avatar

Μπρα ντε φερ
Δημήτρης Τάκης, Χριστίνα Κοραή

Oι Δανοί θα κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα για τα πρόσωπά τους

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έπεσε θύμα ακουστικού deepfake

Η Δανία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δώσει στους πολίτες της τα πνευματικά δικαιώματα για τα πρόσωπα και τις φωνές τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα "deepfakes"

πνευματικά-δικαιώματα-δανία

Η Δανία σχεδιάζει να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα δώσει στους πολίτες της τα πνευματικά δικαιώματα για τα πρόσωπα και τις φωνές τους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα «deepfakes» - βίντεο, ηχητικά κλιπ και εικόνες που έχουν ψηφιακά παραποιηθεί για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια, τα εργαλεία για τη δημιουργία deepfakes, συμπεριλαμβανομένου του επεξεργαστικού λογισμικού με υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, έχουν γίνει τόσο εξελιγμένα και διαδεδομένα, που πλέον χρειάζονται λίγα μόνο κλικ για να τα φτιάξει κανείς. 

Έχουν ήδη γίνει διαδεδομένα στον πολιτικό χώρο και χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων προεκλογικών εκστρατειών στη Σλοβακία, την Τουρκία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και την Αργεντινή. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έπεσε θύμα ακουστικού deepfake κατά τη διάρκεια των προκριματικών των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ πέρυσι. Υπάρχει πλέον ευρεία διακομματική υποστήριξη στο δανικό κοινοβούλιο για μια μεταρρύθμιση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία θα καθιστά παράνομη τη διανομή deepfakes. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ειδική προστασία για τους μουσικούς και τους καλλιτέχνες ερμηνευτές από τις ψηφιακές απομιμήσεις. «Στέλνουμε τώρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους πολίτες ότι έχουν το δικαίωμα στο ίδιο τους το σώμα, τη φωνή τους και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιτ.

Ο Λαρς Κρίστιαν Λίλεχολτ, κοινοβουλευτικός ηγέτης του δανικού κόμματος των Φιλελευθέρων, το οποίο συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν καταστήσει ανησυχητικά εύκολο να υποδυθούν πολιτικούς και διασημότητες και να εκμεταλλευτούν την αίσθηση της αξιοπιστίας τους για να διαδώσουν ψευδείς ισχυρισμούς. «Δεν είναι μόνο επιζήμιο για το άτομο που του κλέβουν την ταυτότητα», ανέφερε. «Είναι επιβλαβές για τη δημοκρατία στο σύνολό της όταν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτό που βλέπουμε».

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing