Γιατί θα σταματήσουν οι ΗΠΑ να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία;
Το σύστημα αεράμυνας Patriot
Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι το απόθεμα των αμερικανικών πυραύλων αεράμυνας Patriot εξαντλείται, αλλά είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων

Το σύστημα αεράμυνας Patriot μπορεί να σχεδιάστηκε στην Αλαμπάμα πριν από μισό αιώνα, αλλά έχει αποδειχθεί ικανό ακόμη και απέναντι στους πιο σύγχρονους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Το σύστημα αναχαίτισης επιφάνειας-αέρος, το οποίο κοστίζει περίπου 800 εκατομμύρια λίρες ανά συστοιχία, υπερασπίζεται τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών από τη δεκαετία του 1980 και είναι πλέον το πιο αξιόπιστο σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία. Ωστόσο, το απόθεμα των πυραύλων Patriot εξαντλείται και οι ΗΠΑ λένε ότι δεν έχουν μείνει αρκετοί για να τους στείλουν στην Ουκρανία.
Εκτός από τους αντιαεροπορικούς πυραύλους, το αμερικανικό εμπάργκο όπλων περιλαμβάνει βλήματα των 155 χιλιοστών, πυραύλους Hellfire, πυραύλους επιφάνειας-αέρος Stinger, πυραύλους GLMRS, πυραύλους αέρος-αέρος AIM και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Αλλά ο πρόεδρος Ζελένσκι θα τρομοκρατηθεί ιδιαίτερα από την απόφαση του Πενταγώνου να παρακρατήσει τους πυραύλους αναχαίτισης Patriot, καθώς είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος κατάρριψης των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τραμπ δεν δεσμεύτηκε για την αποστολή περισσότερων πυραύλων Patriot στην Ουκρανία, παρά την προσφορά του Ζελένσκι να πληρώσει.
«Θα δούμε αν μπορούμε να διαθέσουμε κάποιους», είπε, πριν προσθέσει: «Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο να αποκτηθούν. Τους χρειαζόμαστε κι εμείς.» Η εξάρτηση των ΗΠΑ από το σύστημα αναχαίτισης Patriot έγινε εμφανής όταν το Ιράν εκτόξευσε πυραύλους εναντίον μιας αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο Κατάρ τον περασμένο μήνα προς αντίποινα για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς των πυρηνικών του εγκαταστάσεων στο Ισφαχάν, το Φορντόου και το Νατάνζ. Η βάση Αλ Ουντέιντ εκκενώθηκε από αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα και στρατιώτες εν όψει της επίθεσης, αλλά δύο συστοιχίες Patriot παρέμειναν για να υπερασπιστούν τη βάση. Αυτό που ακολούθησε ήταν η «μεγαλύτερη μεμονωμένη εμπλοκή των Patriot στη στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Νταν Κέιν, τον ανώτατο στρατηγό της Αμερικής.
Με τις εντάσεις να παραμένουν υψηλές, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι προτεραιότητά τους είναι η συγκέντρωση πυραύλων αναχαίτισης για την προστασία από περαιτέρω επιθέσεις στις αεροπορικές βάσεις τους στη Μέση Ανατολή. Μια άλλη επιβάρυνση στους πόρους αποτελεί η Ταϊβάν, η οποία έχει παραγγείλει εκατοντάδες πυραύλους αναχαίτισης οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν φέτος. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ σχεδιάζει μακροπρόθεσμα να κλείσει προσωρινά τα συστήματα Patriot - αλλά ο Τραμπ επιβεβαίωσε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι οι ΗΠΑ αναπληρώνουν το πυραυλικό απόθεμά του μετά τους πρόσφατους βομβαρδισμούς από το Ιράν. «Τους προμηθεύουμε στο Ισραήλ και είναι πολύ αποτελεσματικοί», δήλωσε.
Οι ΗΠΑ ανέθεσαν στη Lockheed Martin σύμβαση για την αύξηση της παραγωγής πυραύλων Patriot στους 650 ετησίως στο εργοστάσιό της στο Αρκάνσας. Αλλά δεν φαίνεται πιθανό αυτό να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση. Δεδομένων των ελλείψεων, τα κακά νέα για τον Ζελένσκι είναι ότι ο πιο ισχυρός στοχαστής στο Πεντάγωνο θεωρεί την Ευρώπη περιφερειακή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται στο τέλος της ουράς. Παρόλο που ο Πιτ Χέγκσεθ, ο υπουργός Άμυνας, είναι το δημόσιο πρόσωπο του Πενταγώνου, φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι το μυαλό στα παρασκήνια είναι ο Έλμπριτζ Κόλμπι, ο υφυπουργός Άμυνας για θέματα πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κόλμπι ήταν αυτός που αποφάσισε να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία - παρόλο που είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Ως σκεπτικιστής της στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στην Ευρώπη, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ «δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα στον κόσμο» και ότι «θα ήταν καλύτερα» να εκτρέψουν «πολύ περισσότερα» από τα χρήματα που δόθηκαν στην Ουκρανία στον Ινδο-Ειρηνικό.
Εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν στην Κίνα και να αφήσουν τους Ευρωπαίους να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. «Είμαι υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας», δήλωσε στο CNN εβδομάδες πριν από τον διορισμό του. «Απλώς πρέπει να την αναλάβουν αυτοί.»