Μια θερμή λάμψη εξακολουθεί να εκπέμπεται από το κατεστημένο ασφαλείας των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά υπάρχει κάποια συναίνεση: Τα μεγάλα θηρία της Αμερικής, που καταστρέφουν τα οχυρά, έχουν τραυματίσει σοβαρά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Ο δύσκολος, σκληροτράχηλος Iσραηλινός ηγέτης, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενθαρρύνθηκε και επαινέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας βομβαρδισμού, αλλά και του υπενθυμίστηκε διακριτικά ο κατώτερος ρόλος του. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και οι φιλοδοξίες του να μετατρέψει μια σύγχρονη Σαουδική Αραβία σε περιφερειακό ηγέτη που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ έχουν ενισχυθεί. Όλα αυτά χωρίς να χυθεί αμερικανικό αίμα σε έναν δύσκολο και μακροχρόνιο πόλεμο. Ωστόσο, για την ομάδα Τραμπ το 12ήμερο παζάρι αφορούσε πάντα κάτι περισσότερο από τον καθορισμό της Μέσης Ανατολής.

Επρόκειτο για το ξεκαθάρισμα, για τη δημιουργία παγκόσμιου χώρου ελιγμών στην επερχόμενη αντιπαράθεση με την Κίνα. Η επίλυση αυτής της πολυεπίπεδης σύγκρουσης με το Πεκίνο θα είναι το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που μετράει τώρα δεν είναι ο αριθμός των ετών που θα χρειαστεί η Τεχεράνη για να φτάσει κοντά σε ένα πυρηνικό οπλοστάσιο, αλλά μάλλον η ώθηση της κατάρρευσης της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της συμμαχίας ανάμεσα σε Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Βόρεια Κορέα. Η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα, που μοιάζουν με σούπερ κακούς των κόμικς της Marvel, φαίνονται αποφασισμένοι να τερματίσουν τη δύναμη του Κάπτεν Αμέρικα να βάζει το χεράκι του σε όλες τις γωνιές του κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η συμμαχία είχε ήδη προβλήματα, πριν ακόμη οι αμερικανικές βόμβες χτυπήσουν το πυρηνικό κρησφύγετο του Φορντό. Η Ρωσία, που κάποτε ήθελε απεγνωσμένα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης Shahed 136 για τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, τώρα τα παράγει η ίδια χωρίς τη βοήθεια της Τεχεράνης.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ περιφρονούν την ιρανική βοήθεια: μια παρτίδα ιρανικών πυραύλων Fath-360 παραδόθηκε το περασμένο φθινόπωρο, αλλά δεν φαίνεται να έχει αναπτυχθεί ακόμη στην Ουκρανία. Το Ιράν είναι ξεκάθαρα το πιο ύποπτο μέλος του «άξονα του κακού», ένα βάρος. Η Κίνα και η Ρωσία κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς, επανεκτιμώντας ίσως αν ένα πυρηνικά εξοπλισμένο Ιράν ενισχύει τις συλλογικές τους δυνατότητες για αναταραχή ή αν τις παρασύρει σε έναν εντελώς απρόβλεπτο, ολοκληρωτικό πόλεμο.

Εάν το θρησκευτικό κράτος καταρρεύσει, η αποτυχία του θα τερματίσει την ψευδαίσθηση ότι η συνεργασία Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας είναι κατά κάποιον τρόπο μια συλλογική ρύθμιση ασφάλειας. Η επιλογή «ζωής και θανάτου» του Ιράν τώρα, δηλαδή το αν θα κάνει μια μυστική εξόρμηση για να οπλίσει ό,τι έχει απομείνει από το πυρηνικό του πρόγραμμα, δεν θα απειλούσε μόνο τη Δύση. Θα πυροδοτούσε μια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή και θα έθετε σε μεγάλο κίνδυνο την Κίνα και τη Ρωσία ως επίδοξους παγκόσμιους παίκτες. Και η Βόρεια Κορέα επηρεάζεται από την καταστροφή της συμμαχίας αυτής. Απλώς ρίξτε μια ματιά στο δακρυσμένο πρόσωπο του Κιμ Γιονγκ Ουν αυτή την εβδομάδα. Παρακολουθούσε πλάνα με τον ίδιο να τοποθετεί σημαίες στα φέρετρα των Βορειοκορεατών στρατιωτών που σκοτώθηκαν πολεμώντας για τη Ρωσία στην Ουκρανία. Ισως συλλυπήθηκε τις οικογένειες των πεσόντων -15.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχουν σταλεί στον πόλεμο της Ρωσίας-, αλλά το πιθανότερο είναι ότι έκλαιγε από την ταπείνωση.

