Η ΕΕ θέλει δωρεάν χειραποσκευές - Πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των πτήσεων;
Καταστροφή για τις αεροπορικές εταιρείες;
Οι Βρυξέλλες θέλουν οι επιβάτες να έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν με μια χειραποσκευή 7 κιλών δωρεάν, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες λένε ότι αυτό σημαίνει ότι τα ναύλα θα πρέπει να αυξηθούν

Φέτος την άνοιξη, ο Πίτερ Μπέλου κατευθύνθηκε με την τροχήλατη βαλίτσα του προς την πύλη του αεροδρομίου του Μονάχου για να επιβιβαστεί στην πτήση της easyJet με προορισμό το αεροδρόμιο Γκάτγουικ. «Θα πρέπει να πληρώσετε για να την πάρετε μαζί σας στο αεροσκάφος, κύριε», είπε ένα μέλος της ομάδας επιμελητών πτήσης, δείχνοντας τη χειραποσκευή. Η παρατήρηση προκάλεσε ένα ειρωνικό χαμόγελο, καθώς ο επιβάτης παρέδωσε την πιστωτική του κάρτα. Ο υπάλληλος του αεροδρομίου δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι, ως γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της easyJet από το 2019 έως το 2022, ο Μπέλου ήταν ο άνθρωπος που θέσπισε τα τέλη αυτά εξαρχής.
Οι χρεώσεις αποσκευών αποτελούν μεγάλη επιχείρηση για τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, όπως η easyJet. Πέρυσι, ο αερομεταφορέας με έδρα το Λούτον εισέπραξε 2,5 δισεκατομμύρια λίρες από «παρεπόμενα έσοδα», λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των συνολικών εσόδων του. Αν όμως η ΕΕ πετύχει τον στόχο της, αυτή η ζωτικής σημασίας ροή εισοδήματος μπορεί να φτάσει στο τέλος της. Οι πολιτικοί στις Βρυξέλλες προωθούν μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στους επιβάτες το δικαίωμα να ταξιδεύουν με μια χειραποσκευή που ζυγίζει έως 7 κιλά δωρεάν, εκτός από μια μικρότερη τσάντα που χωράει κάτω από το κάθισμα. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν τη δωρεάν παροχή του δικαιώματος σε άτομα κάτω των 12 ετών ή σε όσους ταξιδεύουν με επιβάτες με αναπηρία να επιλέξουν θέση δίπλα στον συνοδό τους.
Την περασμένη Τρίτη, οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ των αλλαγών με 38 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τώρα τρεις μήνες για να εξετάσει τους νέους νόμους, μετά το πέρασμα των οποίων θα εγκριθούν, εάν οι πολιτικοί δεν κάνουν τίποτα. Εναλλακτικά, μπορούν να εγκριθούν, να απορριφθούν ή να προταθούν τροποποιήσεις.
Μια νίκη για τους καταναλωτές, αλλά καταστροφή για τις αεροπορικές εταιρείες;
Εκ πρώτης όψεως, αυτά φαίνονται καλά νέα για τους καταναλωτές. Μια χειραποσκευή μπορεί να κοστίζει από 6 έως 60 λίρες στη Ryanair, ανάλογα με την πτήση και το πότε αγοράζετε το εισιτήριό σας. Στην easyJet, η χρέωση κυμαίνεται από 5,99 έως 48 λίρες, ενώ στην Wizz Air κυμαίνεται από 13 έως 140 λίρες. Τα τέλη αυτά θα απαγορευτούν, στην πραγματικότητα, εάν οι νομοθέτες των Βρυξελλών πετύχουν τον στόχο τους, αν και η ΕΕ προτείνει να ισχύουν για τις τροχήλατες αποσκευές με διαστάσεις που δεν υπερβαίνουν τα 100 εκατοστά, δηλαδή μικρότερες από το μέγιστο μέγεθος που επιτρέπουν και οι τρεις αερομεταφορείς χαμηλού κόστους. Για τις αεροπορικές εταιρείες, οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές. Τα τέλη χειραποσκευών έχουν εξελιχθεί σε ένα μεγάλο μέρος των πρόσθετων χρεώσεων των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους - συχνά προς απογοήτευση των πελατών τους.
Στην Wizz, τα παρεπόμενα έσοδα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ - περίπου το 45% - των συνολικών εσόδων. Οι παρεπόμενες υπηρεσίες στη Ryanair αντιστοιχούν στο 34% των συνολικών εσόδων και στο 26% στην easyJet. Οι τρεις αεροπορικές εταιρείες εισπράττουν πλέον 8,5 δισεκατομμύρια λίρες από τις πρόσθετες χρεώσεις ετησίως. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε πάντα. Το 1999, οι πελάτες της Ryanair δαπανούσαν κατά μέσο όρο 7,48 ευρώ για βοηθητικές υπηρεσίες, σε σύγκριση με 23,57 ευρώ (20,15 λίρες) σήμερα, κάτι που αντιστοιχεί σε τριπλάσια αύξηση. Τα δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για την Wizz χρονολογούνται από το 2014: οι δαπάνες ανά επιβάτη για πρόσθετες υπηρεσίες αυξήθηκαν από 25,40 ευρώ τότε σε 37,08 ευρώ σήμερα. Η χρέωση για τις αποσκευές στην easyJet είναι ένα νεότερο φαινόμενο, το οποίο εισήχθη από τον Μπέλου το 2021, με τους επιβάτες να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 27,39 λίρες για βοηθητικές υπηρεσίες.
Θα γυρίσουν μπούμερανγκ οι μεταρρυθμίσεις στους επιβάτες;
Οι αεροπορικές εταιρείες ισχυρίζονται ότι τα μέτρα αυτά τους επέτρεψαν να διατηρήσουν χαμηλά τα βασικά ναύλα. Και οι αριθμοί φαίνεται να το υποστηρίζουν αυτό. Το μέσο εισόδημα ανά ναύλο επιβάτη της Ryanair ήταν 52,52 ευρώ το 1999 και τώρα είναι 46,10 ευρώ. Τα ναύλα της Wizz έχουν επίσης μειωθεί, από 47,39 ευρώ σε 46,01 ευρώ από το 2014 έως σήμερα. Γι' αυτό, οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις της ΕΕ θα αποβούν εις βάρος των ταξιδιωτών. «Στην πραγματικότητα θα είναι πιο επιζήμιο για τους καταναλωτές», δήλωσε η Ιβόν Μόινιχαν, επικεφαλής της Wizz Air σε θέματα εταιρικών υποθέσεων και ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση). «Τα ναύλα θα αυξηθούν, επειδή θα πρέπει να τιμολογήσουμε τα ναύλα ώστε να περιλαμβάνουν την τιμή των αποσκευών».
Ο Ρόμπερτ Μπόιλ, πρώην στέλεχος της British Airways και νυν ανεξάρτητος αναλυτής, συμφώνησε ότι το κύριο αποτέλεσμα των προτεινόμενων αλλαγών της ΕΕ θα είναι η αύξηση των βασικών ναύλων. Ωστόσο, κατανοεί τη φιλοδοξία των Βρυξελλών. «Είναι δύσκολο να μην έχουμε κάποια συμπάθεια από την άποψη των επιβατών», είπε. «Είναι κυρίως ένα κόλπο για να δημιουργηθεί μια βασική χαμηλή τιμή, με σχεδόν όλους να πληρώνουν για τη χειραποσκευή στην πράξη ή, για να το θέσω αλλιώς, μια εμπορική στρατηγική «δολώματος και μεταστροφής».
«Λίγοι άνθρωποι που είναι πρόθυμοι και ικανοί να ταξιδέψουν χωρίς χειραποσκευές θα αναγκαστούν τελικά να πληρώσουν υψηλότερη τιμή». Ωστόσο, η easyJet δεν έχει πειστεί. Υπολογίζει ότι το 40% των πελατών της ταξιδεύει χρησιμοποιώντας μόνο την τσάντα κάτω από το κάθισμα, για παράδειγμα. Εν τω μεταξύ, η ΙΑΤΑ, η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, δήλωσε ότι «η έρευνα καταναλωτών μας λέει ότι η πλειοψηφία των ταξιδιωτών θέλει να πληρώσει τη χαμηλότερη δυνατή τιμή».
Τι άλλο θα μπορούσε να επηρεαστεί;
Η αλματώδης αύξηση των ναύλων είναι μόνο μία από τις πιθανές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων της ΕΕ. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η ακρίβεια των πτήσεων θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά, καθώς επιβραδύνεται ο χρόνος μεταξύ των πτήσεων, το λεγόμενο «turnaround», δηλαδή η περίοδος αλλαγής όταν ένα αεροπλάνο προσγειώνεται και προετοιμάζεται για την επόμενη πτήση του. «Πριν από τη θέσπιση περιορισμών στις τροχήλατες αποσκευές, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους υπέφεραν από χαοτικούς χρόνους μεταξύ των πτήσεων», δήλωσε ο Άντριου Λόμπενμπεργκ, αναλυτής μεταφορών της Barclays. «Οι χειραποσκευές μετακινούνταν την τελευταία στιγμή, επιβραδύνοντας τους προβλεπόμενους χρόνους μεταξύ των πτήσεων και έχοντας ως αποτέλεσμα καθυστερήσεις και δυσαρεστημένους επιβάτες. «Ο προβλεπόμενος χρόνος μεταξύ των πτήσεων θα είναι επίσης κάτι δύσκολο να τηρηθεί, καθώς τα αεροσκάφη δεν έχουν αρκετό χώρο στα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα, ώστε όλοι οι επιβάτες να μπορούν να φέρουν μαζί τους τροχήλατες αποσκευές στο αεροσκάφος», πρόσθεσε. Τα στοιχεία της easyJet φαίνεται να το επιβεβαιώνουν αυτό. Προτού η αεροπορική εταιρεία αρχίσει να χρεώνει τις χειραποσκευές το 2021, η διαχείριση των αποσκευών που δεν χωρούσαν στα ντουλάπια πάνω από τα καθίσματα επειδή ήταν γεμάτα ήταν μία από τις κύριες αιτίες των καθυστερήσεων. Έκτοτε, οι καθυστερήσεις που σχετίζονται με τις χειραποσκευές κατά την εκφόρτωση των επιβατών έχουν μειωθεί κατά 94%.