Αποκαλυφθήκαν περιοδικά που βασίζονται σε Tεχνητή Nοημοσύνη και ψεύτικους αρθρογράφους για τα διαδικτυακά τους άρθρα
Εκατοντάδες άρθρα από προφίλ ψεύτικων δημοσιογράφων
Οι βελγικές εκδόσεις των περιοδικών Elle, Marie Claire και άλλων γυναικείων περιοδικών φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να γράψουν εκατοντάδες άρθρα στο διαδίκτυο

Οι βελγικές εκδόσεις των περιοδικών Elle, Marie Claire και άλλων γυναικείων περιοδικών φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να γράψουν εκατοντάδες άρθρα στο διαδίκτυο με το όνομα, τις φωτογραφίες και προφίλ ψεύτικων δημοσιογράφων.
Η «Σοφί Βερμέουλεν», η οποία έχει γράψει φέτος εντυπωσιακά 403 άρθρα για την ηλεκτρονική έκδοση του Elle, ήταν, σύμφωνα με το προφίλ της που συνοδεύεται από φωτογραφία, «πάντα έτοιμη να σας εμπνεύσει με συναρπαστικές ιστορίες ή πρακτικές συμβουλές. Το πάθος της για τη μόδα και την ομορφιά συμπληρώνεται από την αγάπη της για τα ταξίδια και τη λογοτεχνία. Εκτός σύνδεσης, μπορείτε να τη συναντήσετε κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου περιπάτου στη φύση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο διαδικτυακό της προφίλ στο Elle. Η εξίσου συμπαθής συνάδελφός της « Μάρτα Πέτερς» παρουσιάστηκε ως «δημοσιογράφος μόδας και lifestyle από την Αμβέρσα με πάθος για ιστορίες που αγγίζουν τους ανθρώπους», η οποία έχει γράψει 150 ιστορίες φέτος. «Με σπουδές στις Επιστήμες της Επικοινωνίας, διαθέτει μια αστείρευτη δίψα για ό,τι αφορά τη θηλυκότητα, τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό», ανέφερε το προφίλ.
Στον βελγικό ιστότοπο Marie Claire, ο οποίος ανήκει στον ίδιο εκδότη, την Ventures Media, σχεδόν τα μισά άρθρα στο διαδίκτυο είναι από την «Κλαιρ ντε Γουάιλντ», η οποία έχει «πάθος για τα ταξίδια, την ομορφιά και την ευεξία». Καμία από τις αρθογράφους δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Οι φωτογραφίες και τα άρθρα τους είναι δημιουργήματα ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, παρόλο που οι εικονικοί δημοσιογράφοι δημοσιεύουν μόνο στο διαδίκτυο και όχι στις έντυπες εκδόσεις. Κάτι πιο ανησυχητικό ίσως, η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Psychologies, που εστιάζει στην προσωπική ανάπτυξη και ευεξία των γυναικών, φιλοξένησε κείμενα της «Φέμκε». Η ίδια περιγράφεται ως «συντάκτρια με ειδίκευση στην ψυχολογία και την ευημερία» και γράφει άρθρα χαρακτηρίζοντας τον εαυτό της ως «έμπειρο ψυχολόγο». Στον πραγματικό κόσμο, το όργανο εποπτείας της δεοντολογίας του επαγγέλματος στο Βέλγιο, η Επιτροπή Ψυχολόγων, έχει ξεσηκωθεί. «Το παράδειγμα της Femke, που παρουσιάζεται ως ψυχολόγος μέσα από ένα δημοσιογραφικό προφίλ και δίνει συμβουλές βασισμένες σε αυτόν τον ρόλο, δεν είναι μόνο παραπλανητικό αλλά και νομικά και κοινωνικά απαράδεκτο», δήλωσε ο Καρλ Ντεφρέιν, πρόεδρος του οργανισμού.
Σε αντιπαράθεση με τον βελγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα VRT, ο εκδότης αφαίρεσε τα ψεύτικα ονόματα και προφίλ με τα άρθρα να αναγράφουν πλέον «Elle Belgium» ή με μια δήλωση αποποίησης ευθύνης ότι «το περιεχόμενο δημιουργήθηκε με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια αναθεωρήθηκε και τροποποιήθηκε από τη συντακτική μας ομάδα». «Κατανοούμε ότι η χρήση ψευδώνυμων μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση και γι' αυτό έχουμε πλέον προσαρμόσει και αυτή την πρακτική για να την καταστήσουμε σαφέστερη», δήλωσε ο εκδότης. «Παράγουμε άρθρα που δημιουργούνται εξ ολοκλήρου από την τεχνητή νοημοσύνη και δεν έχουν ελεγχθεί συντακτικά. Στο πλαίσιο της δοκιμής χρησιμοποιήθηκαν ψευδώνυμα. Η χρήση τους παραμένει περιορισμένη και είναι ξεχωριστή από τη συντακτική ομάδα».
Τα περιοδικά εκδίδονται ως η βελγική έκδοση του franchise του εμπορικού σήματος. Στη Βρετανία, το Elle εκδίδεται από διαφορετική εταιρεία, τη Hearst Magazines, και το Marie Claire από τη Future Plc. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Η ολλανδική Elle εκδίδεται επίσης από τη Hearst. Η Τζίτζι φαν ντερ Ζβάν, ψηφιακή συντάκτρια της εταιρείας στις Κάτω Χώρες, δήλωσε στον ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NOS: «Έχουν πολύ αυστηρούς κανόνες όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Επιτρέπεται να το χρησιμοποιήσουμε μόνο για να μεταφράσουμε κάποιες λέξεις». Η Hearst εκδίδει τις αμερικανικές, ισπανικές και ιταλικές εκδόσεις του Elle και δεν χρησιμοποιεί μηχανική ή τεχνητή μετάφραση για κοινόχρηστο περιεχόμενο. Οι εκδότες του βρετανικού τμήματος του Elle και του Marie Clare έχουν κληθεί να σχολιάσουν.