Παρά την αποστολή εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού στη Ρωσία, μέχρι στιγμής έχει λάβει ως αντάλλαγμα μόνο σακούλες με πτώματα, μια αγκαλιά από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και κάποια ρωσική βοήθεια για τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας. Ο Κιμ ήθελε περισσότερα. Προσεκτικά μονταρισμένο φιλμ από τα ταξίδια του σε εργοστάσια όπλων στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία δείχνει τι πραγματικά περίμενε από το Κρεμλίνο: ρωσική βοήθεια στην κατασκευή υπερηχητικού πυραύλου Κρουζ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας με Τεχνητή Νοημοσύνη, πυραύλους αέρος-αέρος.

Όλος ο κόσμος ανεβάζει την πολεμική του οικονομία και ο Κιμ ήθελε να είναι μέρος του σόου. Αντιθέτως, όταν έσπευσε να δρομολογήσει ένα δεύτερο αντιτορπιλικό τον Μάιο, το πλοίο ανατράπηκε. Δώδεκα αξιωματούχοι συνελήφθησαν αμέσως. Αυτός ο άξονας του κακού περιορίζεται στον πυρήνα του, την Κίνα και τη Ρωσία. Και είναι και αυτοί σε ρήξη. Ενα έγγραφο σχεδιασμού που διέρρευσε πρόσφατα από την FSB, την υπηρεσία ασφαλείας, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο η ρωσική αντικατασκοπεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη κινεζική κατασκοπευτική προσπάθεια. Το Πεκίνο, είπε, αναζητούσε πληροφορίες σχετικά με το πώς η Ρωσία αντιμετωπίζει έναν υποστηριζόμενο από τη Δύση στρατό, πώς αλλάζει η τακτική του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τον εκσυγχρονισμό του λογισμικού και τις επιζήμιες δυνατότητες των δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας. Η Κίνα κυνηγούσε, σύμφωνα με το εννιασέλιδο έγγραφο, Ρώσους πρώην πιλότους και μηχανικούς. Η Ρωσία ανησυχεί ότι η Κίνα, παρά τον όρκο απεριόριστης φιλίας με τη Μόσχα, αναπτύσσει επιρροή στη Σιβηρία και την Αρκτική, ενώ η Ρωσία ήταν απασχολημένη με έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ουκρανία. Φυσικά, ακόμα και οι φίλοι μπορούν να κατασκοπεύουν ο ένας τον άλλον. Μπορεί να είναι ακόμα και το μυστικό ενός ευτυχισμένου γάμου.

Ωστόσο, οι ιστορίες για την κινεζική πειρατεία στο ρωσικό στρατιωτικό κατεστημένο υποδηλώνουν ότι ο πυρήνας της συμμαχίας Κίνας, Ρωσίας, Ιράν και Βόρειας Κορέας είναι μπερδεμένος και κατακλύζεται από αμφιβολίες. Αν η μεγαλύτερη διαφαινόμενη γεωπολιτική πρόκληση για την Κίνα είναι μια αντιληπτή ώθηση ανεξαρτησίας από την Ταϊβάν, τότε πρέπει να αναθεωρήσει τα σχέδια μάχης που έχει προβάρει ποικιλοτρόπως. Υπήρξαν πολλαπλά διδάγματα από τους τρέχοντες πολέμους: η ετοιμότητα του Τραμπ να οργανώσει μια εντυπωσιακή, εφάπαξ προληπτική επίθεση, που σταματά λίγο πριν από μια πολεμική πράξη, η στενότερη εποπτεία των ΗΠΑ στον στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών με Τεχνητή Νοημοσύνη της Ταϊβάν. Το Πεκίνο πρέπει να διαχειριστεί τους κινδύνους. Ποια νέα οπλικά συστήματα χρειάζεται η Κίνα για έναν υπεράκτιο πόλεμο; Μπορεί να διεισδύσει στον στρατό της Ταϊβάν τόσο βαθιά όσο οι Ισραηλινοί διείσδυσαν στον εγκέφαλο του ιρανικού στρατού;

Αυτά τα ευαίσθητα ζητήματα φαίνεται να απαιτούν μια νέα προσέγγιση στον πόλεμο, γι’ αυτό ίσως και η εκκαθάριση του Σι Τζινπίνγκ σε τμήματα των ανώτατων κλιμακίων, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατα συλληφθέντος στρατηγού Χε Γουεϊντόνγκ, πρώην διοικητή του ανατολικού μετώπου. Αν μη τι άλλο, αυτή η αναταραχή υποδηλώνει άγχος από το καθεστώς, μέρος της τραμπικής καθημερινότητας. Οι Δυτικοί σύμμαχοι προσπαθούν απεγνωσμένα να αμφισβητήσουν τον Τραμπ. Εν τω μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία δεν φαίνεται να εμπιστεύονται η μία την άλλη στις ξεχωριστές τους συναλλαγές με τον Τραμπ. Επικρατεί ένα χάος, μια κατάρρευση των μπλοκ.

ΠΗΓΗ: Times Media Ltd / News Licensing