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα του τομέα των αερομεταφορών. Με τη δυνατότητα όλων των επιβατών να πάρουν μαζί τους στο αεροσκάφος δύο αποσκευές, το βάρος των αεροσκαφών θα αυξηθεί, οδηγώντας σε πρόσθετη κατανάλωση καυσίμων και μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ένα τελευταίο σύνθετο ζήτημα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις των Βρυξελλών, εάν τεθούν σε ισχύ, δεν θα ισχύουν απαραίτητα για όλες τις πτήσεις. Οι τρέχουσες προτάσεις επηρεάζουν τις αεροπορικές εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην ΕΕ και εκτός ΕΕ και πραγματοποιούν πτήσεις εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ. Ωστόσο, θα ισχύουν μόνο για αεροσκάφη με νηολόγηση στην ΕΕ που πετούν προς την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι οι κανόνες δεν θα εφαρμόζονται στις εσωτερικές πτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου ή στις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, προς την ΕΕ. Ωστόσο, οι επιβάτες θα επωφεληθούν από τον κανόνα της δωρεάν χειραποσκευής κατά την επιστροφή τους στη Βρετανία. Η σύγχυση είναι αναπόφευκτη.
Η προοπτική των αλλαγών - και οι επιπτώσεις τους - έχει προκαλέσει την οργή του Γουίλι Γουόλς, πρώην επικεφαλής της British Airways, ο οποίος τώρα είναι γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA). «Όταν οι ρυθμιστικές αρχές παρεμβαίνουν σε εμπορικά ή επιχειρησιακά ζητήματα που δεν κατανοούν, συνήθως κάνουν λάθος. Εάν οι βουλευτές της ΕΕ επιμένουν να προβαίνουν σε ρύθμιση εκεί όπου δεν χρειάζεται ρύθμιση, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη για τις αρνητικές συνέπειές της», δήλωσε ο Γουόλς. Υπάρχει ακόμη ελπίδα για τις αεροπορικές εταιρείες. Το θετικό, όπως συμβαίνει με τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, είναι ότι η πρόοδος όσον αφορά τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων είναι πιθανό να είναι πάρα πολύ αργή. Οι αλλαγές στους κανονισμούς για τις αποσκευές είναι μια καθυστερημένη προσθήκη σε μια ευρύτερη αναθεώρηση των αποζημιώσεων των επιβατών - βάσει του κανονισμού ΕΕ261 - που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2013.
Επιπλέον, η κίνηση αυτή θα ερχόταν σε αντίθεση με τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς νόμους που δίνουν στις αεροπορικές εταιρείες την ελευθερία να καθορίζουν τις δικές τους τιμές. Αυτό, λένε οι ηγέτες του κλάδου, αφήνει την πόρτα ανοιχτή σε μια παρατεταμένη νομική προσβολή. Επιπλέον, οι προτάσεις θα πρέπει να επικυρωθούν από τα επιμέρους κράτη μέλη. Η πολυπλοκότητα του θέματος αναδείχθηκε όταν η Ισπανία ανέστειλε τις δικές της προτάσεις για την απαγόρευση των χρεώσεων για τις χειραποσκευές αργά την περασμένη Πέμπτη. Οι ειδικοί διχάζονται ως προς το γιατί οι προτάσεις της ΕΕ δεν έχουν επηρεάσει τις τιμές των μετοχών των μεγάλων εισηγμένων στο χρηματιστήριο αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους. Ο Λόμπενμπεργκ είπε: «Νομίζω ότι η αγορά δεν έχει αντιδράσει με σαφήνεια σε αυτό το θέμα, επειδή είναι εξαιρετικά ασαφές τι θα επακολουθήσει. Ενώ οι οργανώσεις καταναλωτών πιέζουν σθεναρά για την απαγόρευση των χρεώσεων για τις τροχήλατες αποσκευές, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να τις επιτρέψουν». Ωστόσο, άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κλάδου δήλωσε: «Νομίζω ότι με όλες τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις συναφείς αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, οι προτάσεις αυτές απλώς ξεχάστηκαν». Όποιος και αν είναι ο λόγος, προς το παρόν, οι αεροπορικές εταιρείες παρακολουθούν την κατάσταση προσεκτικά, για να μην πω κακόκεφα. «Τι ακολουθεί; Υποχρεωτικά ποπ κορν και ποτά ως μέρος του εισιτηρίου του κινηματογράφου;», έθεσε το ερώτημα η Ουρανία Γεωργουτσάκου, διευθύνουσα σύμβουλος του εμπορικού φορέα Airlines for Europe.