Ηνωμένο Βασίλειο: Το Παλάτι έλαβε επιδότηση 100 εκατομμύρια λίρες για την ολοκλήρωση της ανακαίνισης
Η βασιλική οικογένεια έλαβε 86,3 εκατομμύρια λίρες πέρυσι
Ο βασιλικός οίκος θα ξοδέψει 100 εκατομμύρια λίρες από δημόσιο χρήμα για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο Βασιλιάς ελπίζει να ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού

Ο βασιλικός οίκος θα ξοδέψει 100 εκατομμύρια λίρες από δημόσιο χρήμα για τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς ο Βασιλιάς ελπίζει να ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης εγκαίρως και εντός του προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού των 369 εκατομμυρίων λιρών θα δαπανηθεί για την τελική φάση του δεκαετούς σχεδίου συντήρησης. Οι πρόσφατα δημοσιευμένοι λογαριασμοί δείχνουν ότι η βασιλική οικογένεια έλαβε 86,3 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, το ίδιο ποσό με τα τρία προηγούμενα χρόνια. Από αυτά, 51,8 εκατομμύρια λίρες προβλέφθηκαν για τη βασική επιχορήγηση και επιπλέον 34,5 εκατομμύρια λίρες δόθηκαν για την κάλυψη των εργασιών στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Οι εργασίες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους περιελάμβαναν την εγκατάσταση σχεδόν εννέα μιλίων ηλεκτρικής καλωδίωσης και περισσότερων από 12 μιλίων μηχανολογικών σωληνώσεων, ενώ κατασκευάστηκαν δύο νέοι ανελκυστήρες στη δυτική πτέρυγα για τη βελτίωση της προσβασιμότητας. Ωστόσο, το ετήσιο αυτό εισόδημα πρόκειται να αυξηθεί σε 132,1 εκατομμύρια λίρες ετησίως για το τρέχον και το επόμενο έτος. Η προσωρινή αύξηση θα δώσει στον βασιλικό οίκο επιπλέον 91,6 εκατομμύρια λίρες. Μαζί με 8,3 εκατομμύρια λίρες και ένα πλεόνασμα που διατηρείται σε αποθεματικό, θα διατεθούν 100 εκατομμύρια λίρες για την ολοκλήρωση των εργασιών στο παλάτι. Η κρατική επιχορήγηση, η οποία προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών, υπολογίζεται ως ποσοστό των κερδών που εισπράττονται από την περιουσία του Στέμματος. Δημοσιεύοντας τους ετήσιους λογαριασμούς της βασιλικής οικογένειας, ο Τζέιμς Τσάλμερς, ο υπεύθυνος οικονομικών της βασιλικής οικογένειας, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του φέτος, δήλωσε ότι το προηγούμενο οικονομικό έτος ήταν «κάτι σαν επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τα μέλη της οικογένειας όσον αφορά την υγεία τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος».
Έχει περάσει ένα πλήρες οικονομικό έτος από τότε που ο Κάρολος επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντα μετά τη διάγνωση του καρκίνου του. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας επέστρεψε με πιο αργούς ρυθμούς στον επίσημο βασιλικό της ρόλο μετά από μήνες χημειοθεραπείας πέρυσι. Ενώ η θεραπεία του Βασιλιά συνεχίζεται, άρχισε να ταξιδεύει ξανά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα έξοδα ταξιδιού. Ο Τσάλμερς δήλωσε: «Η ήπια εξουσία είναι δύσκολο να μετρηθεί, αλλά η αξία της, πιστεύω, είναι πλέον κατανοητή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, καθώς τα βασικά θέματα της νέας βασιλείας έχουν έρθει σε ακόμη πιο έντονη εστίαση και η βασιλική οικογένεια συνέχισε την υπηρεσία της στο έθνος, τα βασίλεια και την Κοινοπολιτεία».
