μία στην άλλη, παρατηρούνται πραγματικά χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου». Η γεωγραφία σημαίνει ότι αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως «αιολική σκιά» ή «ομόρους», ευνοεί τα βελγικά αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα.
«Βρίσκονται νοτιοδυτικά των ολλανδικών πάρκων και ο άνεμος έρχεται συχνά από τα νοτιοδυτικά. Έτσι, συχνά κλέβετε λίγο από τον άνεμό μας», δήλωσε ο Βέρτζιλμπεργκ στο βελγικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VRT. «Η Βόρεια Θάλασσα χτίζεται σιγά σιγά με αιολικά πάρκα, οπότε θα υπάρχουν όλο και περισσότερες αιολικές κλοπές». Η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο συμφώνησαν να μετατρέψουν τμήματα της Βόρειας Θάλασσας στη μεγαλύτερη υπεράκτια ζώνη αιολικής ενέργειας στον κόσμο, δημιουργώντας ενδεχομένως ατμοσφαιρική αστάθεια. Τα σχέδια που έγιναν πριν από δύο χρόνια θα οδηγήσουν σε δεκαπλασιασμό της αιολικής ενέργειας μέχρι το 2050 με κόστος 800 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέχρι το 2030, το μπλοκ των χωρών έχει θέσει ως στόχο για την αιολική ενέργεια της Βόρειας Θάλασσας τα 120 γιγαβάτ. Το σημερινό επίπεδο είναι 30 γιγαβάτ. Η Βρετανία διαθέτει τη μεγαλύτερη σειρά υπεράκτιων αιολικών πάρκων, 45 στον αριθμό, που σήμερα παράγουν 14 γιγαβάτ. Ωστόσο, υπάρχουν σχέδια για την επέκτασή τους σε 50 γιγαβάτ έως το 2030. «Δεν θέλουμε έναν αγώνα ταχύτητας, όπου όποιος χτίσει πρώτος θα έχει τον ευνοϊκότερο άνεμο», πρόσθεσε ο Βέρτζιλμπεργκ. Τα απορρεύματα των αιολικών πάρκων μπορούν να εκτείνονται για δεκάδες χιλιόμετρα κατάντη ενός αιολικού πάρκου.