Εν τω μεταξύ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας έχει υποστεί μείωση των αποδοχών του από τα έσοδα που λαμβάνει από το Δουκάτο της Κορνουάλης, σε 22,8 εκατομμύρια λίρες από 23,6 εκατομμύρια λίρες το προηγούμενο έτος. Ο πρίγκιπας λέγεται ότι επιβλέπει «μια εποχή βαθιάς αλλαγής», αφού επικρίθηκε για συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων λιρών με δημόσιους φορείς, όπως το Υπουργείο Άμυνας. Αυτό ακολουθείται από μια έρευνα των Sunday Times και του προγράμματος Dispatches του Channel 4 τον Νοέμβριο σχετικά με την περιουσία του Δουκάτου της Κορνουάλης και του Δουκάτου του Λάνκαστερ, η οποία παρέχει ιδιωτικό εισόδημα στον Βασιλιά, και τα οποία ανέφεραν συμφωνίες ενοικίασης αξίας εκατομμυρίων λιρών με τις ένοπλες δυνάμεις, το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου και δημόσια σχολεία.
Απευθυνόμενος στη «στενή παρακολούθηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης» του Δουκάτου μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είχε ορίσει υψηλά ενοίκια, ο Γουίλ Μπαξ, γραμματέας και υπεύθυνος τήρησης αρχείων, δήλωσε θα απαλλαχθούν από ενοίκιο οι οργανώσεις βάσης, όπως οι πρόσκοποι, ενώ τα τοπικά φιλανθρωπικά ιδρύματα θα λάβουν μείωση του ενοικίου κατά το ήμισυ. Οι δημόσιοι φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, αναμένεται να συνεχίσουν να πληρώνουν ενοίκιο σε τιμές αγοράς, αν και ο Μπαξ δήλωσε ότι η αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ενοικίου για τα σχολεία.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Παλάτι του Κένσινγκτον αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για το ποσό των φόρων που πλήρωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, αν και ο Ίαν Πάτρικ, ο προσωπικός γραμματέας του πρίγκιπα, δήλωσε: «Ο πρίγκιπας της Ουαλίας πληρώνει τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος». Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα είναι σύντομα σε θέση να δώσουν οικονομική ώθηση στις εταιρείες, καθώς το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσε ότι ο Βασιλιάς παραχώρησε στο ζευγάρι το δικαίωμα να εκδίδει βασιλικά διατάγματα. Το ιδιωτικό εισόδημα του Ουίλιαμ από το Δουκάτο της Κορνουάλης είναι ξεχωριστό από την κρατική επιχορήγηση, η οποία εισήχθη για πρώτη φορά το 2012 ως μέσο χρηματοδότησης της επίσημης λειτουργίας του βασιλικού οίκου.
Η επιχορήγηση, η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη χρηματοδότηση του αστικού καταλόγου, θα αυξηθεί κατά 53% το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα των υψηλότερων κερδών της περιουσίας του Στέμματος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ ανακαλύφθηκε μια άγνωστη μέχρι τότε περίπτωση αμιάντου, η οποία αύξησε το κόστος του έργου κατά 1,84 εκατομμύρια λίρες. Η απομάκρυνση του αμιάντου έχει κοστίσει συνολικά 2,2 εκατομμύρια λίρες από την έναρξη των εργασιών. Οι εισερχόμενες κρατικές επισκέψεις, όπως αυτή του προέδρου Μακρόν της Γαλλίας αυτόν τον μήνα και του προέδρου Τραμπ τον Σεπτέμβριο, θα μεταφερθούν στο κάστρο του Ουίνδσορ, ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Οι επισκέπτες μπορεί να παρατηρήσουν ότι το κάστρο είναι έτοιμο να αναλάβει τον ρόλο του σε πιο υψηλού κύρους υποθέσεις, αφού φέτος δαπανήθηκαν 605.000 λίρες για να διαμορφωθεί ο κήπος της ανατολικής βεράντας του. Οι λογαριασμοί δείχνουν ότι τα χρήματα δαπανήθηκαν για «μια πλήρη αναδιαμόρφωση της παλιάς διάταξης των τριανταφυλλιών, ώστε να εισαχθεί ένας νέος σχεδιασμός μονοπατιών με εκτεταμένη αντιστάθμιση που θα επιτρέψει τη μελλοντική βελτιωμένη πρόσβαση του κοινού». Δύο οπωρώνες με αγριολούλουδα έχουν επίσης εισαχθεί, ενώ αντικαταστάθηκε μια μολύβδινη στέγη με κόστος 804.000 λιρών, καθώς και οι εναλλάκτες θερμότητας με πλάκες, οι οποίοι παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό και κόστισαν 917.000 λίρες. Όπως πολλά νοικοκυριά στη χώρα, το παλάτι έχει πληγεί από το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Ο βασιλικός οίκος πλήρωσε 1,9 εκατομμύρια λίρες σε φόρους και δημοτικά τέλη το περασμένο έτος. Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από 800.000 λίρες το 2021 και αυξήθηκε σε 2,6 εκατομμύρια λίρες φέτος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι δαπάνες για το νερό παρέμειναν σταθερές σε περίπου 200.000 λίρες, ενώ οι δαπάνες για το φυσικό αέριο ήταν 1,1 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, έναντι 500.000 λιρών το 2021. Οι δαπάνες προσωπικού αυξήθηκαν κατά 2 εκατ. λίρες φέτος, με τον βασιλικό οίκο να δαπανά 29,9 εκατ. λίρες για μισθούς και ημερομίσθια σε σύγκριση με 27,9 εκατ. λίρες το προηγούμενο έτος. Τα κόστη των εργαζομένων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που ο βασιλιάς ανέβηκε στο θρόνο, με αύξηση άνω των 6 εκατομμυρίων λιρών από το 2022. Το κόστος καθαριότητας και φιλοξενίας αυξήθηκε επίσης, από 4,2 εκατ. λίρες σε 4,7 εκατ. λίρες. Συνολικά, το 54% του εργατικού δυναμικού είναι γυναίκες. Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες αποτελούν το 12,1% του προσωπικού, από 11,4% το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, οι βοηθοί αρνήθηκαν να απαντήσουν αν αισθάνονται σίγουροι ότι θα επιτύχουν τον αυτοεπιβεβλημένο στόχο του 14% μέχρι το τέλος του έτους.
Ο Τσάλμερς δήλωσε: «Το περασμένο έτος έγιναν επενδύσεις στην ανάπτυξη της ηγεσίας και της διοίκησης, παράλληλα με βελτιώσεις στις διαδικασίες πρόσληψης, οι οποίες βοήθησαν τον βασιλικό οίκο να κινηθεί προς τον στόχο του 14% της εθνοτικής ποικιλομορφίας που είχε θέσει για τον Δεκέμβριο του 2025, με αύξηση από 11,4% πέρυσι σε 12,1% φέτος". Επιπλέον, πρόσθεσε: «Το μέσο μισθολογικό μας χάσμα μεταξύ των δύο φύλων ανέρχεται στο 2,2%, έναντι ενός εθνικού μέσου όρου περίπου 13%, ενώ το ποσοστό των γυναικών υπαλλήλων μας αυξήθηκε ελαφρώς σε ετήσια βάση στο 54%"
Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ δήλωσε ότι ο βασιλικός οίκος «συνεχίζει να ηλεκτροδοτεί τον στόλο των οχημάτων μας με μία από τις δύο επίσημες κρατικές Bentley να έχει μετατραπεί ώστε να λειτουργεί με τις τελευταίες μορφές βιοκαυσίμων και την άλλη να έχει προγραμματιστεί για μετατροπή φέτος. Έχει αυξηθεί η χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων για βασιλικές πτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών με ελικόπτερο. Το προσωπικό του παλατιού δήλωσε ότι το 84% των απορριμμάτων που παράγονται από τον βασιλικό οίκο ανακυκλώνονται. Οι λογαριασμοί καλύπτουν τους 12 μήνες από την 1η Απριλίου 2024.